Latinalaisen Amerikan ensimmäinen homoavioliitto estettiin. Valitus korkeimpaan oikeuteen.

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

2.12.2009
Pariskunta, heidän ystäviään, homoaktivisteja ja muita kiinnostuneita kokoontui eilen tuomarin päätöksestä huolimatta rekisteritoimiston eteen osoittamaan mieltään. Oikeuden tuomarin päätös koetetaan saada mitätöityä korkeimman oikeuden päätöksellä. Aikaa saattaa kulua puolisenkin vuotta.

Argentiina oli ensimmäinen Latinalaisen Amerikan maa, joka salli rekisteröidyt parisuhteet vuonna 2002. Adoptio on kuitenkin kielletty. Uruguay ja Mexico City hyväksyvät myös rekisteröidyt parisuhteet.

1.12.2009
AP:n uutisen mukaan argentiinalainen tuomari on kumonnut päätöksen, joka sallisi ensimmäisen miesten välisen avioliiton Latinalaisessa Amerikassa. Kumouspäätöksessä vihkiminen peruutetaan siksi kunnes Argentiinan korkein oikeus ratkaisee mahdollisuuden solmia homoavioliitto.

Pariskunta ei ollut saanut virallista ilmoitusta. Sen vuoksi tilaisuus aiotaan kuitenkin järjestää. Asianajajan mukaan uusi päätös ei estä avioliiton solmimista tiistaina. Jos avioliittoa ei voida solmia, tiedossa on sateenkaarijärjestöjen organisoimana mielenosoituksia.

29.11.2009
Latinalaisen Amerikan ensimmäinen homoavioliitto jakaa koko mannerta
Tuleva tiistai on merkittävä päivä kahdelle homomiehelle heidän mennessään naimisiin Buenos Airesissa. Päivä on merkittävä myös monelle, jotka raivokkaasti vastustavat homoavioliittoa Etelä-Amerikassa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tiistaina Alex Freyre ja José María Di Bello menevät maistraatissa Buenos Airesissa virallisesti naimisiin. Sen on mahdollistanut oikeuden tuomarin päätös antaa luvan avioitumiselle. Sitä ei torjunut kaupungin pormestari Mauricio Macri. Hän sai kimppuunsa raivostuneen katolisen arkkipiispan. Pormestari vastasi käyneensä läpi tärkeän sisäisen vuoropuhelun. "Meidän on elettävä sen tosiasian kanssa: maailma kulkee tähän suuntaan."

Vastustus on ollut merkittävää. Toisaalta monet näkevät tämän tapahtuman olevan symboli muutoksista Argentiinassa. Tärkeimmät mediat ovat avioliiton kannalla. Pariskuntaa onkin riepoteltu julkisuudessa todella paljon. Pariskunta itse ei halua sankarin roolia. He haluavat julkisuuden valokiilan siirtyvän vihkimisen jälkeen muualle.

Tiistaina maistraatin edustalle odotetaan kerääntyvän huomattavan yleisömäärän. He voivat seurata vihkiseremoniaa suurilta videonäytöiltä rakennuksen ulkopuolelta. Poliisi on varautunut tiukkoihin turvatoimiin vastamielenosoittajien varalta.

Guardianin uutisjutussa mukana söpö kuva pariskunnasta
Hesarin uutinen 1.12.2009

1 kommenttia

Buenos Airesin pormestarin "tärkeä sisäinen vuoropuhelu" saattaa olla myös myös varsin käytännönläheinen. Kaupunkia on koetettu saada sateenkaarikansan suosikkien joukkoon. Pormestari varmaan tietää pinkki-rahasta ja siitä, että perheettömät ja paljon matkailevat homot käyttävät rahaa runsaskätisemmin kuin heterot, joilla lapset aiheuttavat ison kuluerän.