USA: Virallinen kaappi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti

Yhdysvalloissa tehdään väestönlaskenta kerran kymmenessä vuodessa. Seuraava laskenta tapahtuu vuonna 2010.

Kymmenientuhansien samaa sukupuolta olevien parien odotetaan olevan avioliitossa keskenään väestönlaskennan aikaan niin Kaliforniassa, jos marraskuun äänestyksessä avioliitot hyväksytään. Liittovaltion tilastotoimisto ilmoittaa, etteivät he aio ottaa avioliittoja huomioon, koska mikään virasto ei ota niitä tietoja käytä. Vuoden 1996 laki (Defense of Marriage Act) määrää yksiselitteisesti, että valtion virastojen on otettava huomioon toimissaan vain ja ainoastaan vastakkaista sukupuolta olevien avioliitot.

Tämän periaatteen mukaan Kaliforniassa on vuonna 2010 tasan nolla samaa sukupuolta olevaa avioliittoa, vaikka kanta liittojen puolesta voittaisikin äänestyksessä ja avioliitot toteutuisivat. Tilastotoimisto ilmoittaa, että alkuperäisiä tietoja ei hävitetä, mutta jos vastaaja ilmoittaa aviomieheksi taikka aviovaimoksi samaa sukupuolta olevan henkilön, tilastotoimisto määrittelee heidät naimattomaksi pariksi.

Sateenkaariyhteisö on tästä jo älähtänyt. He ovat sitä mieltä, että "hallitus on rakentanut virallisen kaapin". Tällä siis estetään samaa sukupuolta olevien avioliittojen näkymisen missään tilastossa ja estetään samalla tehokkaasti heteroparien nauttimat yhteiskunnan etuudet samaa sukupuolta olevilta pareilta.

***********

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa tämä homma meni läpi pienellä napinalla. Puhuin ennen parisuhdelain voimaan tuloa Tilastokeskuksen edustajan kanssa. Hän lähinnä valitti siitä, että kaikki perhetilastot heillä tuplaantuvat ja taulukot on uusittava. Aikaa valmisteluun oli hänen mielestään kovin vähän. Hän ei hetkeäkään kyseenalaistanut sitä, etteikö rekisteröityjä pareja myös tilastoitaisi.

USA:ssa tilastovirastokin on valjastettu Bushin konservatiivisen politiikan välineeksi vastustamaan samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

http://www.mercurynews.com/news/ci_9860727

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!