Aceh: Homoille ruoskinta ja vankilarangaistus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 5

Acehin parlamentti päätti yksimielisesti, että homot tulevaisuudessa ruoskitaan ja pannaan vankilaan jopa 8 vuodeksi. Avionrikkojat myös kivitetään.

Acehin maakunta otti Indonesiassa ensimmäisenä käyttöön sharia-lain vuonna 2003. Nyt päätettiin yksimielisesti laista, joka tulee voimaan 30 päivän kuluessa. Huhtikuun vaaleissa voittivat liberaalit, mutta uusi parlamentti kokoontuu vasta lokakuussa. Nyt hyväksyttyä kovennettua lakia on vaikea perua, sillä silloin parlamentaarikot saavat syytösryöpyn papistolta. Se olisi hyökkäys islamia vastaan ja synnyttäisi mahdollisesti levottomuuksia.

Ihmisoikeusasianajajat sanovat, että laki sotii kansainvälisiä sopimuksia vastaan. Aceh on ne sopimukset allekirjoittanut. Muualla Indonesiassa, mm. suositulla Balilla, homoseksuaalisuus on edelleen laillista. Vuonna 2002 oikeusministeri yritti kiristää lakia homoseksuaalisuudesta, mutta muutokset torjuttiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Acehin alueella asuu 4,2 miljoonaa ihmistä. Islam saapui ensimmäisenä Indonesian Acehiin jo 8. vuosisadalla. Alueella on ollut separatistisia liikkeitä jo pitkään, ensin eurooppalaisia kolonialisteja vastaan, sitten Indonesian keskushallitusta vastaan.

Martti Ahtisaari on ollut rauhanneuvottelijana Acehissa ja Kosovossa ja viime vuoden lokakuussa hän sai Nobelin rauhanpalkinnon ansioistaan rauhanhierojana. Nyt olisi suomalaisilla kansalaisoikeusjärjestöillä paikka älähtää. Ahtisaari tuskin halusi tällaista Acehia. Olisi myös mielenkiintoista tietää, mihin kansainvälisiin sopimuksiin Aceh sitoutui rauhanneuvottelujen päättyessä.

5 kommenttia

Eikö olisi tehokkaampaa, jos kansalaisjärjestöjen sijaan älähtäjänä olisi itse nobelisti? Vai onko niin, ettei häntä tällaisiin pikkujuttuihin voi pyytää osallistumaan?
  • 2 / 5
  • AAA
  • 22.9.2009, 13.07
Ahtisaari kommentoi Aamulehdessä 18.9.2009 (sivulla A15) tuota Acehin sharia-lakia. Ahtisaari tokaisi kyseisestä laista seuraavaa:
" Uskon, että se (sharia-laki) tulee uudelleen käsittelyyn, kun uusi parlamentti aloittaa."