Saarnaaja käytti hyväkseen poikia Pietarsaaressa (juttukommentit)

  • 1 / 2
  • Jorma Hentilä
  • 30.12.2009 14:57
Tapaus tuli julkisuuteen, kun Ruotsissa asuva Rolf Lampa, itsekin lestadiolainen, kirjoitti siitä ylläpitämällään nettisivustolla rilnews.org. Eräs uhreista, niin ikään Ruotsissa asuva, oli ottanut häneen yhteyttä ja pyytänyt tukea.

Skutnäs bönehus Pietarsaaressa on Jakobstads fridsföreningenin omistama. Yhdistys kuuluu kahdeksan muun alueella toimivan, rukoushuonetta ylläpitävän yhdistyksen kanssa järjestöön nimeltään Laestadianernas Fridsföreningars Förbund. Sen suomenkielinen sisarjärjestö on Lähetysyhdistys Rauhan Sana.

Tämä rauhansanalaisuus on ev.lut. kirkon sisäinen herätysliike, ei siis vapaa suunta. Sen pääasiallista toiminta-aluetta ovat keskisen Pohjanmaan rannikkokunnat Pietarsaaresta pohjoiseen aina Kalajoelle saakka sekä Tornionjokilaakso. Myös Helsingissä on toimintaa.

Rauhansanalaiset, joita kutsutaan myös pikkuesikoisiksi, ovat osa lestadiolaista herätysliikettä, mutta eivät kuulu vanhoillislestadiolaisiin.

Viimeisten uutisten mukaan Skutnäs bönehusin piirissä tapahtunut poikien hyväksikäyttö on - ainakin pääosin - rajoittunut saarnamiehen oman perheen piiriin. Hyväksikäytetyt ovat hänen lapsenlapsiaan. Näiden vanhemmat ovat tienneet hyväksikäytöstä, mutta salanneet sen ja pelotelleet lapsetkin pitämään suunsa kiinni. Ristiriitaisia tietoja on siitä, missä määrin fridsföreningenin silloinen johto oli perillä asiasta.

Yksi uhreista kirjoittaa tuntemuksistaan Ylen sivuilla http://svenska.yle.fi/nyheter.