Saksa uhkaa leikata kehitysavut Ugandalta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006


Handelsblatt kertoo, että Saksan uusi hallitus on nyt ensi kertaa koetuksella kehitysapupolitiikassaan. Liittohallitus on ilmoittanut Kampalan hallitukselle, että tuleva tuki sidotaan nyt käsiteltävänä olevaan lakiesitykseen, jossa homoja uhataan kuolemanrangaistuksella.

Berliinissä kansainvälisestä yhteistyöstä vastaava ministeriö oli keskustelussa Ugandan lähettilään kanssa. Saksa vaatii, että Ugandassa on säilytettävä ihmisoikeuksissa ainakin minimitaso. Uganda kuuluu Saksan ulkomaanavun painopistemaihin. Näitä maita on kaikkiaan 58. Apu ei ole kovin korkea. Vuonna 2007 Uganda sai 56 miljoonaa dollaria. Lisäksi on annettiin 10 miljoonaa uusiutuvien energialähteiden kehittämiseen.

Mutta nyt tuki sidotaan ihmisoikeuspolitiikkaan. On muitakin tuettavia maita, joissa homoseksuaalisuus on rangaistavaa. Näitä ovat mm. Senegal ja Nigeria. Kaikkiaan puhutaan 5,8 miljardin euron tuista.

Muutkin länsimaat ovat reagoineet Ugandan lakisuunnitelmiin. Ruotsin hallitus ilmoitti eilen, että kehitysapu Ugandaan tulee katkeamaan. Kanada ja Englanti ovat tiukasti kritisoineet Kampalan hallitusta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Uutta linjaa on myös kritisoitu

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle ilmoitti jo viime viime vuonna, että mikäli liberaalit voittavat vaaleissa, ulkomaanapu kytketään naisten ja homojen asemaan kohdemaassa. Ja voitto vaaleissa tuli. Tämä uusi linja on saanut myös kritiikkiä . Sosiaalidemokraattien edellinen kehitysministeri Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) aikoinaan varoitti, että ei pidä koskea kehitysapurahoihin, vaan on vain tiukasti kritisoitava näitä maita. Kehitysavun leikkamminen merkitsisi monien kehitysmaaohjelmien katkeamista. Sitä paitsi kehitysmaissa saadaan yhteiskunnallista edistystä parhaiten, kun itse ollaan paikanpäällä. Monet ovat esittänneet kritiikkiä myös siitä, että onhan nyt monia muitakin syitä katkaista kehitysapu kuin naiset ja homot.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!