USA: Kaapista haittaa työuralle

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • JuhaniV
  • 8

The Journal of Applied Psychology on julkaissut 500 LGB-työntekijän kyselytutkimuksen "Tehdä näkymätön näkyväksi: Pelko ja Seksuaalisen Suuntautumisen Paljastaminen Työpaikalla".

Tutkimustuloksista todettiin, että homoidentiteetin paljastumiseen liittyvillä peloilla on erittäin kielteinen vaikutus henkilön uraan, kokemuksiin työpaikalla ja heidän henkiseen hyvinvointiinsa.

Tuloksia kuvattiin hätkähdyttäviksi ja järkyttäviksi.

Lähde: 365gay.com

****************

En pidä tuloksia mitenkään yllättävinä amerikkalaisessa työelämässä. Kuinkahan tilanne on meillä?

8 kommenttia

Aina avoimuudestakaan ei ole etua.

Toivottavasti tilanne on muuttunut, mutta 1980-luvun lopulla olin hakenut yhtä merkittävää työpaikkaa, johon haastateltavat testattiin työpsykologian laitoksen testeillä. Haastatteluosuudessa edessäni istunut psykologi kysyi jotakin perheestä (mikä mielestäni oli jo sopimatonta sekin: perhe ei ole minun työni psykologinen tekijä ;) ja kun sanoin, ettei perheestä ole haittaa, koska olen homomies eikä minulla ole perhettä. *Näin*, kuinka psykologi säikähti, menetti konseptinsa ja soperteli haastattelun loppuun mitenkuten. Luonnollisestikaan en saanut tuota työpaikkaa, ja kuvittelen sen pitkälti johtuneen psykologin lausunnosta, joka minulle luettiin puhelimitse: "tunne-elämältään epätasapainoinen, blablabla..:"

Toivottavasti nykyään ainakaan avoimuus ei aiheuta tällaista...
Kyseessä taitaa olla lose-lose -tilanne: kaapissa pysymällä ei pysty sataprosenttisen häikäilemättömästi pyrkimään uralla eteenpäin (esim. luomalla sosiaalisia hyväveliverkostoja samassa määrin), mutta toisaalta kaapista tulokin varmaan säikäyttää vielä nykyäänkin monia. Voisin itse kuvitella parhaan tilanteen olevan niillä, jotka eivät yritä yhtään salailla homouttaan, puolustavatkin sitä tarpeen tullen rohkeasti, mutta eivät myöskään korosta sitä tarpeettomasti. Harmi kyllä monelle voi olla vaikeaa olla rohkeasti avoin ja vaatia oikeuksiansa, kun on tottunut nuoruudessa salailemaan asian tai jopa pitämään sitä häpeällisenä juttuna.