Tom of Finland Berliinissä

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • vaeltaja2006

Machoja, lihaksia, megakaluja.Galleria Schlechtriem Brothers omistaa lauantaina 26.9.2009 alkavan näyttelynsä Tom of Finlandille. Touko Laaksosen taiteellista uraa seurataan 1940-luvulta hänen kuolemaansa saakka. Berliinissä ei Tomin töitä ole nähty viimeisen 15 vuoden aikana. Mukana on 50 piirrosta.

Tom aloitti sarjakuvien tekemisen jo viisivuotiaana. Ensimmäiset mallit löytyivät koti-suomesta. Hän opiskeli Helsingissä taidetta ja työskenteli mainosalalla. Mutta samaan aikaan alkoi syntyä salaisia teoksia hypermaskuliinisista miehistä. Ensimmäiset kuvat hän sai julkisuuteen Physique Pictorial -lehdessä 1957. Syntyi Tom of Finland -legenda. 1960-luvulla Tomin miehet olivat matruuseja, poliiseja ja muita macho-tyyppejä. Ne vaikuttivat homojen kuvaan omasta itsestään. Ainakin USAn länsirannikolla vaikutus nahkakulttuuriin oli vahva 1970-luvulla.

Tätä nykyä Tomin töitä on jo arvovaltaisissa gallerioissa, mm.Venetsian Biennalen pohjoismaiden paviljongissa ja "Compass in Hand"-näyttelyssä New Yorkin Modernin taiteen museossa. Hänen töitään löytyy myös julkisista kokoelmista mm. Chicagon Art Institutessa ja San Fransiscon Modernin taiteen museossa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

26.09.-21.11.09 Galerie Schlechtriem Brothers, Kleine Kurstr. 1, 10117 Berlin-Mitte, ke-la 12-18.


Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!