Moldova: Pride estettiin väkivalloin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Moldovan 7. Pride estettiin tänään väkivalloin pääkaupungissa Chisinaussa. Noin 60 pride-osallistujan joukko oli linja-autolla matkalla paraatin alkamispaikalle, kun väkijoukko pysäytti bussin. Pysäyttäjät kuuluivat mm. ääriuskonnollisiin ryhmiin ja uusfasistiseen "Uusi oikeisto"-liikkeeseen. Auton ikkunoita hakattiin ja kuului huutoja: "Haetaan ne sieltä ulos ja hakataan". Poliisi seurasi tilannetta sivummalta eikä puuttunut millään tavoin asioiden kulkuun. Homojärjestö oli jo 21. huhtikuuta kertonut viranomaisille paraatireitin ja pyytänyt poliisin suojelua. Nyt poliisi ei kuitenkaan millään tavalla yrittänyt auttaa ihmisiä bussista ulos, vaan oli sivussa ja näin syntyi hyökkääjiä kohtaan salliva ilmapiiri.

Ulkopuolella tilannetta seuranneet ihmisoikeustarkkailijat kuulivat huutoja: "Hakatkaa ne hengiltä" ja "Älkää päästäkö niitä pakoon". 60 pride-osallistujaa oli autossa blokattuna 45 minuuttia. Väkijoukossa oli kaksi rotevaa miestä, joilla oli joukkojensa tunnukset. He vaativat kaiken mielenosoitusmateriaalin ulos bussista, jotta piiritystila lopetettaisiin. Noin 200-400 ihmistä piiritti bussia. Siinä oli pääasiassa teini-ikäisiä, jotkut sotilaallisissa asuissa, jotkut mustissa naamioissa ja jotkut skinheadit uusnatsien asuissa. Uloimpana piirittäjäjoukkona oli keski-ikäisiä miehiä mustissa asuissa. 100 metrin päässä oli 6 liikennepoliisin autoa. Homojärjestö otti 9 kertaa yhteyttä poliisiin, mutta apua ei tullut.

Kun pride-materiaali oli tuhottu, kaksi miestä purki piirityksen ja auto sai palata homojärjestön toimistolle. Perässä seurasi kuitenkin piirittäjien auto. Sen jälkeen homojärjestön toimisto piiritettiin. Noin 100 piirittäjää vaati väkeä ulos. Kaksi poliisautoa ja yksi ambulanssi seurasi tapahtumaa etäämmällä. Piiritys kesti useita tunteja. Kaikki priden ohjelmat jouduttiin tältä päivältä perumaan turvallisuustilanteen vuoksi.

Homojärjestö GenderDoc-M vetoaa EU:hun, Euroopan neuvostoon, ETYKiin ja ihmisoikeusjärjestöihin, että Moldovian asia nostettaisiin esiin ja viranomaisia painostettaisiin toteuttamaan maan lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia.
(Lähde: ILGA-Europen nettisivut)

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuvat:
http://flickr.com/photos/26534797@N08

Ruotsin EU-ministeri Cecilia Malmström on ilmaissut huolensa ja ihmetyksensä Moldovan tapahtumien johdosta.
(QX)

2 kommenttia

Moldova: poliisi mukana väkivallassa


Jo toisena vuonna peräkkäin Pride-marssi jouduttiin perumaan pääkaupungissa Chisinaussa vihamielisten hyökkäysten takia. Tällä kertaa nuoria ääriliikkeisiin ja uusfasisteihin kuuluvia miehiä oli useita satoja, ehkä 500. Poliisi pysyi etäämmällä, vaikka tilanne oli hyvin uhkaava ja poliisilta pyydettii nuseaan kertaan apua. Poliisi ilmeisesti antoi suojeluksensa homojen hakkaajille. Amnesty International vaati eilen lehdistötilaisuudessa selitystä, miksi poliisi ei puuttunut asioiden kulkuun ja antanut suojelua. Amnesty syytti pormestaria ja poliisia kokoontumisvapauden loukkaamisesta.

Homojen hakkaajat pitivät oman lehdistötilaisuutensa, jossa vaadittiin homoseksuaalisuuden kriminalisointia. Moldovalainen pappi Vasile Filat oli etunenässä organisoimassa sunnuntain hyökkäyksiä. Toinen aggressiivinen ryhmä vaati homojärjestön lakkauttamista ja kaikenlaisen homo-oikeuksien kieltämistä.


Homojen vaikea tilanne Moldovassa on huomattu. Englanti myönsi tammikuussa turvapaikan homolle, jonka poliisi oli hakannut ja kaiken kukkuraksi uhkasi ensi kerralla tappaa.

http://www.tiraspoltimes.com/node/1787
Lauantaina Amnestyn mielenosoituksen yhteydessä kerättiin nimiä vetoomukseen, että Alexander Stubb nostaisi Moldovan tilanteen ETYJissä esiin. Europarlamentin englantilainen meppi on vaatinut Englannin ulkoasiain sihteeriä ottamaan yhteyttä Moldovan hallitukseen gay pridessä koettujen ongelmien vuoksi. Moldova on hakemassa EU-jäsenyyttä, ja sen vuoksi toivotaan, että ulkomaisella painostuksella on vaikutusta Moldovan hallitukseen.

Kaksi meppiä on tehnyt kyselyn EU-komissiolle Modovan tilanteesta ja siitä, että poliisi siellä ei anna suojelua homoille. Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat paheksuneet sitä, että Moldovan viranomaiset hyväksyvät väkivallan. Riippumattomista lähteistä on saatu tietää, että priden vastaisia toimia koordinoi Moldovan erityisturvallisuuspalvelu. Protestoijat oli tuotu minibusseilla eri puolilta Moldovaa.
(UkGayNews)