Belgradin Pride 2010: Katumellakoiden uhrien määrä kasvaa

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 6

10.10.2010, klo 20:50
Yhden Gay Pride 2010 -paraatiin osallistujan kerrotaan saaneen vammoja poistuttuaan Pride-paraatin"turvavyöhykkeeltä". Hän on joutunut sairaalahoitoon. Vammautuneen kerrotaan olevan sveitsiläinen. Asiasta uutisoi UKGayNews.

10.10.2010, klo 20:00
Gay Pride 2010 -paraatin vastustamiseksi alkaneet mellakat kääntyivät tappeluksi poliiseja vastaan ja yleiseksi vahingonteoksi. Uutisissa ei ole kerrottu kenenkään Pride-paraatiin osallistuneen vahingoittuneen.

Mellakoijat käyttivät kaikkea mahdollista välineinään katukivistä polttopulloihin.
Mellakoiden kerrotaan nyt hiljentyneen. 120 henkilön ilmoitetaan saaneen vammoja. Heistä 102 on poliiseja. Osalla vammat ovat vakavia.

Poliisi videoi mellakat. Syyttäjänvirasto ilmoittaa, että video-otokset käydään läpi ja mellakoihin osallistuneet henkilöt asetetaan syytteeseen. Enimmillään rangaistus voi olla jopa kahdeksan vuotta vankeutta.

10.10.2010, klo 17:30
Gay Pride 2010 -paraatia vastaan kohdistunut väkivalta on saanut jyrkän tuomion Serbian presidentiltä. "Sekä tämän päivän mellakoijat, että niiden organisoijat pidätetään ja tuodaan oikeuden eteen", totesi Serbian presidentti Boris Tadić. Hän ilmoitti ilmaisun vapauden olevan taattu maan perustuslaissa. Hyökkäystä poliisia vastaan hän piti samalla hyökkäyksenä valtiota vastaan. "Serbia takaa ihmisoikeuksien toteutumisen kaikille kansalaisilleen, riippumatta heidän erilaisuudestaan. Mikä tahansa yritys estää heidän oikeuksiensa toteutuminen väkivaltaa käyttäen, ei voi toteutua", totesi maan presidentti.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

10.10.2010, klo 15:30
Gay Pride 2010 -paraati on pidetty Belgradin keskustassa vahvojen turvatoimien suojassa. Tuoreimmassa uutisessa Pride paraatiin osallistujien määräksi arvioitiin tuhat. Loukkaantuneita on 57, useimmat heistä poliiseja. Loukkaantuneiden joukossa on muutamia täysin sivullisia.

Mielenosoittajat hyökkäsivät kaupungilla myös mammografia-tarkastuksia tekevän bussin kimppuun heitellen ikkunoita rikki. Tutkimuksissa olleet ihmiset joutuivat heittäytymään turvaan lattialle. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut. Syynä hyökkäykseen on mahdollisesti bussin kyljessä ollut suuri vaaleanpunainen solmuke. Sehän on symbolina rintasyövän torjunnassa.

10.10.2010, klo 14:00
Gay Pride 2010 -paraati on pidetty Belgradin keskustassa vahvojen turvatoimien suojassa. Osallistujia kerrotaan erään tiedon mukaan olleen 200 henkeä. Vastamielenosoitukset jatkuvat yhteenottoina poliisin kanssa. 37 poliisia ja neljä siviiliä on tuotu ensiapuklinikalle. Poliisit ovat pitäneet tilanteen hallinnassa kaupungilla.

Poliisi on joutunut suojaamaan myös presidentin palatsin alueen. Poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasuun vastamielenosoittajien heitellessä kivillä poliiseja.

Pride paraati oli suljettu ulkopuolisilta. Mukaan pääsivät vain vain ennakkoon lupalaput hankkineet sekä median edustajat.

Serbialle tämä tapahtuma on yksi näytön paikka heidän hakiessaan ehdokkuutta EU:n jäseneksi. Kahden viikon kuluttua pidettävässä EU:n ministerineuvoston kokouksessa on esitettävä näytöt myös siitä, että Kosovon asiassa on tapahtunut merkittävää edistymistä.

Vaeltajan aiempi uutiskooste Belgradiin liittyvistä tapahtumista.
Valokuvia Belgradin Gay Pride -paraatista
Valokuvia Belgradin Gay Pride -paraatista B92-sivustolta

6 kommenttia

B92:n etusivu on täynnä tätä juttua: http://www.b92.net/eng/

Tuota noin, tuolla päin maailmaa suurin piirtein pieleen menneestä koripallo-ottelusta syntyy samanlainen rähinä.

Tiivistän tuon perusserbialaisten riehunnan erään Belgradin asukkaan toteamukseen: "Tällainen on todellinen Serbia".

Virallinen Serbia oli hiukan tuohtunut ja uhkaili 8 vuoden vankeustuomioilla. Ennakkotiedot siitä, että Serbia ei pystyisi takaamaan turvallisuutta pitivät siis tällä kertaa varsin hyvin paikkansa. 50 poliisia haavoittui ja 2 heistä vakavasti. Ei yhtään ihmetytä, jos virallista Serbiaa ei kiinnostanut aiemmin vilkaista yhteiskunnan maton alle millaisia torakoita siellä piilee.