MRSAn uusi muoto

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 18

San Fransisco 16.1.2008. MRSA:n tappava muoto on alkanut levitä. Se aiheuttaa keuhkotulehduksen. Ensimmäiset raportit kertovat bakteerin levinneen erityisesti San Fransiscon Castron alueelle. Myös Englannissa on löydetty kaksi ensimmäistä tapausta. Tämä MRSAn muoto leviää ihmisten välisessä kontaktissa eikä sairaalaympäristössä kuten MRSA aikaisemmin. Tämä uusi bakteerikanta on vastustuskykyinen useimmille antibiooteille. Se johtaa suuriin haavoihin iholla. Vaikeissa tapauksissa tulee tappava verenmyrkytys tai keuhkokudosta tuhoava tulehdus.

Bakteeri on löydetty 13 kertaa useammin San Fransiscon homomiehillä kuin muilla ihmisillä. Tällä hetkellä Castron alueella on jo 558 tapausta. Koko kaupungin alueella on tavattu 3 800 tapausta.

Paras suoja bakteeria vastaan saadaan, kun seksuaalikontaktin jälkeen puhdistaudutaan kunnolla vedellä ja saippualla. Tutkijat ovat yllättyneitä sairauden leviämisestä. Bakteeri tarttuu helposti ihokontaktissa. Riksiryhmiä ovat homot, huumeiden käyttäjät, painijat ja muut urheilijat, joilla on lähikontakteja.

http://www.pressetext.com/pte.mc?pte=080116014

Englanniksi:
http://www.annals.org/cgi/content/full/0000605-200802190-00204v1

18 kommenttia

Oliko yhtään kuollut? Jos ei, niin mielellään ei käytettäisi sanaa " tappava ".

Luin summittaisesti toista artikkelia ja siinä tämä MRSA- muoto oli yhteydessä riskikäyttäytymiseen, kuten huumeiden käyttö( amfetamiini ), ryhmäseksi, lukuisat seksisuhteet, seksisuhteet, joita oli hankittu internetin avulla ja sairautta esiintyi myös, jos mies oli sairastanut ennestään sukupuolitauteja( useita?).

Sitten oli jotakin asenteista tai uskomuksista hiv-infektion vakavuuteen, mikäli oikein ymmärsin. Viitattiinkohan jonkinlaiseen välinpitämättömyyteen uusien viruslääkkeiden tultua markkinoille?

Kumma, että tämä ei herätä keskustelua, kun paljastuu suurkaupunkien sinkkuhomojen käyttäytymistavoista jotakin.
vaeltaja2006 kirjoitti: "Tämä MRSAn muoto leviää ihmisten välisessä kontaktissa eikä sairaalaympäristössä kuten MRSA aikaisemmin."

Metisilliinille resistentti Staphylococcus aureus eli MRSA on aina levinnyt kosketustartuntana. Sairaalaympäristöön MRSA tulee liitetyksi sen vuoksi, että sairaaloista löytyy helposti ihmisiä, joille MRSA kykenee aiheuttamaan oireisen taudin eli infektion.

Staphylococcus aureus -bakteeri on yleinen terveiden henkilöiden iholla ja nenän limakalvolla. Noin 25-30 prosenttia ihmisistä kantaa nenässään jotakin Staphylococcus aureuksen muotoa. Infektion stafylokokki pääsee aiheuttamaan erityisesti iho- ja limakalvohaavojen kautta.

vaeltaja2006: "Se johtaa suuriin haavoihin iholla."

Pikemminkin niin päin, että iho- ja limakalvovaurioiden kautta stafylokokki pääsee aiheuttamaan infektion. Voisin kuvitella, että reippaanpuoleisen anaaliseksin yhteydessä syntyneet vauriot ovat tarjonneet stafylokokille hyökkäysreitin San Franciscon tapauksissa.

Asiallista tietoa MRSA:sta löytyy esimerkiksi Kansanterveyslaitokselta:
http://www.ktl.fi/portal/suomi/julkaisut/ohjeet_ja_suositukset/mrsa_-_metisilliinille_resistentti_staphylococcus_aureus