Kolme vangittu Pride-iskusta - osalla natsisympatioita

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Ossi Halme
  • 39

Helsingin käräjäoikeus on 7.7. vanginnut poliisin pyynnöstä 20-vuotiaan ylöjärveläismiehen, 18-vuotiaan espoolaismiehen sekä 18-vuotiaan Mikkelin seudulta kotoisin olevan miehen. Syyte pitää nostaa 22. syyskuuta mennessä. Rikosnimikkeinä on tällä hetkellä pahoinpitely, kokouksen estäminen ja poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen, joista jokaisen rangaistusasteikko vaihtelee sakoista kahteen vuoteen vankeutta.

Poliisi pyytää, että sumutetta päälleen saaneet henkilöt tai tapauksista jotain tietävät soittaisivat Helsingin eteläisen poliisipiirin päivystyksen numeroon 071 877 4175. Erityisesti kuva- ja videomateriaalia kaivataan.


Hitlerin fanitusta ja kännissä mopoilua

Vangituista Mikkelin suunnalla omakotitaloalueella asuvalla 18-vuotiaalla on Helsingin Sanomien mukaan natsisympatioita ja mies on mm. irc-galleriassa Adolf Hiteriä ja rotuajattelua kannattavien ryhmien jäsen. Miehen kerrotaan vastustaneen seksuaalivähemmistöjä ja maahanmuuttajia. Sen sijaan rikostaustaa hänellä ei kerrota olevan.

18-vuotiaan, Espoossa pientaloalueella asuvan miehen tilille on kertynyt pari vuotta sitten nuorena henkilönä tehty törkeä rattijuopumus, liikennerikkomus ja alkoholijuoman hallussapitorikkomus. Tapaukseen liittyi lainatulla mopolla ajaminen humalassa. Miehen facebook-profiilista on kerrottu käyvän ilmi myös uusnatsisympatioita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tampereen lähellä sijaitsevan Ylöjärjven maaseudulla asuvalla 20-vuotiaalla ei tämänhetkisten tietojen mukaan ole rikostaustaa eikä tiedettyjä antipatioita vähemmistöjä kohtaan.

Suojelupoliisi vahvistaa, että sillä oli tietoa ainakin joidenkin iskun tekijöiksi epäiltyjen kytköksistä äärioikeistoon. Supo ei kuitenkaan pitänyt henkilöitä "kärkipään" aktivisteina eikä sillä myöskään ollut ennakkoviitteitä iskusta.

Tapahtumien kulku viittaa suunniteltuun tekoon

Tapahtumien kulun tarkentuessa alkaa näyttää selvältä, että kyseessä ei ollut mikään äkkinäinen päähänpisto vaan tarkkaan suunniteltu teko. Tosin vielä 24 tuntia tapahtumien jälkeen useimmat valtakunnalliset uutissivustot eivät tienneet kertoa esim. sitä, että hyökkäykset tehtiin ilmeisesti sekä käsikäyttöisin sumuttein että savupommein. Vahvistamattomien tietojen mukaan savupommit saattavat olla puolustusvoimilta anastettuja savuheitteitä.

Helsingin Pride-kulkueeseen on tehty kaasusumutinhyökkäys sekä käytetty savupommeja. Tämä on ensimmäinen kerta kun Pridea vastaan hyökätään fyysistä väkivaltaa käyttäen. Poliisi ilmoitti tiistaina, että teosta epäiltynä pidätettyä kolmikkoa esitetään vangittavaksi.

Sumutinhyökkäyksessä käytettiin sekä kyynelkaasua että ns. paprikasumutetta eli OC-kaasua, jonka tehoaine kapsaisiini aiheuttaa voimakkaan, kivuliaan reaktion limakalvoilla ja iholla ja voi aiheuttaa hengenvaarallisia yliherkkyysreaktioita. Molempien kaasujen luvallinenkin käyttö edellyttää aina ensiapuvalmiutta. Tekijät juoksivat kulkueen läpi ja sumuttivat kaasua lähietäisyydeltä suoraan kasvoille. Alustavien tietojen mukaan kukaan ei ole loukkaantunut vakavasti, mutta yhden altistuneen oireet edellyttivät suurempia ensiaputoimia. Kaasuiskun uhreja on ilmoittautunut n. 50, joista nuorin on vartti.fi-sivuston mukaan 1-vuotias lapsi. Lisäksi kaasulle altistui raskaana olevia naisia. Joukko altistuneita ei ollut edes kulkueessa mukana vaan ainoastaan seuraamassa sitä yleisöstä. Suuren osallistujamäärän vuoksi kaikki osallistujat eivät edes huomanneet välikohtausta. Kaasusumutinta käytettiin Aleksanterinkadun ja Kluuvikadun kulmassa n. klo 13:20 eli 20 minuuttia kulkueen startin jälkeen.

Samaan aikaan Aleksanterinkadulla kulkuetta kohtaan tehtiin kaksi savupommihyökkäystä, joiden tarkoituksena saattoi olla aiheuttaa kaaosta, jonka keskellä sumutinisku oli helpompi toteuttaa. Ensimmäinen tapahtui Keskuskadun ja Mikonkadun välissä ja toinen Mikonkadun kulmassa. Kulkueen joukkoon heitetyt savupanokset räjähtivät ja täyttivät kadut hetkeksi savulla. Tuuli vei kuitenkin savun kulkueen reitiltä Rautatientorin suuntaan, kertoi ranneliike.netiin kulkuetta kuvannut Leo Koivistoinen. Tilanteen muutaman kymmenen metrin päässä ranneliike.net -auton lavalta nähnyt Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja Mikko Kivinen kertoo, että jälkimmäisen pamauksen aiheuttamaa savua kulkeutui kadunvarren katsojien päälle, jotka syöksyivät karkuun. Kivinen kertoo, että aluksi kulkueen joukkoon maahan heitetty esine paloi ja hetkeä myöhemmin alkoi savuta voimakkaasti. Ranneliike.netin lukijakommenttien mukaan kulkueväki olisi sammuttanut heitettyä esinettä juomapullon avulla.

7.7. vangittu kolmikko otettiin kiinni Itäiseltä Teatterikujalta ja läheltä löytyi kaasusumuttimia, joista he olivat yrittäneet hankkiutua eroon. Poliisi on esittänyt kiitoksen sivulliselle, joka neuvokkaasti seurasi epäiltyjä ja ohjasi poliisin paikalle.

Rangaistusseuraamukset voivat nousta koviksi

Vaikka pahoinpitelyt tapahtuivat yhdellä kertaa, tutkitaan niistä jokainen omana rikoksenaan. Pahoinpitelyn rangaistusasteikko ulottuu sakoista kahteen vuoteen vankeutta. Pelkkä pahoinpitelyn yritys on myös rangaistava teko. Pahoinpitely tulkitaan törkeäksi mm. silloin jos siinä käytetään ampuma- tai teräasetta taikka muuta niihin rinnastettavaa hengenvaarallista välinettä. Tuolloin rangaistusasteikko on 1-10v vankeutta.

Toisen vahingoittamiseen tarkoitetun esineen tai aineen hallussapidosta julkisella paikalla on seuraamuksena sakkoa tai enintään vuosi vankeutta.

Etniseen, seksuaaliseen tai vastaavaan kansanryhmään kuuluvaa ihmistä kohtaan kyseiseen ryhmään kuulumisen vuoksi tehtyä rikosta kutsutaan viharikokseksi. Viharikos on peruste koventaa tuomiota.

Rikoslain mukaan myös kokouksen estäminen ja poliittisten toimintavapauksien loukkaaminen ovat kriminalisoituja.


Kuva: Leo Koivistoinen / ranneliike.net
Paikan päältä tietoa toimitti smo.

Mietteitä pride-iskun nostattamasta keskustelusta

39 kommenttia

Ossi arviosi taitaa olla enemmän kuin oikeaan osunut - valitettavasti. Onneksi jotkut yleiseen keskusteluun osallistuvat ovat mieleltään terveitä ja ymmärtävät asiat kuten ne pitää ihmillisessä maailmassa ymmärtää!
Sain sitä perhanan savua keuhkoihini. Toivottavasti kaikki vastuulliset saatiin kiinni. Siellä olil lapsiakin! Kuka hullu tuollaista tekee?