Saarnaaja käytti hyväkseen poikia Pietarsaaressa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 2

11.1.2010 Suljettu yhteisö helpotti hyväksikäyttöä

Helsingin Sanomissa on kahtena päivänä käyty läpi pietarsaarelaisessa uskonlahkossa tapahtunutta insestiä. Suljettu yhteisö teki mahdolliseksi lastenlasten väärinkäytön ja sulki lasten vanhempien suut. Erityisen pahalta tuntuu se, että lapset eivät saaneet omista vanhemmistaan tukea, vaan lapset pakotettiin ”antamaan anteeksi” isoisän toimet.

*****

Saksan Passaussa oikeudessa on ollut 39-vuotias judovalmentaja, jonka epäillään käyttäneen hyväksi vuosina 1994-2009 ainakin 224 poikaa. Hyväksikäyttö tapahtui esim. suihkussa harjoitusten jälkeen ”hygieniaopetuksena”. Väärinkäyttöjä tapahtui myös telttaleirillä kesällä 2007. Jo vuonna 2003 hänen toimiaan tutkittiin, mutta todisteita ei saatu. Ilmeisesti poikien on erityisen vaikea puhua kenellekään kokemastaan väärinkäytöstä. Tyttöjen lähelle on tällaisen väärinkäyttäjän paljon vaikeampi päästä.

29.12.2009 Pietarsaaren tapahtumia paljastunut vuosien takaa

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pietarsaaren Skutnäsin rukoushuone on joutunut ikävään valoon, kun on tullut julkisuuteen, että seurakunnan maallikosaarnaaja käytti hyväkseen poikia. Ainakin 11 uhria tiedetään. Heitä voi olla enemmänkin, sillä osa on voinut erota pois seurakunnasta tai on muuttanut naapurimaihin. Saarnaaja oli tehtävässään 45 vuotta. Hän oli pidetty ja hän oli mm. pyhäkoulun opettajana. Hufvudstadsbladet kertoo, että mies käytti hyväkseen jopa lapsenlapsiaan.

Seurakunnassa asiasta on tiedetty, mutta siitä on vaiettu. Saarnaaja on kuollut jo 1980-luvun lopulla, mutta nyt uhrit ovat kertoneet tapahtumista. Uhrit ovat nyt jo 40-vuotiaita.

Seurakunta on ruotsinkielinen vapaa kirkko lestadiolaisuuden piirissä. Uskontokuntaa kutsuttiin nimellä "östliga riktningen".

Tässä tapauksessa toistuu jälleen sama peruskaava: Mies tuli hyvin toimeen lasten kanssa. Karkkia oli aina taskussa. Hyväksikäytöt olivat sen verran rohkeita, että tieto vuoti seurakunnan johdolle. Kun koko ajan pyörittiin tiiviisti samoissa joukoissa kuin pedofiili, lasten oli vaikea välttää hyväksikäyttöjä. Lasten olot olivat myös kotona hankalat, koska lapset kasvatettiin kuuliaisuuteen ja synnintuntoon. Lapset eivät paljon saaneet apua kotoa. Lapsia kuritettiin säälimättä.

Saarnaajan ympärille kehittyi tiukka suljettu ryhmä. Ryhmä sai itse määritellä, mikä on syntiä. Seurakunnan johto pelkäsi liikkeen hajoamista ja vaikeni ”kotirauhan” vuoksi. Saarnaajan kuoleman jälkeen seurakunta on edelleen toiminut parin henkilön johdolla ja se on selkeästi lahkomainen. Seurakunnan jäsenten uskon lujuutta kontrolloidaan koko ajan ja ei-toivotusta käyttäytymisestä kannellaan seurakunnan johdolle. Tämäntyyppiset lahkot ovat useimmiten hyvin homofobisia.

Poliisille asia on vaikea, koska tapahtumat ovat 1980-luvulta ja asianomainen on jo kuolut. Hänen näkemystään asiaan ei saada. Uhrien kertomukset ovat olleet samansuuntaisia, kerrotaan seurakunnasta.


http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/12/29/w41458.php

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Lehti+Lestadiolaissaarnaaja+k%C3%A4ytti+hyv%C3%A4kseen+poikia+vuosien+ajan/1135251762755

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 30.12.2009, 14.57
Tapaus tuli julkisuuteen, kun Ruotsissa asuva Rolf Lampa, itsekin lestadiolainen, kirjoitti siitä ylläpitämällään nettisivustolla rilnews.org. Eräs uhreista, niin ikään Ruotsissa asuva, oli ottanut häneen yhteyttä ja pyytänyt tukea.

Skutnäs bönehus Pietarsaaressa on Jakobstads fridsföreningenin omistama. Yhdistys kuuluu kahdeksan muun alueella toimivan, rukoushuonetta ylläpitävän yhdistyksen kanssa järjestöön nimeltään Laestadianernas Fridsföreningars Förbund. Sen suomenkielinen sisarjärjestö on Lähetysyhdistys Rauhan Sana.

Tämä rauhansanalaisuus on ev.lut. kirkon sisäinen herätysliike, ei siis vapaa suunta. Sen pääasiallista toiminta-aluetta ovat keskisen Pohjanmaan rannikkokunnat Pietarsaaresta pohjoiseen aina Kalajoelle saakka sekä Tornionjokilaakso. Myös Helsingissä on toimintaa.

Rauhansanalaiset, joita kutsutaan myös pikkuesikoisiksi, ovat osa lestadiolaista herätysliikettä, mutta eivät kuulu vanhoillislestadiolaisiin.

Viimeisten uutisten mukaan Skutnäs bönehusin piirissä tapahtunut poikien hyväksikäyttö on - ainakin pääosin - rajoittunut saarnamiehen oman perheen piiriin. Hyväksikäytetyt ovat hänen lapsenlapsiaan. Näiden vanhemmat ovat tienneet hyväksikäytöstä, mutta salanneet sen ja pelotelleet lapsetkin pitämään suunsa kiinni. Ristiriitaisia tietoja on siitä, missä määrin fridsföreningenin silloinen johto oli perillä asiasta.

Yksi uhreista kirjoittaa tuntemuksistaan Ylen sivuilla http://svenska.yle.fi/nyheter.