Bangkokin homoalue melskeen keskellä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

25.5.2010 Bangkokin homoalue melskeen keskellä


Punapaitojen protestit on nujerrettu väkivalloin. Viime viikolla valittelin, että gaymediassa on niukasti kommentoitu tapahtumia. Maanantaina julkaistiin berliiniläisen Siegessäulen sivuilla tilanneraportti. Vaikka se nyt on jo vanhentunut, siitä käy ilmi, miten homoelämä pyöri punapaitojen alueen laidalla.

Viime maanantaina kerrottiin, että vaikka punapaitojen protesti on verisesti lyöty hajalle, normaalin tilanteen palauttaminen Bangkokiin kestää. Suuret osat Bangkokia olivat vielä maanantaina poliisien piirittämiä. Piiritetyllä alueella oli myös yläosa Silom-kadusta, homoelämän keskuksesta.

Jo viikkoja ennen toukokuun 13. päivää (silloin alkoi sotilasoperaatio) Silom-katu oli öisin pimeä ja tyhjä. Punapaitojen leiri oli kahden kuukauden ajan Silom-kadun ja Siam-aukion välissä. Soi4-kujalla on Telephone-baari ja Balcony, Soi2-kujalla kuuluisa homodisko DJ Station. Siinä ovat homoelämän keskipisteet Bangkokin yössä. Baareissa ja homodiskoissa juhlat olivat loppuneet. Poliisi ja armeija määräilivät asein, miten mennään. Katukioskit ovat pois, paikalla on piikkilanka-aitaa. Kaksi kertaa alueelle on tehty granaatti-iskut. On tullut kuolleita ja haavoittuneita.

Richard Saint-Laurent, suositun Richard's homobaarin pitäjä Silom-kadulla sanoi pari viikkoa sitten: "Monissa hierontasalongeissa ja baareissa, jos ne vielä toimivat, henkilökunnan palkkoja on leikattu 50%. Meillä vielä maksetaan 100%, mutta en tiedä, kuinka kauan siihen pystymme". Toukokuun 13. päivästä lähtien Richard's on ollut kiinni. Ja 19. toukokuuta alkaen on ollut ulkonaliikkumiskielto öisin.


19.5.2010 Armeija uhkailee mielenosoittajia

Nyt, kun Bangkokin keskusta on rauhaton, Phuketissa suunnitellaan jo ensi kevään prideä. Thaimassa on viime vuosina totuttu kriiseihin. Oli tsunamia, lintuinfluenssaa ja eri värisissä paidoissa liikkuvia mielenosoittajia. Ruotsalainen Ulf Mikaelsson Connect Guesthousen omistaja Patong Beachilla kertoo, että seuraava pride on 26. helmikuuta 2011. Se kulkee pitkin Patongin rantapromenadia. Mikaelsson on jo pitkään vaatinut, että ajankohta kerrotaan riittävän aikaisin. Matkailijat alkavat juuri suunnitella ensi talven lomiaan.

Phuketin Gay Pride oli ensimmäisen kerran vuonna 1999. Muualla Thaimaassa ei ole tällaista suurta paraatia. Aivan yksiselitteistä maan vapaamielisyys ei ole. Pattayalla ei poliisi sallinut maailman aids-päivän paraatia ja Chiang Maissa oli viime vuonna ensimmäinen vastamielenosoitus.

Pari viikkoa sitten Phuketissa saksalainen ravintolanpitäjä Reiner Büchel kertoi, että Phuketissa rauha vallitsee. Bangkokista nähdään vain tv-uutisissa. Kuitenkin monet turistit ovat kyselleet huolestuneina tilanteesta.

Armeija on nostanut aseet kohti mielenosoittajia, mutta Thaimaassa kohtaava matkaileva gayväki ja eurooppalaiset bisneksen pyörittäjät eivät paljon tiedä, mistä on kysymys. Bisnes jatkuu ja niin on hyvä. Keskieurooppalaisilta gay-nettisivuilta löytyy äärimmäisen vähän merkintöjä Thaimaan poliittisesta tilanteesta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!