Hesari: Teiniseksiä shoppailun takia

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006
  • 7

Aamun Helsingin Sanomat jatkaa seksipaljastusten sarjaa. Hesarista on tullut uusi Ilta-Sanomat. Koskaan ei lehteä avatessa tiedä, mitä "paljastuksia" tänään on. Lehden tilaajamäärät ovat vähenemään päin, joten aamulehdet joutunevat kovasti etsiskelemään räväköitä aiheita juttuihin.

Tänä aamuna etusivulla on tärkein juttu: "Teinien ja aikuisten miesten välinen seksikauppa yleistynyt Helsingissä". Se tarkoittaa Suomeksi sitä, että yhä useampi 14-17-vuotias teini etsii internetistä täysi-ikäistä miestä, ja lupaa tälle seksipalvelua, jos saa vastalahjaksi esim. alkoholia tai uudet farkut.

===

Hyvä lehtijuttu tarvitsee näkökulman. Asiasta on paljastettava jotain uutta, jotta juttu tehoaisi. Aiheesta on löydettävä jokin sellainen uusi asia, että kansa kohahtaa. Eduskunnan seksijutussa se oli seitsemän miehen luettelo. Tässä Hesarin jutussa se löytyy otsikosta: "Vain murto-osa tulee poliisin ja vanhempien tietoon. Joka kolmannessa tapauksessa seksin myyjä on poika".

Ihan kiinnostava juttu se oli. Minäkin luin sen. Se on hauska ahmia aamiaisvoileipien kanssa. Mutta samalla se oli niin ristiriitainen juttu, että ihan heikottaa. Aihe syntyi siitä, että teini-ikäisten seksinmyyntiä on tutkittu Ruotsissa ja Tanskassa. Ruotsissa Expressen-lehti (iltapäiväsensaatiolehti???) kertoi länsiruotsalaisten nuorten myyvän seksiä alkoholia, kännykän puheaikaa, farkkuja tai huumeita vastaan. Samanlaisia tietoja on Tanskasta. Århusissa joka yhdeksäs 14-24-vuotias kertoi harrastaneensa seksiä korvausta vastaan. Tämä oli internet-kysely eikä sellaisia pidetä kovin luotettavina.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

===

Hesarin etusivulla kerrotaan, että kahden viimeisen vuoden aikana poliisin tietoon on tullut 178 tällaista tapausta. Yksi tapaus voi olla tällainen: "Hae bisseä, mä vedän sulta kiitokseksi käteen". Näin kertoo Kirsi Porras Väestöliitosta. Väestöliitto ja poliisi uskovat, että todellisuudessa näitä tapauksia on moninkertainen määrä. Poliisista Kirsi Vuento on tullut tutuksi siitä, että hän on yrittänyt saada prostituoidut ymmärtämään olevansa uhreja, vaikka jotkut prostituoidut ovat olleet eri mieltä. Nyt Vuento sanoo, että "nuoret eivät aina ymmärrä tulleensa hyväksikäytetyiksi, vaan saattavat kuvitella itse käyttävänsä asiakasta hyväksi helpoilla tienisteillä". Osalla nuorista tämä toiminta on jo "liikemiesmäistä".

Pojat eivät välttämättä ole homosekusaaleja, vaan he vain kokeilevat kehonsa myyntiä ja tekevät bisnestä. Kun toinen osapuoli on aikuinen mies, kyseessä on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Aloite seksikaupan hierontaan tulee yleensä nuorelta itseltään. Kontakti solmitaan internetissä.

Väestöliitossa on käynnissä "Nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu"-projekti, ja sen vuoksi ilmeisesti Väestöliitto on äänekkäästi mukana tässä Hesarin jutussa. Väestöliiton seksuaaliterapeutti Kirsi Porras sanoo, että ilmiötä ei voi verrata prostituutioon, mutta rangaistavaa se on.

Kun nuoret hakevat aikuiskontaktia, nuorella on usein tarkoituksena myydä seksiä. Usein ehdotus tulee nuorelta. Asiakkaiden tarkoitus ei aina ole ollut ostaa palveluja alaikäiseltä, koska nuoret saattavat valehdella ikänsä. Mutta todellinen ikä paljastuu helposti, kun puhuu nuoren kanssa, sanoo Porras.

Miksi nuoret ansaitsevat tällaisin menetelmin? Porras sanoo, että nuoret ovat hyvin erilaisista perheistä. Vain osalla on taustalla huostaanottoja ja laitoksia. "Joksus on kyse oman viehätysvoiman testaamisesta".

Poliisi tulee mukaan, kun vanhemmat löytävät lastensa tekstiviestejä tai lapset liikkuvat liian vanhojen seurassa.

===

Tytötkin mukana

Hesari kertoo vielä 15-vuotiaan Hannan tarinan. Hän tapasi 20-vuotiaan ensin netissä ja sitten rannan pukukopissa. Hän kertoo, että siinä tilanteessa oli vaikea enää perääntyä, kun oltiin autiolla rannalla. Hanna uskookin , että aikuiset miehet suosivat nuoria, koska nuoret "eivät uskalla kieltäytyä mistään." Hanna on tapaillut aikuisia miehiä sen jälkeenkin ja hänellä on ollut kiire päästä eroon neitsyydestään. Yli kolmekymppiset ovat hänelle liian vanhoja, Tämä seurustelu päättyi jokin aika sitten, ja Hanna sai tietää, että mies oli seurustellut muidenkin 14-15-vuotiaiden kanssa. "Tuli hyväksikäytetty olo". Hanna aikoo aikuisen armeijaan. "Minä pidän kurista. Tällä hetkellä olen viriili sinkku".

===

Mielenkiintoinen on yksi mielipide verkosta:
"Ei ole kivaa kuten ei ole myöskään kivaa kerätä pulloja, siivota vessoja tai seisoa mäkkärin kassalla tötsä päässä palvelemassa vittumaisia ja rumia asiakkaita."


Jaa-a, mikä olisi kivaa? Ja mikä tämän Hesarin jutun yhteiskunnallinen opetus? Homot on pahoja? Vanhemmat, seuratkaa enemmän lapsukaisianne? Nuorista kiinnostuneet, älkää jättäkö nimeänne ja osoitettanne nuorille, lasten vanhemmat tutkivat kännykkäviestit? Vanhemmat, antakaa lapsillenne enemmän käyttövaroja?


Vai oliko se vain paljastuksia, paljastuksia…

7 kommenttia

Itsekin jäin miettimään tämän artikkelin viestiä. Jotenkin sain kiinni ajatuksesta, että rakennetaan ajankuvaa huolen rypyt otsalla; mihin tämä maailma on menossa. Nuorilta on moraali hukassa ja ovat valmiita mihin vaan.

Noh. Siinä, että alaikäiset tyrkyttävät itseään vaikka vanhemmille miehille, ei ole mitään uutta. Eikä siinä, että hyvä osa fyysistä apua tarjoavista on poikia. Nämä jutut ovat kyllä kierrelleet urbaaneina juoruina viime vuosina.

Henkilökohtaisestikin olen kohdannut Hesarin artikkelissa kerrotun ilmiön. Kerran ihan sattumalta kaupungilla ja kerran ehdotus on tullut tutummalta. Ja näiden suorasukaisten ehdotusten lisäksi on sitten vielä pari epämääräisempää tapausta. Joka tapauksessa homma jäi joka kerran väliin; en nähnyt syytä edetä pidemmälle. Olen noissa seksijutuissa perinteisesti katsellut mieluummin vähän vanhempiin päin, joten joku teini ei paljon innosta. Ja onhan sellainen laitontakin. Raadollisesti ajatellen mielestäni maksun suuruus ei kohdannut palvelun arvoa.

Eihän tämä ole edes mitenkään meidän aikamme ilmiö. Se millä nyt ehkä koetetaan käydä kauppaa, oli joskus tapa säilyttää pestinsä - ja oli käytännössä pakko. Moniko maatalon (nuori) piika varmisteli pestinsä jatkumisen ja ehkä jopa olojensa parantumisen suostumalla isännän kanssa makuuasentoon? Rengeistä ei taida olla edes tarinoita, kun ei niistä asioista oikein puhuttu. Tiedä, onko koskaan edes vakavasti tutkittu, kuinka paljon säädyllisesti naimisissa olleet isäntämiehet kohtelivat renkejään kuin piikojaan. Itse en tiedä koskaan asiasta puhutun.

Hesarin jutun selkein anti on mielestäni ajatus seksuaalisuuden suhteen pidättyvämmän ja sallivamman suhtautumistavan yhteentörmäyksestä. Yhteiskunta pitää hyvin kielteisenä "oman ruumiinsa myymistä". Ja nyt kun tällainen ei enää jaksa kuohauttaa kaikkia ihmisiä, niin tuloksena on keskustelua.

Mutta kyllä siellä hesarin sivulla vähän sitä keltaista väriä taisi olla...
Yhtä hyvin ilmiötä voitaisiin pitää esimerkkinä kaiken kaupallistumisesta, mutta ajan kuvaan kuuluu se, että se halutaan tulkita seksuaalisena.