Sananvapauden rajat ja viharikokset

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Aamulehti kertoi lauantaina, että oikeusministeriössä on tehty muistio siitä, miten mm. nettikeskustelujen valvontaa kiristettäisiin vihakirjoittelua ja kiihottamista vastaan. Puolue kokonaisuudessaan voitaisiin tuomita yksittäisen jäsenensä rasistisesta lausunnosta. Useat eduskuntapuolueet ovat jo ehtineet arvostella suunniteltua lainsäädäntöä. Lakiesitys on keväällä ollut lausuntokierroksella.
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/laki-valmisteilla-rasistinen-ehdokas-voisi-aiheuttaa-tuomion-puolueelle/179545


Aamutv:ssä tänä aamuna oikeusministeri Tuija Brax täsmensi, mitä lakiehdotuksessa sanotaan. Tarkoitus ei ole puuttua yksittäisten kansanaedustajien sanomisiin, mutta jos puolueen johto yllyttää johdonmukaisesti, silloin vastuu on puolueella ns. "oikeushenkilönä". Huomiota on herättänyt myös se lakiehdotuksen kohta, jonka mukaan esim. Facebookissa linkki vihasivustolle voisi tuoda syytteen. Braxin mukaan tämä kohta on sen takia, etteivät kiihottajat ja viharikoksia viljelevät pääse kiertämään vastuutaan panemalla sivuilleen pelkkiä linkkejä, jotka vievät muille vihasivustoille.

Oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka hieman vierastaa sitä, että nyt julkistetussa mietinnössä kriminalisoinneissa mennään pidemmälle kuin kansainväliseet velvoitteet edellyttävät. Ehdotukseen sisältyy pidemmälle meneviä seikkoja. Näitä ovat esim. oikeushenkilön rangaistusvastuu törkeän kunnianloukkauksen osalta ja lisäksi siihen on tulossa ominaisuudet, jotka koskevat vammaisuutta, sukupuolista suuntautuneisuutta ja elämänkatsomusta, joka sinänsä on laaja ja vaikeasti kriminalisointiin vietävä käsite, koska se voisi rajoittaa Tiilikan mukaan sananvapautta merkittävästi.

Tiilikan haastattelusta voisi päätellä, että hän vastustaa seksuaalisen suuntautumisen sisällyttämistä tähän lakiin, koska kansainväliset sopimukset eivät siihen velvoita. Kuukausi sitten Tiilikka oli esillä, kun Johanna Korhonen pyysi Tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta kannanottoa tutkijatohtori Päivi Tiilikan oikeudelle antamista kirjallisista lausunnoista. Oli kysymys Korhosen erottamisesta Lapin Kansasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Haastattelu Areenassa
http://areena.yle.fi/video/1010464


Viime viikolla HS kertoi, että Piraattipuolue aikoo ensi vuoden eduskuntavaalien ohjelmassaan vaatia muun muassa jumalanpilkasta ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta säädettyjen lakien merkittävää lievennystä.

1 kommenttia

Hallituksessa halutaan poimia rusinat pullasta uusliberalismista. Sananvapaus ei ole näitä rusinoita.

Netin kautta Suomeen yrittää rantautua jenkkityylinen sananvapaus, jota harjoittamalla Seppo Lehto pääsi kaltereiden taakse. Hallituksessa ollaan kyllästytty myös 50 henkilön tappolistoihin, joilla on henkilöitä, joista kukaan ei ole kuullut huippupoliitikkojen lisäksi. Joku taisi uhata tappaa Vanhasen hänen omassa blogissaan ja jotain ruotsinkielistä tätipoliitikkoa kutsuttiin hurrihuoraksi 60-70 kertaa hänen blogissaan. Täti sanoi kyllästyneensä deletoimaan kommentteja ja teki rikosilmoituksen.

Toisaalta ydinvoimayhtiö leimasi erään toisen ruotsinkielisen mummon vaaralliseksi terroristiksi eikä siitä tainnut seurata yhtään mitään juridisesti ko. yhtiölle.

Aseen omistava yhden homokulttuuripuolueen poliitikko haaveili blogissaan jonkun helsinkiläisen homon ampumisesta eikä siitä tainnut seurata muuta kuin keskustelu poliisin kanssa. Samainen heppu, nimimerkistä päätellen, on tosin haaveillut muidenkin tappamisesta.

Kyseinen homokulttuuripuolue on käynyt täälläkin joskus kalastelemassa ääniä. Ja sillä on eduskunnasta väistyvä homokansanedustajakin, mitä ei saa kertoa ko. puolueen kannattajille.

"koska kansainväliset sopimukset eivät siihen velvoita"

Ei tuo ole mikään peruste. Kansainväliset "lait" asettavat vain minimirajat. Lakien noudattaminen on sitten erinäisistä syistä hyvin joustavaa Suomessa. Aina on toki tärkeämpää se, kuka tekee kuin mitä tekee.

Kun ihmiset kuitenkin aukovat päätään niin minun mielestäni on arveluttavaa alkaa rajoittaa sitä laeilla, joita ei kuitenkaan noudateta, tai joita kansan höynäyttämiseen erikoistuneet poliitikot voivat kiertää. Sen sijaan kiinnittäisin huomiota homokulttuuripuolueen liepeille syntyneeseen tai syntyneisiin pieniin terroristisoluihin Keski-Suomessa.