Latviaan taas pride-paraati

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 2

Mozaika kertoi lauantaina, että hakemus paraatia varten lähetetään viranomaisille lähiviikkoina. Paraati on Öhtulehden mukaan tarkoitus jälleen pitää Versmanes-puistossa. "Friendship days" pidetään 31.5.-3.6.2008. Ilga Europen sivujen mukaan marssi olisi 1. kesäkuuta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

2 kommenttia

Mozaika on Latvian ainoa toimiva HLBTI-järjestö. Ensi kesänä järjestetään kolmannen kerran Pride-tapahtuma Riiassa (30.5.-1.6.2008).

Mozaikan puheenjohtaja Linda Freimane on syntynyt ja kasvanut Ruotsissa. Hän sanoo, että monille latvialaisille ovat homoliikkeen vaatimukset tulleet shokkina. Edelliset Riian pridet herättivät valtavan mediahuomion ja kokosivat suuren määrän vastamielenosoittajia.

Tammikuussa tuomittiin pakkotyöhön 100 tunniksi mies, joka kesällä 2006 heitteli kakkapusseja pride-vieraiden päälle. Mies on oikeistokansanedustajan avustaja. Kansanedustajaa itseään pidetään Latvian homofobisimpana poliitikkona, joka vertaa homoja bakteereihin ja sikoihin.

Latvia ei ole elänyt sellaista seksuaalista vallankumousta, joka oli tyypillinen 1960-luvun Länsi-Euroopalle. Latviassa näkemys seksuaalisuuteen on toinen. On autoritaarisia periaatteita eikä ymmärretä, miksi homot haluavat näkyvyyttä. Neuvostoliitossa oli sama meininki. Ei ollut vammaisia eikä homoja. Yhteiskunnan isoista ongelmista, kuten huumeista, ei paljon puhuta. Homoista puhutaan jatkuvasti. Homot ovat uhka vanhoille arvoille. Vaikka asenteet ovat kielteisiä, homojärjestö Mozaika katsoo luottavaisesti tulevaisuuteen. Järjestössä uskotaan, että 10 vuoden kuluessa saadaan parisuhdelaki ja kunnollinen syrjintäsuoja. Ei löydy mitään järkeviä syitä vastustaa niitä.

Ilmapiiri HLBTI-väen joukossa on pelokas ja halutaan olla näkymättömiä Myös Mozaikalla on ollut vaikeuksia tavoittaa HLBTI-väkeä.
(RFSL)
Latvialainen järjestö Mozaika on jättänyt Riian kaupungin viranomaisille anomuksen järjestää Pride-paraati toukokuun 31. päivänä. Samalle päivälle sattuu myös Moskovan Pride.