Saksa: Kristillisdemokraattien rökäletappio

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 1

Hessenin osavaltiossa Frankfurtin ympärillä oli sunnuntaina osavaltiovaalit. Täällä ranneliikkeessä on seurattu ulkomaisia vaaleja. Mikä merkitys näillä vaaleilla on homoille ja lesboille?

=======


Kristillisdemokraattien tappio

Hessenin vaaleissa tulos oli radikaali. CDU eli konservatiiviset kristillisdemokraatit menettivät 12% äänistä. Sitä voi sanoa rökäletappioksi. Aikaisemmin CDU oli osavaltiota johtava puolue (ikään kuin Helsingissä kokoomus). Nyt sosiaalidemokraatit ja kristillisdemokraatit ovat lähes tasoissa - äänten ero tuskin prosentin luokkaa.

Homoille ja lesboille vaalitulos oli tärkeä. CDU eli kristillisdemokraatit on vastustanut viime vuosien aikaan kaikkia muutoksia, joilla homojen ja lesbojen asema paranisi. Adoptioasiat ovat jumissa, rekisteröityjä parisuhteita käsitellään verotuksessa kuin vieraita ja syrjintälaki meni läpi vasta pitkän taistelun jälkeen. CDU on pannut tehokkaasti vastaan kaikissa HLBTI-uudistuksissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

On todennäköistä, että homot ja lesbot antoivat näissä osavaltiovaaleissa CDU:lle punaisen kortin. Osa CDUn häviöstä on varmaan HLBT-väen ansiota. Vuoden 1948 jälkeen CDU ei ole missään kokenut tällaista tappiota, eli -12%. Homojärjestö LSVD sanoo, että CDU:lla on mennyt asioiden johtaminen pieleen.

HLBT-väkeä kohtaan on oltu ylimielisiä. Syksyllä juorulehti Bildzeitung outtais kulttuuriministeri Karin Wolfin. CDUn puheenjohtaja puhui "homokultista". CDUn mukaan homojen taistelu oikeuksistaan on "homokulttia". Kun homojen oikeuksista on puhuttu osavaltion parlamentissa tai perustuslakituomioistuimessa, CDU on kutsunut asiantuntijoiksi evankelikaaleja ja äärikonservatiiveja. Tällainen superkielteinen asenne on karkottanut homot ja lesbot kristillisdemokraattien riveistä.


Vihreiden huono menestys

Toinen uusi asia näissä vaaleissa oli vihreiden huono menestys. Monet homot ja lesbot kannattavat vihreitä. Vihreiden puolueohjelmassa on selkeästi ollut mukana HLBT-väen tasa-arvo. Vihreillä on suuria ansioita HLBT-asioissa. Esim. Volker Beck tunnetaan ulkomaita myöten. Vihreiden ongelmana on ollut, että heiltä puuttuu hyviä persoonallisuuksia, siis ehdokkaita, joihin ihmisinä luotettaisiin. Esim. Hampurissa on yksi vihreä homo ja yksi lesbo osavaltion parlamentissa. Jos on HLBT-ehdokkaita, kommunikointi homojen ja lesbojen keskuudessa onnistuu paremmin. Homot ja lesbot lähtevät vaaliuurnille vasta, kun on hyviä ehdokkaita ja hyvä vaaliohjelma.


Muut

Uutena oli myös se, että vasemmistopuolue Linke ylitti äänikynnyksen ja pääsi parlamenttiin. Yleensä yksikään muu puolue ei halua olla missään tekemisissä vasemmistopuolue Linken kanssa, koska he ovat DDR:n jälkeläisiä. Mutta kun päätetään tärkeistä asioista, on varmaan pakko liittoutua myös vasemmiston kanssa.

HLBT-väen kannalta suurin ongelma on ollut, että paikallisessa parlamentissa ei ole yhtään homo- tai lesbokansanedustajaa.

1 kommenttia

CDU:n ja SPD:n äänten ero Hessenissä on kaiketi niin pieni kuin 0,1%. CDU:n ääniromahduksen jälkeen Merkel kuitenkin julisti: "Tämä on selvä merkki siitä, että Kochin (CDU) pitäisi koota (osavaltion) hallitus". Mielenkiintoinen tulkinta tuo "selvä merkki" ;-)

Toisaalta ei SPD:kään ole kovin kummoinen puolue. Sen tärkeät jäsenet ovat viestittäneet, että homojen asemaa ei tarvitse enää parantaa. Toisaalta tuntuu siltä, että sana "Sosiaalinen" voitaisiin jättää ko. puolueen nimestä kokonaan pois. SPD:hän väsäsi yhdessä Vihreiden kanssa työttömien kyykytyslait Saksassa. Vihreiden into paapoa homoja hakkaavia maahanmuuttajia taas on kyllästyttänyt monen homon.

Hesseniläinen kaveri sanoi, että paska paikka kun on valittava vain huonoista vaihtoehdoista.