Maailman AIDS-päivä: Berliini - Kaupungin ääniä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006

Enää aids ei ole sillä tavalla kauhun aihe kuin kahdeksankymmentä- ja yhdeksänkymmentäluvuilla. Nyt asiaan on jo totuttu, ja siihen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Media ei enää muista aidsiin sairastuneita. Nyt he elävät pidempään ja kuolevat hiljaisemmin. "Kaupungin äänet" haluaa murtaa vaikenemisen.

Saksassa kuolee päivittäin pari ihmistä HI-viruksen vaikutuksiin. Enää ei kuoleminen kuitenkaan ole huomion kohteena vaan se, miten tästä eteenpäin. Mitä tehdä, kun voimat hiipuvat. Mitä tehdä, kun kumppanuudella ei ole enää tulevaisuutta? Kansanvälisenä aids-päivänä 1. joulukuuta kiinnitetään huomio sairauteen ja sairastuneiden kohtaloon. Ja kuka tästä kohtalosta tietäisi paremmin kuin sairastuneet itse. "Kaupungin äänet" (Stimmen in der Stadt) on kaksiviikkoinen audioprojekti, joka alkaa 25. marraskuuta. Kaupungin keskeisillä paikoilla kuullaan omaelämäkerrallisia kertomuksia elämisestä HIVin kanssa ja sairastumisesta AIDSiin. Haastattelumateriaalit on kerätty naisilta ja miehiltä Berliinissä vuosina 2006-2009.


Jalankulkijat kohtaavat nämä äänet 15 paikassa kaupungilla. Monissa kertomuksissa kuvataan, millaista on, kun liikuntakyky heikkenee eikä pääse pois asunnosta. Sosiaaliset kontaktit katoavat. On myös ajatuksia siitä, mitä merkitsee seksuaalisuuden katoaminen ja minä-kuvan muuttuminen. Monet kertovat stigmasta, leimasta, joka lyödään HIVin yhteydessä. Kuitenkin monet jaksavat olla iloisia. Nyt kaduilla kuullaan kuuden henkilön kertomuksia. Virus on näkymätön ja ihmiset näiden äänten takana jäävät näkymättömiksi. Kaiuttimet on nostettu neljän metrin korkeuteen ja se takaa, että kertomukset kuuluvat hälyn keskellä usean metrin alueelle. Äänet jatkavat taukoamatta kahden viikon ajan siitä riippumatta, kuunteleeko joku.

Rekvisiitta on yksinkertainen: kaiuttimet ja jokin taulu, joka kertoo, mistä on kysymys. Paikalla nähdään myös projektin logo. Samaan aikaan äänet löytyvät projektin nettisivulla. Ääniä voi siis kuunnella myös omassa rauhassa.

Projektin luojat ovat lääkäri Christoph Weber sikäläisestä aids-tukikeskuksesta ja Martin Kostezer.

Kotisivulla on saksaa ja englantia

http://www.stimmen-in-der-stadt.de/

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!