Ihmisoikeustilanne Serbiassa huonontunut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Belgradilainen ihmisoikeuskeskus arvioi, että ihmisoikeudet ovat huonontuneet Serbiassa vuoden 2008 jälkeen. Uusin raportti koskee vuotta 2009, ja se on koottu 10 000 lehtiartikkelin pohjalta,. Serbiassa erityisesti romanit, homot ja naiset ovat syrjittyjä. Vojin Dimitrijevic on Belgradin ihmisoikeuskeskuksen johtaja. Viime syyskussa oli hänen mukaansa hyvin huolestuttavaa Belgradin Priden kieltäminen. Siinä yhteydessä Amnesty International varoitti, että homoihin ja lesboihin kohdistuva väkivalta on vakavaa. Belgradin Priden kieltäminen oli takaisku niille, jotka halusivat, että Serbia pian pääsisi EU:n jäseneksi.


Homo- ja lesboyhteisö on Serbiassa työnnetty marginaaliin. Poliisin tutkimukset homoseksuaaleihin kohdistuvista väkivallan teoista harvoin johtavat tuloksiin. Tekijöitä ei löydetä, vaikka heidät tunnettaisiin hyvin, kertoo Amnestyn Balkan-asiantuntija Sian Jones. Hän on vaatinut, että Belgradin hallituksen on viimeinkin suhtauduttava vakavasti vähemmistöjen oikeuksiin. Kaikkien vähemmistöjen puhe- ja kokoontumisvapaus on turvattava. Kaikki hyökkäykset ihmsioikeusaktivisteja vastaan on tuomittava. Belgradin Prideä on suojeltava.

Belgradin ihmisoikeuskeskuksen raportissa kritisoidaan myös oikeuslaitosta. Serbian parlamentti on hyväksynyt kiivaasta vastustuksesta huolimatta syksyllä 2009 syrjinnänvastaisen lain. Ortodoksinen kirkko protestoi silloin voimakkaasti lakia vastaan.

1 kommenttia

Jaa. Otettuaan turpaansa Kosovossa serbeillä on myös mielipiteitä albaaneista.

Viime vuoden lopun Schengen-viisumivapauden myötä Serbiasta ja Makedoniasta lähti suuri porukka karkuun huonoja oloja Schengen-alueelle eikä niitä ole näkynyt takaisin 90 päivän oleskelurajan umpeuduttua.

Käsittääkseni mustalaiset eivät ole lähteneet vielä suuremmin joukoin liikkeelle kuten Bulgariasta ja Romaniasta. Muutama Serbian albaani on potkittu takaisin Belgiasta.

Käsittääkseni nämä maat joutuvat maksamaan takaisin potkituista kansalaisistaan, minkä takia kaikki alueen maat eivät ole pitäneet niin suurta kiirettä Schengen-viisumivapauden kanssa.

Serbiaa hallitaan nationalistisella propagandalla.

Muuten ihan kiva matkailumaa, mutta politiikan suhteen kannattaa leikkiä aina vaan tyhmää. Saattavat vaatia jotain lahjuksia Unkarin ja Serbian välisellä rajalla, jos siitä menee autolla/bussilla yli - kysykää paikallisilta. Saattaa olla, että ne lahjukset koskevat vain salakuljettajia.

Balkanilla liikuttaessa on selvitettävä etukäteen mitä minkäkin rajan ylittäminen vaatii. Pitääkö maksaa jotain hemmetin lähtö-/sisääntulomaksua vai tarvitseeko jonkun paikallisen poliisin leimaaman todistuksen nuhteettomasta yöpymisestä jne.