´Emme unohda teitä!´

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Helluntaimaanantaina Hampurissa Ohlsdorfin suurella hautausmaalla. Pieni saattokulkue lähti kappelista n:o 4. Tavoitteena oli yksi hauta-alue "Memento" ruusutarhan vieressä. Tällä alueella on hautatauluissa yli 20 nuorehkon miehen nimet ja kuolinajat. He olivat kuollessaan keskimäärin 30-40 -vuotiaita, ja he ovat kuolleet lyhyenä ajanjaksona vuosina 1995-1997.

He ovat Hampurin ensimmäisiä aidsiin kuolleita. He jäivät kuollessaan yhteiskunnassa sivullisiksi. Perheet eivät hyväksyneet heidän homouttaan, eikä heille annettu paikka sukuhaudoissa. Sen vuoksi he ovat täällä joukkohaudassa. Pastori Detlev Gause sanoo, että perheille oli yhtaikaa kaksi ongelmaa: ensin homoseksuaalisuus ja sitten aids. Perheet sanoivat: "Tuota emme halua"

Hampurissa oli noina vuosina aids-potilaiden pappi ja sielunhoitaja Rainer Jarchow. Hän on jo eläkkeellä, mutta silloin hän työssään näki tilanteen. Hän näki, miten HIViin sairastuneita halveksittiin eikä hän pystynyt tekemään asian hyväksi mitään. Mutta hän sai aikaan sen, että aidsiin kuolleet pääsivät yhteiseen hautaan. Kuolleenakin ollaan yhdessä ja sillä tavoin ollaan vahvempia. Näin syntyi yhteinen hauta-alue "Memento". Sen ympärille kehittyi myös yhdistys, joka otti huolekseen hauta-alueen hoidon. Viime vuosina on syntynyt pari muutakin Memento-yhteishautaa aidsiin kuolleille Ohlsdorfin suurella hautausmaalla. Hautakylttien henkilötiedoista näkyy, että viime vuosina eletään jo paljon pidempään kuin aidsin alkuaikoina. Esim. viime vuonna tänne haudattiin vain neljä kuollutta.

Kun aidsiin kuollut haudataan, perinteeseen kuuluu, että hautausmaalta vapautetaan taivaalle suuri määrä sateenkaaren värisiä ilmapalloja. Se on rituaali, joka on saatu USAn aids-liikkeeltä. Alkuaikoina aidsiin kuolleet olivat melko nuoria, eikä haluttu perinteisiä hautausrituaaleja. Pallojen laskemisessa taivaalle on paljon symboliikkaa. Nyt tämä rituaali on päätynyt muidenkin ryhmien hautajaisiin. Muutenkin hautajaisseremoniassa käytetään paljon sateenkaaren värejä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homojen asuttaman kaupunginosan St. Georgen kirkon edessä on aukion kiviin kaiverrettu 200 aidsiin kuollen nimet.

(Welt)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!