USAn esivaalikierros

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Eilen alkoi tulevien vaalien esivaalikierros. Sen aikana osavaltio osavaltiolta äänestetään presidenttiehdokkaista, ja voittajat pääsevät lopulliseen presidenttikisaan marraskuun 4. päivänä. Osavaalikierros alkoi eilen Iowasta.

Uutiset kertovat, että Clinton oli vasta kolmantena demokraattien listoilla. Kuitenkin koko maassa homoista ja lesboista 72% on Clintonin kannalla. Ovensuukyselyissä aikaisempina vuosina 3-4% äänestäjistä on ilmoittanut kuuluvansa hlbt-joukkoon. He ovat kohtalaisen merkittävä valitsijaryhmä. Monet asiantuntijat eivät kuitenkaan usko, että Clintonista tulee demokraattien presidenttiehdokasta, koska hän on yhtaikaa erittäin suosittu ja erittäin vihattu.

Esivaalikierros jatkuu tammikuun 8. päivänä New Hampshiressä, ja helmikuun 5. on ns. supertiistai, jolloin vaaleja järjestetään ympäri maata. Hlbt-väen kannalta oleellisia kysymyksiä ovat homoliitto-asiat ja "don´t ask, don´t tell" eli homot armeijassa. Viimeisten 14 vuoden aikana on armeijasta erotettu 12 000 homoa ja lesboa. Myös homojen syrjintäsuoja työelämässä noussee presidentinvaalikeskusteluissa esiin.

Homoliitot

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homo- ja avioliittoasiat kuuluvat osavaltiotasolle. Kuitenkin Bush yritti ujuttaa maan perustuslakiin homoavioliittokiellon. Se yritys meni myttyyn viime vuonna, kun tarvittavaa 2/3 enemmistöä ei saatu perustuslain muutosesityksen taakse. Massachusettsissa on jo sukupuolineutraali avioliittolaki. Kymmenessä osavaltiossa on erilaisia homoliittomalleja, mm. Kaliforniassa. Täyskielto homoavioliitoille on 27 osavaltiossa. Joissakin kielletään kaikenlaiset homojen liitot. Kansalaisten keskuudessa homoliittojen kannatus ja vastustus menee suunnilleen tasan, joten se kysymys ei auta olennaisesti yhtäkään presidenttiehdokasta.

(Lähde: RFSL)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!