Homoliitot puheenaiheena Virossa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Homoliitot ovat juuri nyt kovasti julkisuudessa Virossa. Tiistai-iltana Viron ETV-kanavalla oli tunnin mittainen asiallinen keskustelu homoliitoista (paikallinen A-talk).

Viron kirkolliskokous tuomitsee homoliittoaikeet

Nyt, torstaina, Postimees-lehti kertoo Viron evankelis-luterilaisen kirkon huolista. Kirkolliskokous tuomitsee Ruotsin kirkon päätöksen vihkiä homopareja ja valita piispaksi nainen, joka on rekisteröidyssä parisuhteessa. Tästä tehtiin Viron kirkolliskokouksessa päätöslauselma ja se hyväksyttiin äänin 54-4. Julkilausumassa oltiin huolestuneita siitä, että monissa luterilaisen maailmanliiton, Porvoon kirkkoyhteisön ja Euroopan evankelisten kirkkojen yhteisön kirkoissa on näitä ilmiöitä. (Porvoon kirkkoyhteisöön kuuluu 12 maan anglikaaniset ja luterilaiset kirkot. He tekivät yhteisen sopimuksen yhteisestä ehtoolliskäytännnöstä vuonna 1992. Nyt tällainen ehtoollisyhteys on vaarassa, kun ehtoollista voi olla jakamassa nainen tai homo).

Ruotsalaiset ovat malkana silmässä

Porvoon sopimus korostaa, että 12 maan kirkot tunnustavat toistensa papit. Ruotsista voi pappisvirassa oleva tulla Viroon solmimaan avioliittoja ja jakamaan ehtoollista. Viron evankelinen kirkko EELK asettaa tämän sopimuksen kyseenalaiseksi, koska Ruotsissa vihitään samaa sukupuolta olevia pareja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Jo kolme vuotta sitten Ruotsin kirkko hyväksyi homosuhteet, ja jo silloin Balttian maiden kirkkojen johtajat lähettivät Ruotsin kirkolle varoituskirjeen. Muttta nyt Viron oikeusministeriössä rakennellaan ehdotusta homoliittojen rekisteröinnistä. Oikeusministeriölle on myös luovutettu parisuhdelakia vaativa adressi. Viron evankelinen kirkko EELK näkee siinä suuren vaaran. Kirkon mukaan samaa sukupuolta olevien suhteen siunaaminen tai vihkiminen ei ole sopusoinnussa Pyhän kirjan kanssa. Viron kirkko toteaa, että luterilaisessa maailmanliitossa, Porvoon kirkkoyhteisössä ja Euroopan evankelisten kirkkojen yhteisössä on nyt selvä erimielisyys.

Homojärjestöjen adressi

Kuten jo eilen ranneliikkeessä kerrotiin, seksuaalivähemmistöjen järjestöt ovat keränneet adressiin, jolla halutaan vauhdittaa parisuhteita koskevan lainsäädännön kehittämistä. Viron oikeusministeriön selvitys parisuhteista ja lainsäsäädännöstä valmistui heinäkuussa ja se on ollut lausuntokierroksella toissapäivään saakka. Lausuntoja on nyt koossa monta kymmentä. Niitä analysoimalla päätetään seuraavista toimenpiteistä.


Postimees kirjoittaa asiasta tänään.

1 kommenttia