Unkarin vaalit: Homo- ja romanivihamielinen Jobbik-puolue saamassa äänivyöryn

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

8.4.2010 Vaalit sunnuntaina

Unkarilainen ääripuolue Jobbik menestyy gallupien mukaan erittäin hyvin ensi sunnuntaina alkavissa kaksioisaisissa vaaleissa. Puoluetta leimaa äärimmäinen radikalismi. Puolueen lähellä toimii kielletty Unkarin kaarti, joka on omasta mielestään eräänlainen santarmijoukko, rauhanturvajoukot mm. romaneja vastaan. Kaartilla on oma univormu ja erilaisia harjoitusleirejä, joissa harjoitellaan ampumista. Pahin vihankohde ovat romanit. Romanikylien läpi on viime vuosina marssittu sotilasmudostelmissa. Ulkopuolisten mielestä kyseessä ovat natsijoukot. Romaneja on myös tapettu. Laajan murhasarjan kohteena oli lähes 10 romania. Tekijät saatiin viime vuonna elokuussa kiinni, ja virallisesti he eivät ehkä kuulu Jobbikiin, mutta Jobbikin kiihotustyö romaneja vastaan on varmasti taustalla vaikuttamassa.


Unkarin kaartin toiminta on tuomioistuimessa kielletty, mutta kaarti voi edelleen hyvin. Jäsen voi olla mies tai nainen. Homo tai romani ei voi olla.


Myös homot ovat saaneet tuntea, miten Jobbik-puolue vihaa heitä. Budapestin Pride-kulkueet saivat kokoontua rauhassa vuoteen 2006 saakka. Silloin alkoi äärikansallisten vastarinta. Homobaari ja homosauna joutuivat pommihyökkäyksen kohteiksi. Pride-kulkuetta pommitettiin kananmunilla ja kivillä. Vuonna 2008 marssireitin varrella eräässä asunnossa pommimiehet olivat valmistelemassa molotovin cocktaileja.

Kuukausi sitten Jobbik-puolue sai oman homo-ongelman, kun tärkeässä asemassa olleesta puolueen tiedottajasta julkaistiin netissä valokuvia. Mies oli osallistunut Toronton gay-marssiin ja poseerasi kuvissa huumehöyryisenä. Mies sai heti potkut puolueesta.


Mistä Jobbik syntyi?

Äärikansallinen Jobbik syntyi 1999 parinkymmenen kansallismielisen nuoren opiskelijan päätöksellä yliopistoluennolla. Oltiin oikeistolaisia, mutta ei oltu fanaatikkoja, kertoo mukana ollut. Juotiin, juhlittiin ja oli kivaa. Mukaan tulleet olivat päasiassa aika köyhistä perheistä - ei ainakaan erityisen hyvinvoivasta ympäristöstä. Heissä löytyi tyytymättömyyttä ja uhmaa.

Ryhmä sai julkisuutta 2002, kun se oli mukana Kristillisten mielenosoituksissa sosialistien päämajan edessä. Mielenosoitus keräsi useita tuhansia osanottajia. Jobbikin jäsenillä oli läheiset yhteydet kristillisiin. Jobbik muodostui puolueeksi 2003, ja siihen liittyi oikeistomielisiä nuorisoryhmiä. Jobbik kuvaili itseään kansalliskristilliseksi. Iskulauseena alettiin viljellä ajatusta: on saatava aikaan "järjestelmän muutos". Silloin sosialistit olivat vallankanhvassa.

Radikalisoituminen

Pulueen radikalisoitui vuoden 2003 jälkeen. Maa oli liittymässä EU:hun ja sitä vastustettiin. Erityinen huomio alettiin kiinnittää ns. "mustalaisrikoksiin". Romanit ovat ei-suosittu vähemmistö - noin 500 000 ihmistä, joka menetti työmahdollisuutensa, kun sosialismi kaatui. Ensimmäiset työttömät olivat romaneja. Jobbik alkoi kerätä päivittäin tietoja mustalaisten tekemistä varkauksista ja muista rötöksistä ja puolue sai heti kansansuosiota.

Toinen ryhmä, jota alettiin vastustaa, olivat juutalaiset. Israelin pääministerin puheesta luettiin, että Israel aikoo ostaa mahdollisimman paljon kiinteistöjä mm. Unkarista. Iskulauseeksi sopi: Juutalaiset tulevat takaisiin. Jobbikin kannattajien ylläpitämä vihasivusto huokuu edelleen juutalaisvihaa, ja myynnissä on Adolf Hitlerin kirja Mein Kampf unkarinnoksena.

Kolmas vihan kohde olivat homot. Hekin ovat olleet ei-suosittu kansanryhmä, joten Jobbik sai yhä uusia kannattajia. Sanomalehdet ja tv ovat seuranneet homoparaatien aikana mielenosoittajien mukana ja raportoineet minuutin tarkkuudella, missä kadunkulmassa on kovimmat yhteenotot poliisin kanssa.


Puolueen kristillinen maailmankuva


Ulkopuolisen on vaikea uskoa, kun Jobbik esittelee itseään. Heidän toiminnassaan on kristillis-siveellinen perusta. Kaikilta puolueen jäseniltä edellytetään Kristuksen opettemien arvojen omaksumista. Miten tähän sopivat romanivastaiset lausunnot ja hyökkäykset heitä vastaan tai laaja juutalaisvihamielisyys? Puoluetta vaivaavat jatkuvat skandaalit. Viime aikoina on ollut ongelmia Slovakian kanssa. Jobbikin tavoitteena on yhdistää Unkarin hajallaan oleva kansa. Unkarinkielisiä on mm. Romaniassa ja Slovakiassa. Jobbik on kylvänyt vahvaa vihaa slovakialaisia kohtaan.

Moni ei lainkaan ymmärrä, mitä Jobbik oikeasti ajaa, mutta kansa kannattaa, koska Jobbik sanoo suoraan, keitä se vihaa: homot, romanit ja juutalaiset. Luultavasti joka seitsemäs tulee vaaleissa antamaan äänensä Jobbikille. Viime kesän EU-vaaleissa he saivat jo kolme edustajaa europarlamenttiin.

Vaalien voittajaksi tulee oikeistokansallinen Fidesz, joka selkeästi on maltillisempi. Mutta pääseekö Jobbik mukaan Fideszin johtamaan hallitukseen? Silloin homoliitot ovat vaarassa. Jobbik on luvannut mitätöidä rekisteröidyt parisuhteet.


Vaalivalvojaiset ovat sunnuntai-iltana. Vaalien toinen osa on 25.4.2010.

Unkarin kaartin univormu on kielletty joukkoesiintymisissä. Kieltoa rikotaan koko ajan.
Seuraava voimannäyte on ensi perjantaina. Tässä juliste tapahtumaa varten.
Priden vastustaja on tyypillisesti nuori mies. Tässä hän esittelee pride-varustuksensa.

4 kommenttia

Tulee tuosta Unkarin kaartista mieleen Weimarin tasavallan aikainen huligaanijoukko SA - äärioikeistolainen ideologia, uniformut ja halu tapella. Weimarin tasavallan aikaanhan myös muilla politiikan osapuolilla oli käytössään kaikenlaisia katutappelujoukkoja - parhaan vastuksen SA:lle antoivat kommunistien joukot ja huonoimman demareiden joukot.

En ole uutisoinneista huomannut, että Unkariin olisi syntymässä / on sytynyt minkäänlaisia vastapuolen huligaanijoukkoja vastineeksi Unkarin kaartille. Tällä hetkellä Unkarin kaarti saa huseerata melko vapaasti, mutta voisi kuvitella, että yhden osapuolen murskaava asema
saa vastapuolen terästäytymään ja kohta osapuolet ottavat kadulla mittaa toisistaan kuin wanhassa Weimarin tasavallassa ikään.
Äärikansallinen mieliala ja innostus on levinnyt laajalle. Vastustajat ovat aika hiljaa. Korkein oikeus kielsi viime kesänä Unkarin kaartin, mutta se jatkaa edelleen. Poliisissa on paljon äärimielipiteitä, eikä poliisi toimi kaartin hajottamiseksi. Myös kaartin unovormut kiellettiin joukkokokoontumisissa, mutta marsseja on pidetty kenenkään estämättä.

Yhteiskuntaan on levinnyt radikaali ideologia ja se viehättää monia. Unkarilaisella homosivustolla on tehty pikku gallup homojen suhtautumsiesta puolueisiin. Ääriradikaalia puoluetta kannatti 8% homoista ja lesboista. (otanta pieni, alle 100 ihmistä).