Olympiaurheilja ulos kaapista

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Ossi Halme

Uusiseelantilainen pikaluistelija Blake Skjellerup, 24, on kertonut australialaisen DNA-lehden haastattelussa olevansa homo. Skjellerup ei ole mitenkään aktiivisesti peitelly seksuaalista suuntautumistaan, vaan esim. Vancouverin olympialaisten aikaan hän liikkui kaupungilla avoimesti käsi kädessä poikaystävänsä kanssa ja vieraili GLBT-urheilijoille suunnatussa Pride-talossa. Hän oli myös valmis kertomaan asiasta, jos joku olisi kysynyt.

"Annoin olympialaisiin liittyen yli 20 haastattelua ja joku olisi kysynyt esim. että onko minulla tyttö- tai poikaystävää, niin olisin vastannut rehellisesti. Ehkä hieman epäröiden, mutta rehellisesti".

Blake Skjellerup oli jo aikaisemmin kertonut joukkuetovereillensa olevansa gay, eikä tästä ollut seurannut suurempia hankaluuksia. Varsinaisen ulostulonsa hän kuitenkin teki vasta kisojen jälkeen, koska hän ei halunnut vaarantaa sponsorointia. Myös Skjellerupin poikaystävä on aktiiviurheilija, mutta hänen nimeään tai lajiaan ei toistaiseksi ole haluttu mainita.


__________________________________________________________________

Kirjoittajan kommentti:
Näin sitä revitään ennakkoluulojen pilveen uusia aukkoja. Julkinen kaapistatuloprosessi voi olla raskas myös urheilijalle. Suuri merkitys julkisuuden henkilöiden kaapistotulon vaikeudelle tai jopa mielekkyydelle on eri medioiden suhtautumisella. Asiallinen media kunnioittaa yksityisyyttä ja ymmärtää uutisen merkityksen. Se ei ole tehdä myyvää tai repivää otsikkoa vaan kuunnella, mitä haastateltavalla on sanottavaa.

Viime vuosina käytännössä jokainen kaapistatuloa koskeva haastattelu on muistanut sanoa, että tavoitteena on tulevaisuus, jossa nämä asiat eivät enää ole uutisia eikä varsinkaan skandaalin aineksia. Tuohon aikaan voi vielä olla hieman matkaa, mutta jokainen korkean profiilin kaapistatulo tekee asiasta arkisemman. On GLBT-median osaltaan velvollisuus de-mystifioida asiaa. Homo-sana särähtää korvaan ja siihen assosioidaan (vieläkin!) se, että kaapistatulon jälkeen koko maailma on tietävinään miten haluat käyttää yksityisiä ruumiinosiasi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vastaavasti jokainen kaappiin lukkiutunut "julkinen salaisuus" pitää yllä asiaan liittyvää kielteistä ilmapiiriä; kuin kyseessä olisi jotain niin kielteistä ettei siitä voi puhua. Kun on ollut kaapissa pitkään, ovi lukittuna, niin sieltä ei enää välttämättä löydä helpolla ulos. Kaapista tulee itse itselleen rakennettu labyrintti tai vankila.

Jos ulostulon mieltää raskaaksi, niin vielä raskaampaa on elää kahta elämää. Kieltäydyn repimästä ketään ulos kaapista; ovenkahvaa pitää painaa itse. Mutta jos joku tarvitsee apua oven avaamiseen, niin siinä kyllä voin auttaa. Myös urheilijoita.

Blake Skjellerupin kotisivut

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!