Homo? Entäpä sitten?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Amerikan mielipidetutkimuslaitos Gallup julkaisi tulokset homosuhteita käsittelevästä kyselystä. Homosuhteiden hyväksyntä ylitti kuvitteellisen 50% rajan. Tänä vuonna se on 52%. Moraalittomina suhteita pitää 43%.

Merkittävää on myös se, että homosuhteet hyväksyvien miesten määrää on suurempi kuin vastaava naisten määrä. Merkittävin nousu on tapahtunut miesten ikäryhmässä 18-49 vuotta.

New York Times -lehden kolumnisti CHARLES M. BLOW pohtii kirjoituksessaan tilannetta. Hän esittää kolme selittävää teoriaa:

1. Kohtaamisolettamus (Contact hypothesis)
Vanhat stereotyyppiset ajattelutavat menettävät merkitystään seurauksena sille, että yhä useammat homomiehet tulevat ulos kaapista. Heteromiesten on aikaisempaa vaikeampi tässä tilanteessa syrjiä. Ulkona kaapista on yhä laajeneva "valikoima" urheilijoita, julkkiksia ja sotilaita, jne.

2. Miehet ovat muuttuneet ehkä yleisesti tasa-arvoisemmiksi.
[Hetero]miehet ovat huomanneet, ettei toiseuden kohtaaminen ole aiheuttanut katastrofia. Toiseuden hyväksyntä laajenee. Se on saanut alkunsa ihmisoikeus- ja feministiliikkeistä, jatkuen nyt homojen oikeuksien liikkeinä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3. Voimakkaan vihamieliset homofobikot ovat paljastumassa kaappihomoiksi.
Esimerkkinä megakirkon homovastainen saarnaaja Ted Haggard, jonka suhde miesprostituoituun paljastui muutama vuosi sitten ja äskettäinen George Rekers -tapaus, jossa perhearvoja jyrkästi puolustavan järjestön perustajajäsen oli vuokrannut itselleen "laukunkantajan" rattopoikapalvelusta. Parhaillaan USA:ssa käydään kiivasta keskustelua DADT:sta. Sen poistaminen sallisi homojen palvella avoimesti armeijassa. Vastustajat väittävät homojen iskevän sen jälkeen suihkuissa ja makuusaleissa. Yhä useammassa tutkimuksessa päädytään tulokseen, että joidenkin miesten homofobia onkin ehkä seurausta heidän henkilökohtaisista homoeroottisista tuntemuksistaan. Monet heteromiehet tajuavat tämän, eivätkä halua tulla yhdistetyksi siihen. Mielikuvaksi on muodostumassa, että homovastainen onkin vanha homppeli. Sellainen ei ole lainkaan koolia.

Toisaalta tutkijat ovat sitä mieltä, että vastenmielisyys ajatukseen homoseksistä on vielä korkea. Ero näkyy kyselyssä, jossa puolelle vastaajista esitettiin kysymys gay-miesten ja lesbojen palvelemisesta armeijassa. Toiselta puolelta kysyttiin "homoseksuaalien" palvelemisesta armeijassa. Homoseksuaali-kysymyksen saaneiden hyväksymisprosentti armeijapalvelukseen oli peräti 11% alempi kuin gay-kysymyksen saaneet.

Asenteet seksuaalisuuden jatkumoon ovat myös kevenemässä. Tutkijan mukaan nopeiten kasvava ryhmä on henkilöt, jotka määrittelevät itsensä "pääasiassa heteroksi" (mostly straight). Enää ei riitä määrittely "hetero", "homo" tai "bi". Miehet ovat alkaneet tunnistaa ja hyväksyä toiseen mieheen kohdistuvia eroottisia tunteita, vaikka ne eivät johtaisikaan varsinaiseen seksuaaliseen toimintaan. Pakinoitsija murjaisee lopuksi: "...no joo, sopiva kaveri, juuri sopiva päivä, muutama olut ja kukapa tietää..."!

Amerikan Gallupin julkaisemat tutkimustulokset

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!