Iranilainen homomies: Minua pahoinpideltiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Iranissa lakikirjan pykälän 110 mukaan homoja uhkaa kuolemanrangaistus. Monet heistä ovat paenneet ja etsivät turvapaikkaa länsimaista. Matin Yar pakeni Turkkiin. Nyt hän odottaa turvapaikkaa jostain läntisestä maasta. Mehriran.de -sivusto haastatteli Matin Yaria.

Matin on kotoisin Iranin keskiosista pienestä kylästä. Hän oli sukuloimassa lähikaupungissa, kun hänet pidätettiin. Häntä syytettiin samaa sukupuolta olevan raiskaamisesta. Häntä pahoinpideltiin rankasti, ja hän tunnusti teon, vaikka ei ollut sellaista tehnytkään. Hän ei pystynyt edes allekirjoittamaan tunnustustaan, koska hänen kätensä olivat veriset ja turvonneet riiputuksen ja hakkaamisen vuoksi. Kuulustelija allekirjoitti paperin.

Hän pakeni Iraknista, kun edessä oli oikeusprosessi sodomiasta. Hänet oli laskettu vapaalle jalalle ja hänet jossain vaiheessa kutsuttiin poliisiasemalle. Siitä hän päätteli, että oikeudenkäynti lähestyy. Hän pelkäsi teloitusta ja päätti paeta maasta.

Tällä hetkellä hän odottaa pakolaisstatusta. UNHCR on ollut yhteydessä kahdesti, mutta hän ei tiedä vielä, mitä tuleman pitää. Hän tuntee olonsa lyödyksi ja jännittyneeksi. Eniten hän pelkää takaisinkuljetusta Iraniin. Hänellä on hyvin muistissa pahoinpitelykokemukset vankilassa, kun häntä kaksi kuukautta säilytettiin vangittuna.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Iranian Queer -järjestö IRQO tukee häntä paperiasioissa ja viranomaiskontakteissa. Mutta hänellä ei ole yhtään rahaa eikä taloudellista tukea. Ruoka ja asuminen on kuitenkin maksullista.

Hän kertoo olevansa homo. Se on aiheuttanut koko elämän ajan huonoa omaatuntoa ja häpeäntunteita. Erityisesti häntä vaivasivat loukkaukset ja haukkuminen, kun hänellä oli samanikäinen ystävä. Häntä on loukattu, hakattu ja nyt viimeksi pahoinpidelty. Ja uhkana on kuolemanrangaistus - vain sen takia, että hän on homo.

Hän on joutunut pyytämään apua netin kautta lännestä. Yleensä ihmiset ovat ystävällisiä ja ymmärtävät hänen tilanteensa.Journalistit ja ihmisoikeusaktivistit ovat kuulleet hänen tarinansa ja pitävät yllä kontakteja. Hän haluaisi aloittaa opinnot, ja hän haluaisi auttaa muita samassa tilantessa olevia pois maasta. Eniten hän toivoo, että Iran vapautuisi.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!