Radion Dein kahvila Jugend-saliin?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 11

Helsingissä keskustaa yritetään elävöittä. Judeng-sali on parhaalla paikalla Pohjois-Esplanadilla. Siellä on tarjolla ilmaisia näyttelyitä. Nyt sinne puuhataan Radio Dein taustalla olevaa yritystä. Tiia Aarnipuu ottaa blogissaan kantaa asiaan.
http://aarnipuu.blogspot.com/2008/04/keskusta-elvksi-ja-homot-eheiksi.html

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

11 kommenttia

Ja hieman taustaa: Kysehän on siitä, että Helsingin kaupunginhallitus haluaa elävöittää arvokkaita keskustan kortteleita ja nyt arvokasta Jugend-salia ollaan vuokraamassa ulkopuolisen yrittäjän pyörittämäksi kahvilaksi, jossa yrittäjänä toimisi Radio Dein taustalla oleva yritys. Radio Dei taas on tunnettu "kristillisenä radiokanavana" ja sen edustamaa kristillisyyden suuntausta ei voi kutsua kovin vapaamieliseksi.

Kirjoituksessaan Tiia sanoo, ettei kyseenalaista näiden kristillisyyden muotojen ja yhteisöjen olemassaolon oikeutta. Sen sijaan hän kertoo kyseenalaistavansa ajatuksen vuokrata Helsingin kaupungintalokorttelien helmi toimijalle, joka vähintään passiivisesti hyväksyy muun muassa homoseksuaalisuuden leimaamisen synniksi ja sairaudeksi, josta ihmisen pitäisi eheytyä. Radio Dei sidosryhmineen ei vastaa hänen käsitystään keskustan elävöittämisestä eikä varsinkaan kaikille avoimesta kaupunkitilasta. Hän myös arvioi, ettei päätöksen jälkeen valtaosa hänen ystäväpiiristään tunne itseään enää tervetulleeksi Jugendsaliin.

Vaan... Mitäpä jos ns. sateenkaarivähemmistöt reilusti käyttäisivät kyseisen kahvilan palveluita - oikein leimallisessa määrin. Ehkä muutama tutisevalla nutturalla varustettu henkilö havahtuisi ymmärtämään etteivät ne poikkeavat olekaan niin poikkeavia. Toisaalta, en haluaisi viedä rahojani yrittäjälle, joka asenteissaan minua kohtaan on nurja.
Asia taitaa olla nyt loppuun käsitelty. Vartti-lehden mukaan toimitusjohtaja Kari Tohmo Kehitys- ja markkinointiyhtiö Helsingin Leijonasta on kertonut, että uudet liiketoiminnot vastaavat sitä, mitä on haettu ja ne sopivat myös kiinteistölautakunnan Jugendsalin osalta antamiin raameihin.

"Jugendsalin noin 800 neliötä vuokrataan Cafe Jugend Oy:lle. Kahvilasta on tarkoitus tulla lajiaan Helsingin suurin, ja siellä tullaan järjestämään mm. konsertteja, teemailtoja ja radiolähetyksiä. Jugendsalin perinne näyttelytilana säilyy, sillä Cafe Jugendista on varattu tila nuorten taiteilijoiden vaihtuville näyttelyille.
Rahatoimiston noin 550 neliötä puolestaan vuokraa Royal Ravintolat Oy. Tilaan tulee neljään osaan jakautuva ravintolakokonaisuus. Kesäksi rakennetaan myös terassi Pohjoisesplanadin puolelle, kuten Cafe Jugendissakin. Ravintolakokonaisuus on avoinna kaikkina viikonpäivinä aamusta puoleen yöhön.
Tilat vuokrannut Helsingin kaupungin Kehitys- ja markkinointiyhtiö Helsingin Leijona Oy seuraa uusien vuokralaisten konseptin ja liiketoiminnan toteutumista vuosittain. Uusilta vuokralaisilta edellytetään pitkiä aukioloaikoja ja kaikille kaupunkilaisille suunnattua kohtuuhintaista palvelua. Vuokrasopimus voidaan purkaa, mikäli ehdot eivät täyty."

Toivottavasti tuota ehtojen täyttymistä, etenkin "kaikille kaupunkilaisille suunnattua kohtuuhintaista palvelua" seurataan molempien vuokralaisten osalta. Konsertit, teemaillat ja radiolähetykset sekä nuorten taiteilijoiden vaihtuvat näyttelyt kuulostavat hyvältä ainakin teoriassa. Nähtäväksi jää, mikä niiden sisällöksi muodostuu ja onko ne vain heitetty hakemukseen näyttämään hienolta ja kaupunginisien kosiskelemiseksi.