Salikuntoilu Suomessa ja yrittäjien asenteet homoja kohtaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • JuhaniV
  • 1

Suomessa kuntosaliyrittäjien asenteet vaikuttavat olevan saman kaltaisia kuin pohjoismaisissa yrityksissä yleensäkin. Homous ei ole mikään erityinen juttu.

Gold's Gym -uutinen USA:sta antoi aiheen tähän jatkotarkasteluun Suomesta ja pohjoismaista.

Suomessa kuntosalitoiminta on ollut juuri ja juuri kannattavaa. Useita saleja on kuitenkin tehnyt konkurssin tai lopettaneet toiminnan kannattamattomana. Konkursseissa salien asiakkaat ovat saattaneet menettää esimerkiksi vuosikortin maksun.

Tällä hetkellä Suomessa toimii kaksi merkittävää kuntosaliketjua. Ne ovat pohjoismaiset norjalaistaustainen ELIXIA ja ruotsalaistaustainen SATS. Viimeksi mainitulla on Suomessa kahdeksan kuntokeskusta ja 12 000 jäsentä. SATSin kannattavuus on ollut tiukoilla. ELIXIA Finlandilla on yhteensä 10 kuntokeskusta Suomessa. Sen liikevaihto oli viime tilikaudella 20 miljoonaa euroa. ELIXIAn taloudellisesta kannattavuudesta ei ole tullut erityistä tietoa.

Pohjoismaisina ketjuina ne edustavat myös asenteillaan varsin paljon näiden yhteiskuntien arvoja. Suhtautuminen homoihin on tullut esille muutaman kerran esimerkiksi SATSin osallistumisena homojen kannalta myönteiseen kampanjaan. Varmasti myös tämän asiakaskunnan olemassa olo tiedostetaan noissa yrityksissä hyvin.

Molemmat pohjoismaiset ketjut ovat moderneja, monipuolisesti liikunta-aktiviteetteja tavallisille kuntoilijoille tarjoavia yrityksiä. Testosteronihuuruiset "Isojen Poikien" salit ovatkin sitten asia erikseen.

Kaupallisten yritysten hinnat ovat aika korkeita. Ne pyrkivät sitomaan asiakkaat vähintään ensimmäisen vuoden mittaisiin sopimuksiin. Näistä sopimuksista irtautumisista on riidelty. Niiden ehtoja on pidetty joskus kohtuuttomina.

Ei-kaupallisista toimijoista kannattaa ehdottomasti huomata ruotsalaistaustainen urheiluseura Friskis&Svettis, joka toimii Helsingissä ja Vantaalla. Vetäjät ovat toimineet tietääkseni palkatta. Monelle heistä seura on oiva harjoituspaikka omalle myöhemmälle ammatilliselle uralle. Oman kokemukseni mukaan homot ovat löytäneet seuraan erittäin hyvin. Seurassa on myös varsin rento ja myönteinen ilmapiiri. Kohtuullisella jäsenmaksulla saa mittavan valikoiman aerobiseen liikuntaan painottuvia ryhmiä.

Friskis&Svettis
Gold\'s Gym -uutinen Ranneliikkeessä

1 kommenttia

"SATSin kannattavuus on ollut tiukoilla"

Suomen vai Ruotsin kirjanpidon mukaan? Tytäryhtiöthän harvemmin maksavat tänne Suomeen veroja, joten niiden kannattavuus manipuloidaan kirjanpidolla lähellä nollatulosta. Muistaakseni Mäkkäri ei ole näyttänyt ikinä tulosta Suomessa.