NYK tunnustanee muualla solmitut homoavioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 6

AP: Kaliforniasta tuli ilmoitus, että samaa sukupuolta olevat parit voivat mennä avioliittoon kesäkuun 17. päivästä eteenpäin (konservatiivit koettavat tätä päätöstä parhaillaan estää). Vain hetki tuon tiedon jälkeen New Yorkin kuvernööri ilmoitti päätöksestään, että hänen hallinnossaan tutkitaan mahdollisuus muualla solmittujen homoavioliittojen oikeudellisesta hyväksynnästä myös New Yorkissa. Hän on antanut hallinnolleen aikaa kesäkuun loppuun tutkia mitä säädöksiä tämä uusi käytäntö koskisi.

Käytännössä tällainen päätös NYKissä aiheuttaisi sen, että homo- ja lesboparit NYKistä menisivät suurin joukoin avioitumaan Kaliforniaan ja palattuaan saisivat samat oikeudet terveydenhoitoon, kohdeltaisiin verotuksessa perheenä, saisivat nykyistä vahvemmat adoptio-oikeudet ja perisivät toisensa.

Massachusettsissa homot ja lesbot voivat jo nyt avioitua, mutta vain silloin kun he asuvat siellä. NYKissa mahdollisesti voimaan tullut päätös koskisi myös esimerkiksi Kanadassa solmittuja samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

NYKin kuvernöörin ilmoitus tuli varsin yllättäen ainakin homoavioliittojen vastustajille. Heidän edustajansa eivät suostuneet välittömästi ottamaan kantaa julkisesti.

Meni kuitenkin vain hetki kun vanhakirkolliset ja konservatiivit älähtivät. Perustuslain oikeuksia valvovan etujärjestön "New Yorkers for Constitutional Freedoms" edustaja totesi demokraattien lyöneen heitä suoraan kasvoihin. NYKin katolisten piispojen edustaja totesi: "Aivan kuten osavaltio ei voi määrätä miestä olemaan 'äiti', eikä naista olemaan 'isä', myöskään se ei voi määritellä samaa sukupuolta olevien liittoa nimellä 'avioliitto'.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

**********

Kalifornian korkeimman oikeuden päätöksellä näyttää olevan merkittävästi laajemmat vaikutukset Yhdysvalloissa, kuin alkuun näytti. Se voi merkitä lopullisen hyväksymisen tapahduttua sitä, että USA:ssa jonain kauniina päivänä samaa sukupuolta olevien liitot ovat täysin tasavertaisia heteroavioliiton kanssa. Aivan äkkiä tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu.

6 kommenttia

Uskonnolliset ja muut konservatiivit vannovat taistelevansa voimallisesti homoavioliittoja vastaan. Heidän mielestään NYKin kuvernöörin aikeet pilkkaavat traditionaalisia arvoja ja ovat suuri askel homoavioliittojen hyväksymisen suuntaan myös NYKissa.

Lähde: Advocate.Com
AP:n uutisessa kerrotaan 10 osavaltion oikeusministerin vedonneen Kalifornian korkeimpaan oikeuteen, että se viivästäisi päätöstään Marraskuun vaaleihin asti, jolloin äänestäjät voivat sanoa mielipiteensä, josko osavaltion perustuslakia tulisi muuttaa niin, että homoavioliitot kiellettäisiin.

Kalifornian oikeusministeri kehottaa oikeutta olemaan viivästämättä päätöksensä voimaantuloa.

***********

Nyt näyttää siltä, että homoavioliitoista on nousemassa toistamiseen vaalien keskeinen kiistakysymys. Todennäköisesti Bush pääsi toiselle kaudelle juuri homoavioliittopelottelulla. Mielestäni Kaliforniassa tehtiin nyt huonosti ajastettu päätös juuri vaalien alla. Toki oikeuden ei edes pitäisi tuollaisia poliittisia ajoitusseikkoja ottaa edes huomioon.