Liettua saa moitteita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 2

Liettua on joutumassa Euroopan neuvoston arvostelun kohteeksi gay-asioissa. Luxemburgin meppi Jean Huss on lähettänyt Euroopan neuvoston ministerikomitealle kirjallisen kysymyksen, joka koskee Liettuan viranomaisten toimia homoja vastaan viime vuonna. Keväällä kiellettiin EU:n rahoittaman syrjinnän vastaisen bussin toiminta Vilnassa. Syyksi sanottiin "turvallisuusongelmat". Keväällä Vilnan kaupunginjohtaja kielsi homofobian vastaisen mainoskampanjan bussien kyljissä. Hän perusteli kieltoa niin, että homoasian esittelyä ei voi sallia Vilnassa. Syksyllä kiellettiin ILGA Europen lipputapahtuma City-hallin edessä. Syyksi sanottiin katurakennustyöt.

Liettuassa on hyväksytty sellainen käytäntö, että mielenosoitus voidaan kieltää, jos on uhkana väkivaltainen vastamielenosoitus. Tämän vuoksi kaikki homomielenilmaukset on pidettävä sisätiloissa.

Luxemburgilainen meppi vaatii Euroopan neuvostoa aloittamaan dialogin Liettuan viranomaisten kanssa. HLBT-ihmisille kuuluu mielipiteen- ja kokoontumisvapaus, kuten muillekin kansalaisille. Viranomaisille kuuluu turvallisuuden ylläpitäminen. Viranomaisten on myös käynnistettävä toimenpiteitä homofobian vähentämiseksi.

http://ukgaynews.org.uk/Archive/08/Jan/1601.htm

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Lukijakommentti Queer.de-sivustolla:

Liettuan kansalaispäivänä 13. maaliskuuta marssi Vilnan pääkadulla 200-päinen joukko, joka huuteli: "Juutalaiset ulos maasta". Mukana oli hakaristejä ja jotkut olivat naamioituneita. Poliiseja oli ympärillä, mutta he eivät puuttuneet asiaan. Mielenosoitusta ei ollut virallisesti hyväksytty. Toisen maailmansodan aikana 94% Liettuan juutalaisista tapettiin. 42 paikkakunnalla oli murhia jo ennen natsien tuloa. Juutalaisten tappajat on vuoden 1991 jälkeen luokiteltu lähinnä sankareiksi, koska he taistelivat Neuvostoliittoa vastaan.

Kuva
http://www.baltictimes.com/news/articles/20043/
Euroopan neuvosto moitti Liettuaa


Viime viikolla Euroopan neuvoston ministerikomitea ilmoitti, että Vilnan ei pidä kieltää julkisia homomielenosoituksia pelkästään sen perusteella, että kansa on niistä vihoissaan. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Euroopan neuvosto ilmaisee huolensa Liettuan tilanteesta. Jo tammikuussa Luxemburgin meppi oli kysellyt, miksi Vilnan viranomaiset loukkaavat homojen ja lesbojen kanslaisoikeuksia, vaikka vuonna 1993, kun Liettua liittyi Euroopan neuvostoon, se lupasi kunnioittaa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia.


Liettuan ulkoministeri sai tiukkasanaisen kirjeen ja hän lähetti sen edelleen Vilnan kaupungin pormestarille Juozaz Imbrasasille. Ulkoministeriön ihmisoikeuksien ryhmän päällikkö ihmetteli, ettei hän tiedä mitä niille pitäisi tehdä että niiden näkemykset muuttuisivat. Suurlähettiläs ilmoitti, että Euroopan neuvoston kirje otetaan tarkasteltavaksi.

Liettuan homojärjestön Lithuanian Gay Leaguen puheenjohtaja sanoi, että tämä oli tärkeä signaali Liettuan hallitukselle, ihmisoikeuksia on kunnioitettava