Senegal: Haudattua homoa pahoinpideltiin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Senegalissa tämä vastenmielinen tapahtumasarja kuvattiin kännykkäkameralla toukokuun 2. päivänä 2009. Video levisi kännykästä kännykkkään ja sitä myytiin toreilla. Videossa homomiehen ruumis kaivettin haudasta. Hänet oli haudattu muutama tunti aikaisemmin. Väkijoukko kaivoi raivoten ruumiin ylös ja häpäisi ruumiin. Lopuksi ruumis kipattiin kuolleen iäkkäiden vanhempien talon eteen. Kuvassa isä pitää kädessään pojan valokuvaa.

Video aiheutti paniikkia homomiesten keskuudessa.31-vuotias HIV:n saanut mies kertoo, ettei hän moneen päivään uskaltanut ulos. Laaja homofobia raivoaa Afrikassa, jossa ainakin 37 maassa homokseksuaalisuus on laitonta. Viime vuonna homoja pidätettiin ainakin Keniassa, Malawissa, Sierra Leonessa ja Nigeriassa. Ugandassa yritettiin lakiin saada kuolemanrangaistus. Etelä-Afrikassa on väkijoukot kohdistaneet vihaansa lesboja kohtaan. Heitä raiskataan "korjaamistoimenpiteinä".

Ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell sanoo, että homofobia on laajentunut Afrikassa jo vuosikymmenen ajan, mutta viime vuosina se on muodostunut erityisen vakavaksi uhkaksi. Senegalissa on viime aikoina erikoistuttu homojen ruumiiden häpäisemiseen. Senegalissa oli jo kolonialismin aikana salainen gay-yhteisö. Heidät hyväksyttiin vaieten. Kun he viime vuosina ovat alkaneet näkyä, tuli tällainen väkivaltainen vastaisku. Vastaiskut oikeastaan alkoivat helmikuussa 2008, kun senegalilainen lehti julkaisi uutisen salaisista homohäistä. Paikalla oli kymmeniä homomiehiä ja vihkiseremonioista otettiin kuvia. Kun lehti oli julkaissut kuvat, poliisi alkoi etsiä homoiksi epäiltyjä. Selleissä heitä hakattiin ja vaadittiin paljastamaan muiden homojen nimet.

Homot joutuivat menemään maan alle ja jotkut onnistuivat pakenemaan naapurimaihin, esim. Gambiaan. Gambian presidentti kuitenkin vaati heitä poistumaan maasta vuorokauden kuluessa. Maaliskuussa 2008 Senegalissa kokoontui islamilaisten kansojen huippukokous, ja siellä päätettiin tehoiskuista ei-islamilaisia ilmiöitä vastaan. Yksi näistä ilmiöistä on homoseksuaalisuus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Samoihin aikoihin alkoivat taloudelliset vaikeudet, ja hallituksen oli helppo syyttää ongelmista niitä ihmisiä, jotka olivat poikenneet islamista. Perjantaiseremonioissa imaamit alkoivat pitää kiihotuspuheita homoseksuaalisuutta vastaan. Senegalin sanomalehdet seurasivat esimerkkiä.

Toukokuussa 2008 Serigne Mbaye sairastui ja kuoli. Lapset yrittivät haudata hänet pikku kylään. Mutta seudulle oli levinnyt huhu kuolleen homoseksuaalisuudesta. Poika kuljetti ruumista mukanaan ja etsi hautausmaata, johon ruumiin voisi laskea. Lopuksi oli pakko kaivaa ruumis tien penkalle. Tuuli kuitenkin siirsi maata, ruumis paljastui ja lapset saivat syytteen ruumiin asiattomasta käsittelystä.

Tämäntyyppisiä tapauksia on nyt tullut esiin useita.

http://www.watermarkonline.com/index.php/News/national-world-lgbt-news/4103-Indepth-look-Even-after-death-abuse-against-gays-continues.html

Gaylehti ' Watermark' ilmestyy Floridan keski-osassa. (Orlando, Tampa, St. Peterburg, Daytona Beach, Sarasota)

*****

Ranneliikkeen arkistosta löytyy Senegalista tulleita uutisia

Senegal: Rintama homoseksuaalisuutta vastaan
01.05.2009
http://ranneliike.net/teema/senegal_rintama_homoseksuaalisuutta_vastaan?cid=1&aid=2047

""He ovat ihmisiä, jotka ansaitsevan sen ..... hautausmaan rauhaan .....että heidät voidaan kokonaan eliminoida."

Ei edes hautausmaan rauha...

Senegal: homon ruumis kaivettiin haudasta
06.05.2009
http://ranneliike.net/teema/senegal_homon_ruumis_kaivettiin_haudasta?srt=2&cid=1&aid=2071

Senegalissa joukkopidätys
06.02.2008
http://ranneliike.net/teema/senegalissa_joukkopidatys?srt=2&cid=1&aid=3077

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!