Olympia-uutisia: homofobiset selostajat

  • Uutinen
  • Urheilu
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

28.2.2010 Weir tv:ssä

Tv-selostajat puhuivat taitoluistelija Johnny Weiristä loukkaavasti ja quebeciläiset gay-aktivistit ovat vaatineet anteeksipyyntöä. Selostuksessa epäiltiin Weirin sukupuolta ja häntä pidettiin epäsopivana mallina tuleville taitoluisteijoille.

Kanadan taitoluistelujärjestössä puhuttiin jo vuosi sitten, että taitoluistelu pitäisi "maskuliinistaa" ja että siitä pitäisi tehdä enemmän heteroseksuaalinen laji. Ei pidetty lainkaan esim. koristeellisesta pukeutumisesta. Homoaktivistit heti reagoivat tähän. Taitoluistelujärjestö torjui tietenkin homoaktivistien kritiikin.

Weir oli menneellä viikolla lehdistötilaisuudessa ja otti kantaa homofobiaan ja maskuliinisuuteen. Hän kertoi, että hän antoi parransängen kasvaa, jotta mieheys tulisi todistetuksi. Hän toivoo. että mahdollisimman monella lapsella olisi samat mahdolllisuudet kuin hänellä. Että lapset saisivat kasvaa yksilöinä ja ilmaista itseään. Hän haluaisi enemmän nähdä tyttöjä ja poikia kasvamassa rakastavassa ilmapiirssä, jossa perheet antavat tukea. Nuo kaksi selostajaa ovat eläneet täysin erilaisessa ilmapiirissä. On sananvapaus eikä hän halua miehille potkuja. Hän haluaa olla esimerkkinä. Tämä sattui häneen kun seksuaalinen identiteetti asetettiin kyseenalaiseksi. Toivottavasti tytöt ja pojat eivät tulevaisuudessa joudu samaan tilanteeseen. Nyt on päästy aikaan, jossa ihminen saa tuntea itsensä uniikiksi eikä enää tarvitse mukautua muiden ajatusmaailmoihin.

Weir sanoo olevansa ihminen, joka ei itke. Hän oli vihainen luettuaan kommentit. He arvostelivat häntä urheilijana -ei luistelijana. Ja he kritisoivat häntä ihmisenä. Ja se on raivostuttavaa. Toivoisi, että useammat lapset saisivat kasvaa kuten hän kasvoi. Ja saisivat vapauden ilmaista itseään.

Kun hän ajattelee itseään, puvussa, kristallien peitossa, ruususeppele päässä, kuka tuntee hänet. Itse asiassa vain lähin perhe ja ystävät. He tietävät, mitä hän ajattelee ja tuntee. Maskuliinisuus, se ei ole sitä, miltä näyttää ja kuinka ymmärtää. Itse asiassa on vanhanaikaista jakaa ihmisiä maskuliinisiin ja feminiinisiin. on kasvanut kokonainen sukupolvi, joka ei arvioi ihmistä sukupuolen, rodun tai sen mukaan kenen kanssa nukkuu. Ihmisenä pitää ensin päättää omista elämänarvoista ja sitten uskoa niihin.

Youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=a6-MAmhGKsU


22.2.2010 Australialaiset selostukset homofobisia

Australialaisen tv-aseman Channel Nine selostajat Eddie McGuire ja Mick Molley ovat vitsailleet kolminkertaisen USA:n mestarin Johnny Weirin ja muiden urheilijoiden vaatteista ja todenneet, että heidän pukunsa eivät jätä mitään kysymyksiä avoimiksi. Gayaktivistit ovat nyt vaatineet, että molemmat selostajat on kotiutettava välittömästi. Heitä ei saa lähettää myöskään Lontoon kisoihin 2012. Sunnuntai-iltana oli jo 8000 ihmistä netissä reagoinut asiaan. Channel Nine yrittää lepytellä. Molemmat kommentaattorit ovat kutsuneet Weirin käymään ja he aikovat kukittaa ja antaa lahjoja.

(Welt)

Lisää Johnny Weiristä ja eläinsuojelijoista
http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/Turkisten+vastustajat+uhkaavat+taitoluistelijaa/1135252879890


24.2.2010 Johnny Weir, avantgardisti

Welt-lehti kertoo lisää Weiristä. Hänet kuvataan mielenkiintoisena ihmisenä.

Amerikkalainen taitoluistelija Johnny Weir on varsin avandgardistinen urheilija näissä olympialaisissa. Hän myös hoitaa imagoaan huolella. Hän asuu Vancouverissa samassa asunnossa jäätanssija Tanith Belbinin kanssa. Asunto on koristettu Audrey Hepburnin julisteilla ja pöydällä on tuoksukynttilöitä. Rakkaimmat hobbyt ovat muoti ja shoppaaminen. Hänellä on myös yksi erityisharrastus: siisteys. Hän sanoo pesevänsä tavaroita joka päivä ja hän rakastaa pesemistä. Hän on 25-vuotias ja myöntää avoimesti homoseksuaalisuutensa. Miesten kilpailussa hän tuli kuudenneksi ja sen jälkeen hän liikkui ruusuilla koristettu seppele päässään Pacific Coliseumin (luisteluareena) katakombeissa.

(Welt)


24.2.2010 Myös Itävallan ORF:n selostukset homofobisia ja seksistisiä

Queernews-nettisivulla on analysoitu Itävallan yleisradioyhtiön ORF:n selostuksia. Niissä on kerrottu peitellysti tiettyjen naisurheilijoiden lesboudesta, aivan kuin se olisi urheilusuoritukseen liittyvä olennainen asia. Nämä urheilijat ovat "sellaisia": lumilautailija Kelly Clark (USA), kelkkailija Kerstin Szymkowiak (BRD) ja pikaluistelija Ireen Wüst (NED). Selostuksessa oli kuvailtu, miten nämä naiset eivät eroa miehistä. Puhuttiin myös heidän viehätysvoimastaan ja siitä, että he tuskin haluavat toisen sukupuolen huomiota.

Myös seksististä puhetta urheilulähetyksissä on ollut, ja nettisivulla on kuvauksia ja niiden selostajien nimet, joiden puheessa tällaista esiintyy.

2 kommenttia

...me no understand.
Oliko siinä Weirin puvussa sateenkaaria ja vaaleanpunaisia kolmioita yms? Vai kohdistuiko kommentointi ihonmyötäisyyteen ja paljastavuuteen, mikä taas ei ole viittaus homoseksuaalisuuteen? Samaa kun on aikojen kuluessa sanottu mm. juoksijoista ja uimareista, ja vaikkapa sekalaisista seurapiirikaunottarista...
Tämä nyt on auttamattomasti myöhässä, mutta Pekingin 2008 kisoissa uimahypyssä kultaa voittanut Australian Matthew Mitcham oli kisojen harvoja miesurheilijoita, jotka olivat reilusti ulkona kaapista. Kisasuoritusten lomassa näytettiin tavan mukaisesti urheilijoiden valmentajia, perheitä, puolistoita ynnä muita katsomossa istuneita. Mitchamin kohdalla hänen pitkäaikaista poikaystäväänsä Lachlan Fletcheriä ei kuitenkaan näytetty, ja kameroilla oli parempaa tekemistä kun voiton ratkettua urheilija sai onnittelupusun kumppaniltaan.

Emme koskaan saa tietää, että oliko kyseessä sattuma vai tarkoituksellinen teko NBC Sports -kanavalta. Joka tapauksessa yhtiö pyyteli asiaa anteeksi sen jälkeen kun siitä oli nähty närää. Mainittakoon että urheilija itse ei tehnyt "sensuurista" numeroa. Jonkinlaisena hyvityksenä kuitenkin kuvattiin myös lyhyt välipätkä, jossa mitaliseremonian jälkeen Mitcham on läheistensä kanssa, ja tätä pätkää sitten lähetettiin muutaman kerran täyteohjelmana.

Urheilijan suuntautumisella ei varmasti urheilusuoritusten kannalta ole valtavaa merkitystä, mutta kieltämättä todennäköisyysmatematiikan perspektiivistä on hieman erikoista jos yli 11 000 (siis yli yhdestätoista tuhannesta) urheilijasta löytyy vain yksi avoimesti homo mies ja juuri hänen kohdallaan tuotanto kompuroi ja puhuu suunnilleen sääennusteesta siinä kohdassa kun yleensä kerrataan urheilijan taustoja.

Matthew Mitchamista vielä sen verran, että häntä pidetään kotimaassaan sympaattisena hahmona, joka on haluttu kasvo erilaisissa kampanjoissa. Symbolisena osoituksena on myös hienoa, että hän sai oman postimerkkinsä. Eikä kyseessä ole tarramerkki vaan perinteinen kostutettava versio.