Uganda: Homojen kuolemanrangaistus kauhistuttaa poliitikkoja

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Englannin pääministeri Gordon Brown oli mukana Kansainyhteisön kokouksessa Trinidadissa. viikonvaihteessa. Hän vaati Ugandan presidenttiä Yoweri Kaguta Musevenia estämään homolakien kiristykset. Ugandassa uhataan hyväksyä laki, joka antaisi homoille elinikäisen vankeuden tai jopa kuolemanrangaistuksen.

Brown varoitti jyrkästi lain kiristämisestä. Yksityiskohtia kokouksen keskusteluista ei ole käytettävissä. Englannin hallituksen edustaja on luvannut, että lain säätämistä seurataan tarkasti. Kaikki mahdollinen tehdään julkisesti ja yksityisesti, jotta laki estettäisiin. Myös Kanadan pääministeri Stephen Harper on puhunut Musevenille laista. Aikaisemmin homojärjestöt ovat jo vaatineet, että Ugandaa uhataan Kansainyhteisöstä erottamisella. Aikaisemmin myös Amerikka ja Ranska ovat esittäneet Ugandalle kritiikkiä.

Antihomolait tuotiin Ugandan parlamenttiin lokakuussa. Lain taustalla on halituspuolue NRW. "Vakava" homoseksuaalisuus rangaistaan kuolemalla. "Normaalista" homoseksuaalisuudesta saa elinikäisen eli 14 vuotta vankeutta. Miesten välinen seksi on ollut rangaistavaa brittiläisestä siirtomaa-ajasta lähtien.

Kuolemanrangaistus tulee myös HIV-positiivisen tekemästä seksirikoksesta, samoin nuorten ja vammaisten hyväksikäytöstä. Homoseksuaalisuuden mainostamisesta tulee viisi vuotta vankeutta. Liikkeet ja yhdistykset menettävät siinä yhteydessä myös lisenssinsä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ugandalaisista 45% on katolisia, 40% anglikaaneja. Viime viikkoina presidentti Museveni on varoittanut kansalaisia siitä, että homot rekrytoivat asukkaita omiin tarkoituksiinsa. Aikaisemmin Ugandassa ei juuri ollut homoja, koska ne eivät kuulu luomisjärjestykseen. Museveni on uudelleenkääntynyt kristitty, ja hän pitää homoutta tuontitavarana.

Brittiläinen ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell pitää Musevenia Ugandan Robert Mugabena. Hän on homofobinen tyranni, joka polkee alas demokratian ja ihmisoikeudet. Ugandassa tehtiin pakko-outtaus 2006. Red Pepper -lehti julkaisi olettamiensa homojen henkilötiedot. Tänä vuonna lehti on julkaissut lisää tietoja 50 henkilöstä. Tiettävästi pakko-outtausta johtaa Musevenin veli.

Saksalainen kansanedustaja Volker Beck on eilen vaatinut, että Euroopan pitää näyttää Ugandalle punaista korttia. Ugandan taloudessa merkittävä osuus on eurooppalaisella kehitysmaatuella.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!