Olympia-uutisia: homofobiset selostajat (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • millikan
  • 22.2.2010 14:48
...me no understand.
Oliko siinä Weirin puvussa sateenkaaria ja vaaleanpunaisia kolmioita yms? Vai kohdistuiko kommentointi ihonmyötäisyyteen ja paljastavuuteen, mikä taas ei ole viittaus homoseksuaalisuuteen? Samaa kun on aikojen kuluessa sanottu mm. juoksijoista ja uimareista, ja vaikkapa sekalaisista seurapiirikaunottarista...
  • 2 / 2
  • Ossi Halme
  • 31.3.2010 17:13
Tämä nyt on auttamattomasti myöhässä, mutta Pekingin 2008 kisoissa uimahypyssä kultaa voittanut Australian Matthew Mitcham oli kisojen harvoja miesurheilijoita, jotka olivat reilusti ulkona kaapista. Kisasuoritusten lomassa näytettiin tavan mukaisesti urheilijoiden valmentajia, perheitä, puolistoita ynnä muita katsomossa istuneita. Mitchamin kohdalla hänen pitkäaikaista poikaystäväänsä Lachlan Fletcheriä ei kuitenkaan näytetty, ja kameroilla oli parempaa tekemistä kun voiton ratkettua urheilija sai onnittelupusun kumppaniltaan.

Emme koskaan saa tietää, että oliko kyseessä sattuma vai tarkoituksellinen teko NBC Sports -kanavalta. Joka tapauksessa yhtiö pyyteli asiaa anteeksi sen jälkeen kun siitä oli nähty närää. Mainittakoon että urheilija itse ei tehnyt "sensuurista" numeroa. Jonkinlaisena hyvityksenä kuitenkin kuvattiin myös lyhyt välipätkä, jossa mitaliseremonian jälkeen Mitcham on läheistensä kanssa, ja tätä pätkää sitten lähetettiin muutaman kerran täyteohjelmana.

Urheilijan suuntautumisella ei varmasti urheilusuoritusten kannalta ole valtavaa merkitystä, mutta kieltämättä todennäköisyysmatematiikan perspektiivistä on hieman erikoista jos yli 11 000 (siis yli yhdestätoista tuhannesta) urheilijasta löytyy vain yksi avoimesti homo mies ja juuri hänen kohdallaan tuotanto kompuroi ja puhuu suunnilleen sääennusteesta siinä kohdassa kun yleensä kerrataan urheilijan taustoja.

Matthew Mitchamista vielä sen verran, että häntä pidetään kotimaassaan sympaattisena hahmona, joka on haluttu kasvo erilaisissa kampanjoissa. Symbolisena osoituksena on myös hienoa, että hän sai oman postimerkkinsä. Eikä kyseessä ole tarramerkki vaan perinteinen kostutettava versio.