Mustalaiset äärijoukkojen kohteena

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4

Budapest. Lauantaina oli Budapestin Kossuth-aukiolla ihmisoikeusmielenosoitus, johon osallistui 5 000 ihmistä. Se sai alkunsa siitä, kun kesällä äärioikeistolaiset rähinäjoukot massiivisesti hyökkäsivät homojen pride-marssia vastaan. Sen tapahtuman jälkeen perustettiin "Unkarin demokraattinen peruskirja" -niminen liike, joka haluaa Unkarista rauhanomaisen, monipuolisen maan, jossa erilaisuus hyväksytään. Tilaisuudessa puhui myös pääministeri.

Samaan aikaan mustalaisilla oli oma rinnakkainen mielenosoitus äärioikeistolaisuutta vastaan.

Myös äärioikeistolaiset olivat kokoontuneet omaan vastamielenosoitukseensa. He alkoivat jahdata Kossuth-aukiolta poistuvia mustalaisia. Poliisi oli paikalla vahvoin voimin. Ääroikeistolaisia oli useita satoja ja heitä ajettiin pois ja joukot siirtyivät Vapauden aukiolle päin ja menomatkalla rikottiin kaikkea: poliisin käyttämiä autoja, penkkejä, puhelinkioskeja. Poliisi käytti kyynelkaasua.

*****

Alun perin Unkarin demokraattinen peruskirja perustettiin jo vuonna 1993. Allekirjoittajina oli 4 500 ihmistä, mm. taiteilijoita ja kirjailijoita. Mukana oli myös oikeistolainen puolue Fidesz. Peruskirja herätettiiin kesällä uudelleen henkiin, mutta nyt oikeistopuolue Fidesz sanoutuu siitä irti, koska sosialistihallitus tukee peruskirjaa. Unkarin sisäpoiitiikka on todella sotkuista - monen mielestä "likasita". Epäselvää on, kannattaako oikeistopuolue äärioikeistolaisia rähinäryhmiä vai ei. Äärioikeistolaisilla on jo omat "miliisijoukot", joiden ilmoitetaan taistelevan mustalaisia vastaan. On mm. marssittu mustalaisten asuttamien alueiden läpi sotilasmudostelmissa. Tavoityeena on myös ns. Suur-Unkari, johon liitettäsiiin osia naapurimaista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallitus ja oikeuslaitos näyttävät voimattomilta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan äärioikeistolainen liike on Unkarissa voimakkaampaa kuin missään muussa entisessä Itä-Euroopan maassa. Ihmisoikeusasiamies Ernö Kallai vertasi elokuussa tilannetta 1930-luvun Saksaan. Etsitään syntipukkeja, ja suuri osa kansalaisista antaa tukensa tällaisille ääriliikkeille. Sosiologi, joka on syntyperältään mustalainen, kertoi, että 70-80% väestöstä kannattaa toimenpiteitä mustalaisia vastaan.

Toisaallta viime viikolla Népszabadság-lehden puhelinkyselyssä 55% vastaajista oli rasistisia äärilikkeitä vastaan.

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • Krister
  • 24.9.2008, 12.56
Hyvää Unkarin tilanteessa on kuitenkin se, että poliisi ja oikeuslaitos yrittävät toimia tehokkaasti ääriliikkeitä vastaan. Joissain maissa, kuten Moldovassa, poliisi on vain katsonut sivusta kun ääriryhmät ovat pahoinpidelleet mm. pride-kulkueisiin osallistuvia tai viranomaiset ovat kieltäneet ja estäneet mielenosoitukset. Vielä useammissa maissa hlbti väki tai muut vähemmistöt eivät edes yritä järjestää mielenosoituksia syrjintää vastaan, koska pelkäävät aiheellisesti oman turvallisuutensa puolesta.
Unkarin kaartin taustayhdistys hajoitettiin


Budapestissa alin oikeusaste on käsitellyt jo puoli vuotta Unkarin kaartin kohtaloa. Pitäisikö koko kaarti oikeuden päätöksellä lopettaa. Tänään tuli päätös: kaartin taustalla oleva järjestö hajoitetaan. Järjestö perustettiin pari vuotta sitten ja se kutsuu itseään "perinne- ja kulttuurijärjestöksi". Perinteistä on ollut se, että kaartissa on malliksi otettu Unkarin suuruuden ajat. Nuoret miehet ovat vannoneet suurissa massatilaisuuksissa uskollisuutensa isänmaalleen, ja sen jälkeen he voivat kulkea Unkarin kaartin univormuissa. Kulttuuria on ollut se, että romanivähemmistöä on jahdattu monin tavoin. Romanien asuttamien kylien läpi on marssittu univormuissa ja sotilasmuodostelmissa. Tarkoituksena on ollut vähemmistön pelottelu. Toisena kohteena ovat olleet juutalaiset. Ja kolmantena homot.

Vaikka taustayhdistys hajoitetaan, puolisotilaalliset yksiköt todennäköisesti jatkavat pelottelutyötään. Viranomaisille tällaiset demokratian ulkopuoliset sotilasvoimat ovat hankalia. Pari kuukautta sitten lähellä Budapestia pienessä kaupungissa surmattiin 14-vuotias tyttö kotimatkalla iltaharrastuksista. Unkarin kaarti syytti teosta romaneja. Kutsuttiin koolle joukkokokous ja sinne saavuttiin sotilasmuodostelmina. Liikkeen johtajat marssivat kaupungintalolle neuvottelemaan pormestarin kanssa. Pormestari kielsi kaikki marssit muodostelmissa. Unkarin kaartin meno muistutti paljon SS-miesten häikäilemätöntä toimintaa natsi-Saksassa. Kansaa peloteltiin marssivilla rivistöillä.

*****

Äärioaikeiston nettisivulla homot ovat aina hinttejä.