Uganda: Homoviha myyntivalttina

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Lehtimyyjä Saina Dedumbwe kertoo, että juuri aamulla tuli viikkolehti Rollling Stonen uusin numero. Se on hänenkin lempilehtensä, koska se menee niin hyvin kaupaksi. Tuli 30 kappaletta ja nyt ne ovat jo loppu.

Ei ihme, sillä lööpit lupaavat sensaatioita: Homokenraalit yllyttivät terrori-iskuihin Kampalassa. Alla on kuva naamioituneesta univormu-pukuisesta terroristista, kädessä kalashnikov. "Aivan loistavaa", ylistää lehden myyjä.

Useimmat töihin rientävät ostavat aamulla lehtikioskista päivälehdet New Vision ja Monitor. Mutta Rolling Stonen superjutut eivät ole jättäneet ketään kylmäksi. Lehti kertoo nyt, että Kampalassa jalkapallon MM-loppuottelujen aikaan heinäkuussa räjäytetyt pommit (74 kuollutta) olivat kuolemaa kylvävän homoryhmän toimeksianto. Homot asuvat ulkomailla. Todisteita ei kerrota. Sen sijaan kerrotaan nimettömästä pahaenteisestä salaisen palvelun upseerista, jota on kuulemma haastateltu satelliittipuhelimen kautta. Myös pelätyn ugandalaisen kapinallisjoukon LRAn taakse kätkeytyvät homot. Tämä joukko on yksi vanhimpia afrikkalaisia kapinallisryhmittymiä.

Monet uskovat näitä juttuja, koska sekä homot että kapinalliset toimivat hallitusta vastaan. Lehtikustantajille tällaiset jutut tarjoavat menestyksen. Rolling Stone julkaisi lokakuun alussa 100 homon nimet ja henkilötiedot. Silloin aiheena oli: homot lahjovat opettajia, jotta nämä aivopesisivät oppilaansa homouteen.

Vuosi sitten Ugandan parlamenttiin tuotiin laki, jolla olisi määrätty kuolemanrangaistus joillekin homoille. Kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt asettuivat poikkiteloin ja jotkut maat, kuten Ruotsi, uhkasivat lopettaa kehitysapunsa. Laki jäi pöydälle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mutta nyt on taas kiihotus käynnissä. Presidentinvaalit pidetään helmikuussa 2011. Homoista tehdään syntipukkeja. Poliitikot, media ja kirkko ovat samassa juonessa. Lisäpainetta aiheuttavat korkeat aids-luvut ja terrori-iskut.

Rolling Stone -lehden päätoimittaja näyttää viattomalta: "Meidän täytyy taistella yhteiskunnassa tätä vaaraa vastaan". Päätoimittaja on Giles Muhame, joka vielä muutama kuukausi sitten opiskeli Makere-yliopistossa joukkotiedotusta. 22-vuotiaana opiskelijana hän julkaisi Rep Pepper -lehteä. Senkin levikki nousi parin vuoden ajan nopeasti, kun siinä oli kauhujuttuja homoista.

Muhame myöntää, että tämä on markkinontistrategiaa. Hän on lainannut rahat lehteen vanhemmiltaan. Ilmoitustuloja ei vielä tule vakituisesti. Ensimmäinen numero, jossa oli homoskandaaleja, myytiin lähes loppuun. Painos oli 2 000 kappaletta. Jatko-osia on painettu 5 000 kappaletta.

Muhamesta on tullut julkkis. BBC, CNN ja alDashira ovat haastatelleet häntä. Kaikille hän sanoi saman vertauksen: Jos nuori käärme luikertelee taloosi, odotatko että se kasvaa isoksi vai tapatko sen. Käärmevertaus sopii hyvin tälle seudulle. 1994 Ruandassa tutsit kuvattiin käärmeiksi. 800 000 ihmistä tapettiin, useimmat machete-viidakkoveitsillä - kuin käärmeet.


Oikeudessa

Asian vei oikeuteen seksuaalivähemmistöjen suojaksi perustettu järjestö SMUG. Päätös tuli 4. marraskuuta, ja lehteä kiellettiin julkaisemasta enkilötietoja. Seuraava käsittelypäivä on ensi viikolla.

Lehden kuvat on kopioitu homojen kontaktipalstalta. Monet julkisuuteen pakotetut ovat kadonneet maan alle. Monet ovat häipyneet masta, ja jotkut ovat hakeneet turvapaikkaa Euroopasta.

Kirkon rooli on ollut vahva tässä homovihakampanjassa. Erityisessti pastori Martin Ssempa on ollut aktiivinen. Sunnuntaimessuissaan Makerere-kampuksella hän polttaa kondomeja ja kertoo yksityiskohtaisesti, miten homot työntävät nyrkkiä anukseen. Yleisesti tiedetään, että Ssempa saa tukea Amerikan konservativiisilta evankelikaaleilta. Homoista luodaan inhottava kuva. Vain harva ugandalainen on koskaan tavannut homoa elävänä. Ainoat tietolähteet ovat Rolling Stone -lehti ja papit.

(taz-lehden mukaan)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!