Tietokirja: Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Juhani E. Lehto väittää Suomessa homoseksuaalisuuteen kohdistuneen tutkimuksen olleen tähän mennessä aivan liian yksipuolista: "...homoseksuaalisuutta on tarkasteltava monen tieteen näkökulmasta. Sosiologia ja sosiaalinen konstruktionismi ovat liian suppeita viitekehyksiä. Eheä maailmankuva edellyttää asian ymmärtämistä myös muiden tieteiden näkökulmasta."

Lehdistötiedote:

"Vitun homo" on helposti lipsahtava lausahdus. Mutta tiesitkö, että homouden paljastumisen pelko ja ympäristön homofobia ovat yhdessä suurin syy teini-ikäisten ja nuorten aikuisten itsemurhiin? Ja kuinka ihmeessä homosuhde on muka onnellisempi kuin heterosuhde?

Juhani E. Lehto ja Camilla Kovero väittävät, että homoseksuaalisuuden tutkimuksesta kertominen on ollut ällistyttävän yksipuolista Suomessa: sosiologia on sysännyt muut tieteet marginaaliin. Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana on toistaiseksi kattavin kotimainen homoudesta kirjoitettu tietokirja.

"Toivon hartaasti, että nuoret, jotka kirjan löytävät, voivat sen avulla saavuttaa helpomman elämän seksuaalisuutensa kanssa kuin useat kirjassa haastatellut miehet", kertoo Lehto motiiveistaan kirjan tekoon. Teos sopii erinomaisesti myös oppikirjaksi, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoalan kouluihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homouden myyttiä avataan kirjassa perusteellisesti. Siinä esitetään suomalaisten miesten mielipiteitä ja tuntemuksia kehityksestään, itsestään ja ihmissuhteistaan. Kokemuksia ei ole aikaisemmin esitelty vastaavasti.

Homoseksuaalisuus on ajankohtainen katsaus homouden tieteelliseen tutkimukseen eri näkökulmista. Se lähestyy homoutta erityisesti psykologisesta ja biologisesta kulmasta, sosiologiaa unohtamatta. Tällainen monitieteisyys on kotimaisessa kirjallisuudessa täysin uutta. Kirjan tieteellinen tarkkuus – ja osittain rajukin henkilökohtaisuus – tarjoavat vahvan, avoimen ja lämpimän homoseksuaalisuuden puolustuspuheenvuoron.

Kirja kuvaa homojen itsensä hyväksymisen vaikeuden, heihin kohdistuvan syrjinnän ja näiden mukanaan tuoman ahdistuksen. Osalle kirjassa haastatelluista ahdistus ja syrjintä ovat jättäneet pysyviä fyysisiä ja psyykkisiä oireita.

Asiallista tietoa arasta aiheesta kertomalla Homoseksuaalisuus auttaa ihmisiä, muuttaa asenteita ja opettaa suvaitsevaisuutta. Filosofian tohtori Juhani E. Lehto (synt. 1955) on kasvatustieteen (HY) sekä erityispedagogiikan dosentti (JoY). Hän on koulutukseltaan myös biologi ja erityisopettaja. Lehto työskentelee erityispedagogiikan lehtorina Helsingin yliopistossa ja on julkaissut lukuisia artikkeleita kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa ja eri kotimaisissa oppikirjoissa. Kasvatustieteen tohtori Camilla Kovero on aikuiskasvatustieteen dosentti (ÅA). Hän työskentelee yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa. Koveron viimeisimmät julkaisut ovat käsitelleet minuuden ja identiteetin muutosta ja määrittelyä myöhäismodernissa yhteiskunnassa.

Juhani E. Lehto ja Camilla Kovero:
Homoseksuaalisuus tieteen näkökulmasta ja miesten kertomana
Lilith 2010
ISBN 978-951-98810-4-1

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!