Kehitysbiologit: homomiehillä rooli geenien jatkuvuudelle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 8

Psychological Science on julkaissut merkittävän tutkimuksen. Sen mukaan homomiehet auttavat sukujaan selviämään, eli siirtämään geenejään eteenpäin. Homomiehet ovat suvun kannalta hyviä setiä.

Jos homoseksuaalisuus olisi kehitysbiologialle tarpeeton, se ominaisuus olisi väistynyt jo ajat sitten. Homoseksuaalisuutta on esiintynyt aina ja niin myös jatkossakin. Kehitysbiologit ovat pohtineet mikä tarkoitus homoilla on ihmissuvun jatkuvuudelle. Nyt asialle on saatu näyttöä.

Homomiehet ovat osoittautuneet hyviksi tukijoiksi suvun jäsenten selviämisessä ja siis geenien jatkuvuudelle.

L A T: Homot ovat suurenmoisia setiä oman suvun kannalta
Advocate-lehden juttu

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

8 kommenttia

No niin. Tämänhän on voinut päätellä ns. maalais- tai kaupunkilaisjärjellä. Nyt on siis tutkittuakin faktaa.
  • 2 / 8
  • Ransom
  • 6.2.2010, 16.14
Samasta tutkimuksesta oli kerrottu myös tiedeportaali sciencedaily.comissa. Siinä tutkimuksen taustaoletuksia ja lähdeaineistoa pidettiin ongelmallisina; lähdeaineisto oli koottu eksklusiivisesti Polynesiasta, joka on sekä homoystävällinen sekä perhekeskeinen kulttuuri. Myös taustaoletus on ongelmallinen, sillä länsimainen yhteiskunta ei ole kumpaakaan, mikä tekee kovin vaikeaksi yleistää tutkimuksen tuloksia, vaikka homoseksuaalisuus on tunnettu kaikkina aikoina kaikissa ihmisyhteisöissä. Ristiriita on silmiinpistävä.

Muitakin tutkimuksia on tehty asian tiimoilta; erään teorian mukaan homoseksuaalisuuteen vaikuttava geenistö lisäisi merkittävästi naisten hedelmällisyyttä. Näyttäisi nimittäin siltä, että niissä suvuissa, missä homoseksuaalisuutta esiintyy, perheissä on enemmän lapsia. Näin homoseksuaalisuus olisi eräänlainen harmiton "sivutuote", joka ratsastaa samojen geenien tuoman evolutionäärisen edun harjalla. Vaikka muutama perheenjäsen väistääkin suvunjatkamisesta, geenistö antaa siitä huolimatta merkittävän edun luonnonvalinnassa ja pitää siinä sivussa huolen siitä, että homous säilyy sukupolvesta toiseen.