Norjassa keskustellaan homoista ja muslimeista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 20

Voiko Norjassa saada valtion tukea sellainen uskonnollinen ryhmä, joka ei suostu tuomitsemaan homoja vastaan tehtyjä ihmisoikeusrikoksia kuten Iranissa kuolemanrangaistusta. Tällaisen tiukan kysymyksen on esittänyt Norjan sosiaalidemokraattisen hlbt-ryhmän puheenjohtaja Håkon Haugli pari päivää sitten.
=====

Kaikki alkoi siitä, että opiskelijoiden hlbt-ryhmä Skeivt Forum järjesti keskustelutilaisuuden homoista ja islamista 7. marraskuuta. Siihen osallistui sosiaalidemokraattinen muslimipoliitikko Asghar Ali. Hän on myös Norjan islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja. Kun Alilta kysyttiin mielipidettä Iranin antamiin kuolemanrangaistuksiin homoille, Ali kieltäytyi ottamasta kantaa.

Opiskelijajärjestöt ovat vahvasti kritisoineet Ali Asgharin ja muslimiopiskelijoiden liiton puheenjohtajan Usmana Ranan näkemyksiä homoseksuaalisuudesta. Norjalaisopiskelijajärjestöjen mukaan muslimien uskonnollisia johtajia käsitellään Norjassa silkkihansikkain.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Senaid Kobilica kieltäytyi myös vastaamasta homoseksuaalisuutta ja kuolemanrangaistusta koskeviin kysymyksiin. Norjan poliittiset puolueet ovat vaatineet, että Norjan muslimijärjestöjen johdon on otettava kielteinen kanta homojen kuolemaantuomitsemiseen Iranissa.

Osloon on tulossa Etelä-Afrikasta homoimaami mukaan seminaariin, jossa aiheena on homoseksuaalisuus ja islam. Homoimaami pyytää, että muslimijohtajat näyttäisivät koraanista sen kohdan, jossa sanotaan, ettei homo voisi olla imaamina. Sellaista kohtaa ei kirjassa ole, vaan se perustuu patriarkaalisiin ajatuksenjuoksuihin.
(QX)

20 kommenttia

Norjan islamilainen neuvosto on kieltäytynyt ottamasta kantaa homojen kuolemanrangaistuksiin. Lehdistö on kritisoinut neuvostoa. Nyt he ovat päättäneet kääntyä eurooppalaisen fatwa-neuvoston puoleen kysyen neuvoa tähän kysymykseen ja ylipäätään suhdetta homoseksuaalisuuteen.

Norjalainen solidaarisuusjärjestö ja hlb-maahanmuuttajajärjestö Skeiv Verden pelkää euroopplaisen neuvoston kantaa. Jos siellä hyväksytään homojen tappamiset, sillä on seuraksia kaikille Euroopassa asuville muslimihomoille. Turvallisuus voi olla vaarassa.

Eurooppalainen fatwa-neuvosto European Islamic Council for Fatwa and Research, koostuu teologeista ja sieltä annetaan ohjeita muslimeille. Puheenjohtaja on Dublinissa asuva Sheikki Yusuf Al-Qaradawi. Hän on puhunut homoja vastaan. Hänen mukaansa homous on poikkeama luonnonjärjestyksestä, miehen seksuaalisuuden vääristymä ja rikos naisen oikeuksia vastaan ("mies kieltäytyy velvollisuuksistaan naista kohtaan"). Vuonna 2004 Yusuf Al-Qaradawi vastasi kysymykseen homojen rankaisemisesta, että muslimijuristeilla on erilaisia näkemyksiä esim. sen suhteen, rangaistaanko aktiivista vai passiivista osapuolta. Joka tapauksessa islamilainen yhteiskunta on pidetävä siveänä ja perversiot on torjuttava.

Ruotsin islamilaisilta sivuilta on poistettu kysymys homoseksuaalisuudesta. Aikaisemmin siellä pidettiin välttämättömänä kuolemanrangaistusta kummallekin.

(QX)

Suomeen perustettiin islamilainen neuvosto keväällä 2007. Ilmeisesti on ryhdyttävä seuramaan, tuleeko sieltä ohjeita homojen rankaisemista.
http://sine.fi/
Missäs ovat nyt ne vouhottajat, jotka vielä kehtaavat väittää, että joillain homoilla olisi jotenkin erityisen kompleksinen suhde Islamiin, omasta syystään? Eikö tänne nyt voisi tulla joku puolustelemaan Islamia ja kertomaan meille kuinka suvaitsevaisesta uskosta oikeasti onkaan kysymys?