Romanian homojen ja lesbojen Gay Pride -paraati toteutui

  • Uutinen
  • Pride
  • Juhani Viherlahti

Viitisensataa homoa ja lesboa marssi lauantaina läpi Bukarestin. Paraati toteutui maan presidentin pakotettua kansainvälisen huomion ja painostuksen vuoksi kaupungin pormestarin pyörtämään päätöksen kieltää paraati ja rangaista siihen osallistuvia.

Paraatia suojasi mellakkapoliisi, joka pidätti kymmenisen äärioikeistolaisen järjestön kannattajaa, jotka kantoivat banneria "Homoseksuaalisuutta vastaan, normaaliuteen" ja yrittivät käydä marssijoiden kimppuun. Katselijat huutelivat kadunvarsilta mm. "Häipykää Romaniasta" ja "Homoseksuaalisuus on synti".

Homojen ja lesbojen oikeuksia ajavan Accept-järjestön edustaja totesi: "Haluamme osoittaa ihmisille, että olemme olemassa, emmekä pelkää".

Homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Romaniassa vasta vuonna 2001. Sitä ennen saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Lakia toteutettiin myös käytännössä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suurin osa 22-miljoonaisesta kansasta on samoilla linjoilla voimakkaan ortodoksikirkon kanssa, joka aktiivisesti toiminut homojen oikeuksia vastaan. Ortodoksikirkko pitää homoseksuaalisuutta syntinä ja sairautena. Kirkko myös vastusti Gay Pride -tapahtumia.

Tapahtumasta uutisoi Reuters 28.5.2005

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!