HS: Tilanne kirkossa on vaikea

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 3

Aamun Helsingin Sanomat käsittelee laajasti seurakunnissa tapahtuvaa homoseksuaalisten ihmisten syrjintää. Haastateltavina ovat mm. Kuopion hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen, yhteiskunnallisen työn pastori Juha Malmisalo Helsingistä ja piispainkokouksen sihteeri Jari Jolkkonen. Lisäksi on yksi lesboperhe mukana.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kristittyjen+Yhteys-liike+suivaantui+homojen+syrjint%C3%A4%C3%A4n+kirkossa/1135256005609

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

3 kommenttia

Ja eikun homoja taas hakkaamaan! Päivystävät uskontofanaatikot ovat jälleen heti keskustelussa äänessä. Eivätkö nuo ihmiset tajua, mitä he puheenvuoroissaan itsestään paljastavat? Ei noista puheenvuoroista voi Raamatun mukaista lähimmäisenrakkauden löytää hitustakaan. Viha ja syrjintä niistä paistavat avoimesti.
Kuopion hiippakuntadekaani Sakari Häkkinen on myös Yhteys-liikkeen puheenjohtaja. Hän kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa pitävänsä kauhistuttavana seksuaalivähemmistöjen kannalta mm. sitä, että kirkon palveluksessa olevat glbt-ihmiset eivät voi edetä urallaan samoin kuin muut. Piispa on voinut esimerkiksi kieltää homoteologilta pappisvihkimyksen. Lisäksi parisuhteensa rekisteröineiden samaa sukupuolta olevien parien siunauskaava on edelleen jäissä; piispainkokous ei lausunnossaan puolla homoparien siunaamista. Kirkolliskokous käsittelee toukokuussa rekisteröidyn parisuhteen puolesta rukoilemista kirkossa.

Yhteiskunnallisen työn pastori Juha Malmisalo Helsingistä arvioi puolestaan, ettei glbt-vähemmistö voisi uhata suuren enemmistön elämäntapaa, jos siunaaminen olisi mahdollista. Juuri pelko perinteisen avioliittokäsityksen murtamisesta on luonut vastakkainasettelun glbt-ihmisten oikeuksille kirkossa. Malmisalo myös muistuttaa, että piispainkokouksen lausunnon valmistelussa ei edes kuultu virallisesti vähemmistöjen edustajia.

Yhteys-liikkeessä on noin 600 virallista jäsentä. Heistä kolmannes on ev-lut -kirkon työntekijöitä. Liike ajaa mm. siunausta homopareille. Yhteys-liike on tehnyt tasavertaisuusjulistuksen, jonka on allekirjoittanut 130 pappia.

Artikkelissa kerrotaan myös Anna ja Ilene Kivisen häistä, jossa Jumalan siunaus oli kukkakimpun asentoa tärkeämpi. Tuomari rekisteröi aluksi parisuhteen ja sen jälkeen pappi siunasi sen. Ei kirkossa, vaan meren rannalla, koska tällaista ei kirkossa olisi voinut järjestää. Pappikin haluaa pysyä nimettömänä, koska tuloksena voisi olla kantelu tuomiokapituliin. Ilene Kivinen työskentelee kirkossa seurakuntamestarina. Hän kertoo näkevänsä kesässä kymmeniä häitä. Joillekin tärkein asia on se, pitääkö kukkakimpun olla oikeassa vai vasemmassa kädessä, mutta Kivinen pohtii, että mitä siitä siunauksesta silloin jää käteen. Parin lisäksi perheessä on nykyisin kaksi lasta ja koira.