Malawilaiselle pariskunnalle kova tuomio

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

26.1.2010 Malawissa skandaalituomio

Malawilainen miespari, joka järjesti ”virallisen vihkiseremonian”, on tuomittu kovimpaan mahdolliseen rangaistukseen: 14 vuotta vankeutta. Kansainvälinen politiikka vaikeni tapauksesta, ja se on yhtenä syynä kovaan rangaistukseen. Ihmisoikeusjärjestöt, mm. Amnesty on protestoinut malawilaisten miesten vangitsemista, mutta mikään ei auttanut.

Rangaistus on skandaalimainen useassa mielessä. Tällaisen rangaistuksen saa maan lain mukaan, kun toteuttaa homoseksuaalista sukupuoliyhteyttä ja tarkemmin: anaaliyhdyntää. Näiden miesten ei ole todistettu olleen tällaisessa kontaktissa He saivat tuomionsa vain seremonian takia ja sen vuoksi, että he kertoivat olevansa homoja. Toinen miehistä on kuvannut itseään transsukupuoliseksi.

Malawi oli suunnitellut Ugandan tavoin kuolemanrangaistusta homoille, mutta USAn kommenttien jälkeen esitys vedettiin pois. Malawi olisi menettänyt paljon kehitysapurahojaan.

8.1.2010

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Amnesty vaati keskiviikkona malawilaisen miesparin vapauttamista. Viime maanantaina vankeutta jatkettiin, eikä heitä päästetty vastaamaan vapaana. Amnesty tuomitsee myös miesten ruumiilliset tutkimukset. Nyt pelätään, että vankeusrangaistus tulee vaikeuttamaan AIDSin vastaista työtä, koska ihmiset eivät uskalla ottaa viranomaisiin yhteyttä. AIDS on Malawissa vakava ongelma. Vuodesta 1985 lähtien 800 000 ihmistä on kuollut. Yli miljoona lasta elää ilman vanhempiaan.
(Standard/Reuters)


5.1.2010

Malawissa 20-vuotias Tiwonge Chimbalanga ja 22-vuotias Steven Monjeza viettivät viikko sitten symbolista hääjuhlaa. Tilaisuudessa oli Lilongwessa mukana 500 ihmistä. Kaksi päivää myöhemmin viranomaiset pidättivät miehet heidän yhteisessä kodissaan. Nyt heitä syytetään julkisen pahennuksen aiheuttamisesta ja siveettömyydestä.

Valtionsyyttäjä haluaa lääketieteellisen tutkimuksen siitä, ovatko miehet olleet sukupuoliyhteydessä. Ihmisoikeusjärjestöt tuomitsevat pakkotutkimukset ja vaativat miehiä välittömästi vapaiksi.

Ensimmäisessä oikeuskäsittelyssä Chimbalanga ja Monjeza ovat kertoneet olevansa syyttömiä. Ei ole todisteita sukupuolisesta kanssakäymisestä. Times-lehdelle antamassaan haastattelussa miehet kertovat joutuneensa pahoinpidellyiksi vankilassa. Nyt Chimbalanga yrittää vedota siihen, että hän oli naisen vaatteissa ja tuntee itsensä naiseksi. Silloin hän voisi mennä Malawissa naimisiin miehen kanssa

Monjeza kertoo, että hän oli nauttinut liikaa alkoholia eikä sen takia ollut harkinnut kyllin tarkkaan hääjuttuaan. Hän oli vain halunnut kuuluisaksi ja joutuu nyt katumaan. Hän kertoo, että hänellä on toinen nainen, jonka kanssa hän halusi naimisiin.

Pääasiassa katolisessa Malawissa miesten välisestä seksistä voi saada 14 vuotta vankeutta. Laki on jäänne siirtomaa-ajalta. Maa itsenäistyi 1964. Englannissa homosuhteet kieltävä laki poistettiin 1968, mutta Malawiin kielto jäi. Malawi on yksi maailman heikoimmin kehittyneistä maista. Maan talous on samaa luokkaa kuin Liechtensteinin, vaikka asukkaita on 430 kertaa enemmän, eli 15,2 miljoonaa.

Malawin lehdistössä tapaus on saanut suuren huomion (kuva)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • oikeuttta
  • 1.2.2010, 1.41
Somebody! Call Madonna, quick!!