Transsukupuolisia koskevaan lakiin kaivataan korjauksia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Vuonna 2003 tuli voimaan laki transseksuaalien sukupuolen vahvistamisesta. Laissa on monia korjausta kaipaavia kohtia. Lakitekstissä käytetään vanhaa sanontaa "transseksuaali". Laki kattaa vain ihmiset, jotka saavat diagnoosin 'transsukupuolinen'. On muitakin transihmisiä, jotka tarvitsisivat hoitoa ja tukea, mm. transgender-ihmiset ja muut ihmiset, jotka eivät koe kuuluvansa vahvasti kumpaankaan sukupuoleen. Laissa on muitakin isoja ihmisoikeusongelmia, mm. virallisissa rekistereissä sukupuolen voi muuttaa vain, kun on lisääntymiskyvytön. Edessä on pakkokastraatio. Edessä on myös pakollinen avioero. Tilalle tulee rekisteröity parisuhde, ja se voi olla vaikeaa transihmisen puolisolle ja lapsille.

Nämä asiat kävivät ilmi Radio YLE 1:ssä Markku Heikkisen keskusteluohjelmassa. Mukana olivat kirkkoherra Olli Aalto, kansanedustaja Ilkka Kantola ja tietokirjailija, uskontotieteilijä Tiia Aarnipuu.

Keskustelussa käsiteltiin myös Imatran seurakunnan tilannetta. Piispa ja arkkipiispa ovat todenneet, että ei ole juridista estettä työn jatkamisessa. Olli Aalto kokee, että tilanne on kuin oikeudessa: jätetään tuomitsematta, kun ei ole riittävää näyttöä. Aalto toivoo, että sanottaisiin, että annetaan täysi tuki kirkon uskolliselle virkamiehelle ja palvelijalle.

Kirkkovaltuuston paikallinen puheenjohtaja Antti Jarva ei halunnut osallistua enää tähän keskusteluun. Hän ilmoitti Markku Heikkiselle, että nyt riittää. Aikaisemmin Jarva on ilmoittanut, että Aalto ei voi enää toimia kirkkoherrana. Jarva ei halua olla tekemisissä rouva Aallon kanssa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Ohjelma on tällä nettisivulla: (ohjelman voi kuunnella myös Radio Peilissä klo 13 ja klo 23)
http://areena.yle.fi/toista?id=1692203

5 kommenttia

Lakitekstin sanavalinnat ovat vielä tuotakin harhaanjohtavampia.
Kun puhuttiin Lissabonin sopimuksen vastustamisesta, argumentti oli se, ettei Lissabonin sopimusta voi ymmärtää tavallinen kansalainen (sitä ei voi ymmärtää edes lainsäätäjä) eikä se siksi ole lainsäädäntönormiston mukainen. Nyt Suomen laki puhuu "sukupuolisesta suuntautumisesta" ja niin, että lainsäätäjä fanaattisesti haluaa siihen juuri tuon sukupuolisuuden, vaikka tarkoitus on puhua seksuaalisesta suuntautumisesta ja näin on myös lain perusteluissa.

Tässä vuorostaan puhutaan seksuaalisuudesta kun kysymys on sukupuolisuudesta.

Laki, jota ei voi ymmärtää ei voi olla sitova. Ei voida olettaa että vaikka työnantaja kaivaa lain perusteluista esille sen, että sukupuolella tarkoitetaankin seksiä.

Olin paikalla kun näitä perheasioita puitiin. Yhtään perheellistä transihmistä ei tullut lainsäädäntötyöhön mukaan. En tiedä, olisiko lopputulos ollut muu, jos olisi tullut. Translaki oli vuonna 2003 pallonpuoliskon edistyksellisin ja selvä parannus edelliseen.

Todellinen ongelma mikä tässä ohjelmassakin kävi ilmi on nöyryyttävä "tosielämän koe", mikä tietää vuoden viivästystä sosiaaliturvatunnuksen saamiseen. Vuosi väärän sukupuolen henkkareilla. Suomi ei ole suostunut ottamaan pois sukupuolitunnusta sotusta.

Oikeasti "vanha" sukupuoli säilyy arkistoissa ikuisesti. Ihminen voi tehdä konkurssin, raiskata ja ryöstää ja joku päivä kävellä puhtailla papereilla, mutta sukupuolta ei voi korjata ilman että siitä jäisi paperista tehty kahle loppuiäksi.

Samanlainen turha stigma on se, että on eronnut. Jos ei mene uudestaan naimisiin, niin on koko loppuelämäsnä papereissa "eronnut".

Aallolla on uskomaton itseluottamus. Ennen tuli kengänkuva perseeseen ja lähes ainoa tapa transihmisen hankkia itselleen siedettävä leikkaus oli prostituutio ja prostituutiosta tuli hiv ja hivistä tuli kuolema ja se oli ihan normaali transihmisen elämänkierto. Se on näin vielä aika monessa maassa, Suomessa on ruvennut pikku hiljaa prostituutio vähenemään eikä hiv ole räjähtänyt käsiin. Nyt sitten sanoo, että kirkon pitää antaa täysi tuki. Aallon kyvyt menevät kirkossa ihan hukkaan, hänessä on selkeästi ainesta kauppiaaksi.
Kirkossa kaikkien kyvyt menevät hukkaan.