Opettaja-oppilas -suhde

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 1

Daily Telegraph kertoo yksityiskohtaisesti oikeudenkäynnistä, jossa 26-vuotias lesbo-opettaja ja hänen 15-vuotias oppilaansa rakastuivat. Tyttö oli aloitteentekijänä viime helmikuussa. Hän suuteli opettajaansa. Muutamassa viikossa kehittyi suhde, joka johti myös seksuaaliseen kanssakäymiseen. Huhut alkoivat liikkua ja vanhemmat närkästyivät. Heinäkuussa poliisi pidätti opettajan. Kännykästä löytyi 200 tekstiviestiä, jotka kertoivat suhteesta.

Oikeudenistunnossa kuultiin, että pari on yhä rakastunut. He aikovat jatkaa suhdettaan, kun opettaja vapautuu vankilasta. Tuomari myönsi, että tämä on vaikea tapaus. Mutta laki on selkeä. Oppilas on alle 16-vuotias. Itse asiassa suojaikäraja opettaja-oppilas -suhteessa on 18 vuotta. Vankeutta 15 kuukautta.

Tyttö kertoi, että kotona kaikki meni huonosti. Isä ja äiti erosivat. Sisar muutti pois. Rakkaus opettajaan helpotti tilannetta. Kesäkuussa opettaja ja hänen oppilaansa olivat Pariisissa Pride-paraatissa. Opettajalle ei määrätty lähestymiskieltoa, vaan hänellä ja oppilaalla on jatkossakin mahdollisuus tavata.

Tosielämä on paljon mutkikkaampi kuin lakipykälät. Kuopiossa opettajaa ei tuomittu, koska kyseessä oli aito ihastuminen eikä hyväksikäyttö (!). Asiasta luultavasti puhutaan vielä.


"Älkää kriminalisoiko nuorten seksiä"

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Gay- ja ihmisoikeusaktivisti Peter Tatchell avasi Guardianissa keskustelun suojaikärajoista. Hänen mielestään 16 vuoden suojaikäraja on mielivaltainen. Puolet nuorista aloittaa seksielämän jo ennen tuota ikää. 16 vuotta ei myöskään ole suojaikärajana läheskään kaikissa eurooppalaisissa maissa. 20 maassa suojaikäraja on alempi: Espanjassa 13, Ranskassa ja Puolassa 15, Saksassa, Portugalissa ja italiassa 14. Ei ole mitään näyttöä siitä, että alemmat suojaikärajat johtaisivat laajempaan nuorten hyväksikäyttöön.

Suojaikäraja voi johtaa absurdeihin tilanteisiin, kuten oikeusjuttu Englannista osoittaa. Tuomarikin piti tilannetta hankalana. Nyt nuori, alle 16-vuotias tyttö on kokenut valtavan nöyryytyksen. Hänen yksityiselämänsä on nostettu oikeuden käsittelyyn. Haavat ovat varmaan syvät.

Yksi kiinteä suojaikäraja on Tatchellin mukaan ongelmallinen, koska se ei ota huomioon nuorten kehittymistä eri tahtiin. Olisi ehkä mahdollista myös rajoittaa seksisuhteita niin, että katsottaisiin molempien ikäeroja. Esim. muutaman vuoden ikäeron voisi hyväksyä.

Suojaikärajoista puhuminen on hankalaa, koska helposti syytetään pedofiliasta. Vaatii aika paljon rohkeutta käsitellä asiaa arvostetussa englantilaisessa lehdessä.

Telegraphin uutinen laajemmin
Mielipidekirjoitus suojaikärajoista

1 kommenttia