Saksan ulkoministeri ja varakansleri: Westerwelle

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

2.1.2010 Kristillisdemokraatit haluavat varakanslerin omista riveistään

Saksassa kansleri Merkelin rinnalla on varakanslerina Guido Westerwelle, ulkoministeri ja homo. Uudenvuoden päivänä Bild-sanomalehti kertoi, että Merkelin kristillisdemokraattisessa puolueessa on alettu vaatia varakansleria omista riveistä. Kansainvälisille parketeille lähetettäisiin edustamaan esim. Karl-Theodor zu Guttenberg. Hän voisi olla kakkos-vara. Sanallakaan ei mainita Westerwellen homoudesta. Puhutaan vain, että kristillisdemokraatit tarvitsevat kasvojen kohotusta. Ehkä joku lähipäivinä möläyttää julki todellisen syyn. Ettei se vain olisi Westerwellen homous!


16.11.2009 Ulkoministeri Westerwelle ei usko ongelmiin ulkomailla


Saksan tuore ulkoministeri on antanut haastattelun Spiegel-lehdelle. Siinä käsitellään myös homoasiaa. Westerwelle ei usko, että hänen homoseksuaalisuutensa aiheuttaisi ongelmia ulkomaisissa kontakteissa. Hän on jo vuosia ollut puolueensa puheenjohtaja ja joutunut kiertelemään maailmalla, eikä ole ollut ongelmia.

Entä islamilaiset maat? Hän sanoo, että on maita, joissa naisen asema on systemaattisesti huono. Monissa maissa naisia kohdellaan meikäläisittäin katsottuna pöyristyttävällä tavalla. Siitä huolimatta Saksa on valinnut naisen kanslerikseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Olisi moraalisesti kyseenalaista, jos rajoittaisimme omaa liberaalisuuttamme sen takia, että jotkut muut eivät sitä hyväksy, sanoi Westerwelle. Se osoittaa meidän liberaalisuuttamme, että ulkominsterin homoseksuaalisuuus ei ole millään erityisellä tavalla noussut esiin saksalaisessa keskustelussa.

Entä katsooko Westerwelle jotenkin edistäneensä homojen ja lesbojen asemaa? Hän ei halua mitään erityistä kiitosta, koska hän vain elää kumppaninsa kanssa yhdessä eikä nosta sitä erityisesti esiin. Mutta on hän varmaan ollut monille nuorille hyvä esikuva.

30.10.2009 Homoministeri maailmalla


Monissa maissa homoseksuaalisuus on rangaistavaa ja siitä voi saada jopa kuolemanrangaistuksen. Voiko Saksan ulkoministerille tulla ongelmia? Eilen News.de haastatteli Amnesty Internationalin edustajaa, Rupert Haagia. Tämä sanoi, että Westerwelleä suojaa diplomaattinen koskemattomuus. Ei myöskään voi kuvitella, että moraalinvartijat olisivat hänen hotellihuoneensa lähistöllä vakoilemassa. Diplomaattistatus ei kuitenkaan suojaa Westerwelleä siitä, millainen ilmapiiri eri maissa on. Se tullaan näkemään, miten ihmiset suhtautuvat.

Mitä merkitsee protokollalle se, että uskonoppineet eivät suostu ojentamaan kättään valtiovieraalle? Ulkominsiteriöstä sanotaan: se ei ole ongelma. Ulkoministeri edustaa Saksan liittotasavaltaa eikä ole odotettavissa protokollaongelmia.

Ulkoministeriössä ei myöskään uskota, että ongelmia tulisi diplomaattisilla vastaanotoilla ulkomailla. Ei ole kummankaan osapuolen etujen mukaista osoittaa tällä tavoin mieltään. Ennen valtiovierailuja on yleensä tehokas diplomaattinen valmistelutyö, jossa yhteisesti yritetään poistaa kaikki hankaluudet virallisten tapaamisten tieltä. Ennen kuin ministeri astuu lentokoneeseen, on jo käyty kymmeniä neuvotteluja matkakohteen diplomaattien kanssa.

Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä vastaanotoilla ja tapaamisissa ihmisten päässä liikkuu. Siinä auttaa vain se, että Saksan liittotasavalta asettuu määrätietoisesti ulkoministerinsä taakse ja tueksi.


Homoulkoministeriä edelleen epäillään

Saksan ulkoministerin homoseksuaalisuus puhuttaa edelleen. Voiko homo hoitaa ulkoministerin virkaa? Saksan tv:n uutislähetys Tagesschau kertoi keskiviikkona, että Westerwelle oli jo huhtikuussa Moskovassa ja tapasi ulkoministeri Sergei Lavrovin.

Nyt kiinnostaa, miten Moskova suhtautuu uuteen ulkoministeriin. Kremlistä kerrotaan, että maiden välisissä suhteissa tärkeitä ovat asiat. Moskovassa arvellaan, että Westerwelle tulee nostamaan esiin ihmisoikeusasiat, mutta Kreml ei pelkää tällaista kritiikkiä. Venäjällä homoseksuaalisuus on tabuaihe. Koko sanaa ei käytetä, kun Westerwelle tavataan. Silloin voidaan puhua vain "ei-traditionaalisesta seksuaalisesta suuntautumisesta".


24.10.2009 Saksan uusi hallitusohjelma lupaa tasa-avoa

Sen, mihin Saksan sosiaalidemokraatit eivät pystyneet neljän vuoden aikana, liberaalit saivat hallitusohjelmaan jo alkutahdeilla: homoliittojen tasa-arvoa parannetaan. Hallitusohjelmassa on monia HLBTI-ihmisiä koskevia asioita.


Lauantaiaamuna, pitkien neuvottelujen jälkeen tehtiin hallitussopimus. Homoliitot ovat mukana uudessa sopimuksessa. Nyt luvataan, että tasa-arvon vastainen homoliittojen syrjintä verotuksessa ja eläkeoikeuksissa poistetaan. Tähän sopimukseen vaikutti perustuslakituomioistuimen torstainen päätös. Hallitussopimuksessa sanotaan, että moninaisuutta puolustetaan ja sen takia suositaan "diversity-strategioita"

Pyrkimys tasa-arvoon tähtää vain niin pitkälle kuin on pakko. EU:n syrjinnänvastaista direktiiviä ei haluta siinä laajuudessa kuin komissio esittää. (Se häiritsisi vapaata markkinataloutta). Adoptiosta ei hallitusohjelmassa ole sanaakaan.

Hallitussopimuksessa mainitaan perheet. On tapahtunut käännös: avioliiton sijasta puhutaan perheistä. On niitä perheitä, jotka ovat tärkeitä maan tulevaisuudelle. Sitten on niitä perheitä, joissa perheenjäsenet ottavat vastuun toisistaan. Nekin perheet ovat yhteiskunnassa tärkeitä. Hallitusohjelma pyrkii siihen, että perheiden taloudellista tilannetta parannetaan.

Piraattipuolueisiin kuuluvat ovat iloisia siitä, että poliisille ei anneta oikeutta tulla tutkimaan kovalevyjä verkon kautta.

Tämäkin tavoite on paljon puhuttu mutta nyt se toteutuu: Perustetaan Magnus-Hirschfeld-säätiö, joka tekee tutkimusta ja koulutusta homoseksuaalisten miesten ja naisten syrjintää vastaan.

Transseksuaaleja koskeva laki on jo kolmekymmentä vuotta vanha. Nyt se laki otetaan tarkasteluun, ja selvitetään, millaisia muutoksia tarvitaan.

Ulkopolitiikassa tunnustetaan vähemmistöt: ihmisoikeuspolitiikan kulmakivinä ovat ruumillinen koskemattomuus, mielipiteenvapaus ja syrjimättömyys. Ulkosuhteissa vastustetaan kaikkea syrjintää, joka tapahtuu uskonnon, etnisen syntyperän, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen takia.

Onko tämä huono hallitusohjelma? Etukäteen povattiin katastrofia HLBTI-ihmisten oikeuksissa.


23.10.2009 Alustava hallituksen ministerilista on ilmestynyt

Saksan uuden hallituksen alustava ministerilista on tänä iltana tullut julkisuuteen. Westerwellestä on tulossa ulkoministeri ja varakansleri. Homo varakanslerina!
(Welt)


17.10.2009 Hallitusohjelmaan mukaan poika- ja miespolitiikka?

Saksaan ollaan kokoamassa kristillisdemokraattien ja liberaalien hallitusta. Mielenkiinnolla odotetaan, mainitaanko hallitusohjelmassa HLBTI-ryhmiä. Sitä ennen puhutaan miespolitiikasta.

Miehet tulevat saamaan erityishuomion. Ensimmäistä kertaa suunnitellaan hallitusohjelmaan erityistä "poika- ja miespolitiikkaa". Poikien syrjintä alkaa jo kouluissa ja monet nuoret miehet ovat karriäärikilpailussa häviäjiä. Aikaisemmin miesten syrjintään ei ole haluttu puuttua, vaikka tutkimukset osoittavat, että miehillä on monia selviytymisongelmia. Nyt tulee muutos. Liittohallituksen perheministeri ottaa erityiseksi tuen kohteeksi pojat ja miehet. Koulutusmahdollisuuksiin kiinnitetään huomio. Näin helpottuisi nuorten miesten tulevaisuuden suunnittelu.

Liberaalien nuorisopoliittinen asiantuntija Miriam Gruss sanoo ,että tällaista miespolitiikkaa ei ole ennen ollut olemassa, vaikka häytyskellot ovat soineet pitkään. On varoiteltu kouluympäristön "feminististymisestä", tytöt ovat "uutta eliittiä", lehdet kirjoittavat "miehen kriisistä". Filologiliitto vaatii kouluihin lukemisoffensiivia, jolla poikien lukuharrastusta lisättäisiin. Tilastot kertovat poikien heikommasta asemasta. Kouluissa tytöt menestyvät paremmin, keskeyttämisiä on vähemmän, opintoihin pääsee enemmän nuoria naisia ja työelämässä työttömyyskin koskee lievemmin naisia. Talouskriisi koettelee kovemmin miehiä. Kouluissa miehet opettajina ovat poikkeuksia.

Saksan liberaalit rauhoittelevat: kenenkään ei tarvitse ahdistua. Ei naispoliitiikkaa lopeteta, vaan rinnalle tulee poika- ja miespoliitikka. Itävallassa populistiset puolueet (mm. Haiderin puolue BZÖ) ovat jo vuosia puhuneet miesten oikeuksista. Sosiaalidemokraattinen valtapuolue SPÖ tuohtui ja naisjärjestöt pelkäsivät määrärahojaan.

Saksalaisten hallitusohjelmassa ei tulla sysäämään naisia taustalle, korostaa vielä liberaalipoliitikko Miriam Gruss. Nyt vain näkökulmaa siirretään suuntaan, jossa se ei ole ennen ollut. Yksi tehtävä tulevaisuudessa on saada miehiä enemmän sosiaalisiin ammatteihin.

(Spiegel)

4.10.2009 Voiko homo ryhtyä ulkoministeriksi?

Yllättävää, että tällainen keskustelu on käynnistynyt. Monenkin ihmisen kuoren alta taitaa löytyä homofobi, kun vähän rapsuttaa. Vasemmistoliberaalainen lehti Der Tagespiegel kysyy tänään tätä homoasiaa: Voiko homo olla Saksan ulkoministerinä vai tuleeko siitä suuria poliittisia tappioita.

Onko Westerwelle pätevä?

Ensin kysytään pätevyyttä. Guidosta tulee hallituksen jäsen, varakansleri ja ilmeisesti myös ulkoministeri. Jo toukokuussa Westerwelle luennoi ulkopoliittisen seuran kokouksessa ja kertoi, etä hänen tavoitteenaan on ulkoministeriö. Menneellä viikolla epäluottamusta tuli tupaan, kun Israelin media kiitti Merkeliä ja moitti Westerwellen puoluetta oikeistopopulisteista.

Maanantaina oli ensimmäinen lehdistötilaisuus, ja Westerwelle ei suostunut vastaamaan englanniksi BBC:n toimittajalle. "Nyt ollaan Saksassa ja puhutaan saksaa". Keskiviikkona Westerwelle valitteli käyttäytymistään ja pani sen vaaliyön väsymyksen syyksi. Hän jopa kehui kielitaitoaan. Kolmen kielen osaaja - eikö siinä ole tarpeeksi ulkoministerille!

Entä homo ulkoministerinä?

Takahuoneissa on vuosikymmeniä supistu siitä, voiko poliitikko olla homo. Esitettiin teorioita, että joutuu kiristyksen ja salaliittojen uhriksi. Homopoliitikko olisi niiden teorioiden mukaan epäluotettava. Vuonna 2001 ajateltiin, että ne ajat ovat kaukana takanapäin, kun Wowereitista tuli Berliinin pormestari. Myös Westerwelle tuli kaapista vuonna 2004, kun hän raahasi Merkelin syntymäpäiville miesystävänsä Michael Mronzin.

Mutta nyt taas vaalien jälkeen alkoi keskustelu Westerwellen seksuaalisuudesta. Iltapäivälehdessä pariskunta pääsi etusivun kuvaan. Westerwelle katsoo kuvassa päivänpaisteisena kumppaniaan. Jo vaali-iltana oltiiin yksityisellä illallisella ystävien kanssa ravintola Ganymedissä. (QX:n gaymapissa mainostetaan Ganymediä: pala Ranskaa Berliinissä).

Sen jälkeen on kierrellyt pohdintoja siitä, millaista hallaa homoulkoministeri tekisi Saksalle. Arabimaissa ehkä yksikään valtionpäämies ei ottaisi vastaan tai tervehtisi kädestä kameroiden kuvatessa. Tagesspiegel-lehden mukaan tämä on tietenkin hölynpölyä. On vain katsottava, miten värillinen USAn ulkoministeri Gondoleeza Rice menestyi. Diplomaattisessa toiminnassa maiden edut ovat tärkeimpiä. Vai voisiko joku kuvitella, että tämän jälkeen Turkki ei enää haluaisikaan EU:n jäseneksi, kun Saksalla on homo ulkoministerinä.

Ovatko liberaalit vain kristillisdemokraattien petikaverina hallituksessa?

Vuonna 2005 Merkel ja liberaalit keskustelivat uudistuspolitiikasta. Nyt Merkel ei halua enää mitään uudistuksia, jotka häiritsisivät tasaita kehitystä. Westerwelle on mainostanut liberaaleja uudistuspuolueena, mutta suuremman rinnalla uudistusmielisyys jäänee vain puheeksi. Ehkä ollaan vain "petikaverina" hallituksessa (ei konkreettisesti vaan symbolisesti!). Liberaalien puheet ja odotukset ovat olleet suuria. Luultavasti Westerwelle itsekin on hermostunut, kun hän nyt valmistautuu hallitusnevotteluihin.

Westerwellen henkilötietoja

Westerwellestä puhutaan vielä pitkään myös gaymediassa. Sen vuoksi tässä henkilötietoja:

Synt. 27.12.1961, oikeustieteen tutkinto, tuli liberaaleihin 1980. Perusti nuorten liberaalien liiton, 1994 liberaalisen puolueen johtoon, 1996 valittiiin parlamenttiin kansanedustajaksi. Vielä nuoruudesta: Kun vanhemmat erosivat, perheen neljä poikaa jäi asumaan isän kanssa.

3.10.2009 Voittaja Guido Schwesterwelle

Mitä, ensimmäinen homo ulkoministeri? Tageszeitung on vasemmistolainen oppositiolehti ja kirjoittaa ilkeästi Schwesterwellestä (schwester=sisko).

Kierros gaybaareissa vaali-iltana. Mielialat ovat alamaissa. Voitto kristillisdemokraateille ja liberaaleille. Se ei lupaa hyvää. Homosta varakansleri ja ulkoministeri. Kun Klaus Wowereit tuli Berliinin pormestariksi, siinä oli jotain. Hän osoitti kansalaisrohkeutta ja tuli jo ennen vaalia kaapista. Hänestä tuli kaikkien homojen sankari.

Entä Guido Westerwelle? Hän ei ole koskaan osoittanut rohkeutta. Päinvastoin. Vuosia hän piileskeli, vaikka kaikki tiesivät, että hänen rouvansa onkin mies. Se kaikki oli hänelle vain "privaattielämää". Vielä vaalikamppailun aikanakin hän piti kiinni privaattielämässtään. Bild-lehti kyseli, meneekö hän nyt naimisiin miehensä kanssa. Sen sijaan Westerwelle halusi puhua vaatekaapistaan, karvojen poistosta, paistetuista perunoista. Homomiehenä hän ei sovi esikuvaksi kenellekään.

Homolehti Männer kyseli, haluaako hän olla esikuvana muille homoille. Hän sanoi, ettei ole siihen koskaan pyrkinyt ja pitää yksityiselämänsä ykstyisenä. Mutta hän on huomannut Kölnissä katuja kävellessään, että monet nuoremmat saavat hänestä rohkaisua. Tageszeitung ihmettelee, mistä sitä rohkaisua tulee? Siitäkö. että hän kävelee katua? Omaa ominaisolemustaan hän piilottelee edelleen. Hän suhtautuu kovin nyrpeästi omaan persoonaansa.

Gaybaareissa ei uskota, että Westerwelle hallituksessa haluaisi ajaa homojen ja lesbojen täyttä tasa-arvoa avioliitossa, vaikka se kuuluikin vaaliohjelmaan. Vastassa on Angela Merkel, joka pitää miehen ja naisen liittoa yhteiskunnan perussoluna, ja muita perheitä voidaan kyllä "kunnioittaa", mutta ei tasa-arvoistaa. Merkelin imagomuutoksen on muuten viime vuosina hoitanut homoparturi Udo Walzer, hänkin julkkis. Merkel sopisi varmaan "homomammaksi", kun siinä ympärillä häärii homo Westerwelle. Kun vaalien jälkitunnelmissa Westerwelleä piikiteltiiin, hänen rinnalleen riensi homomamma Merkel puolustamaan.

Homobaarissa kysellään, että miten käy, kun Westerwelle lähtee ulkoministerinä arabimaahan? Siellähän kaikki homot pannaan köyden jatkoksi riippumaan.


29.9.2009 Saksan parlamenttiin pääsi monia homoja/lesboja

Volker Beck, Gerhard Schick ja Kai Gehring pääsivät parlamenttiin, samoin avoimesti lesbot Bettina Herlitzius ja Biggi Bender. Nämä ovat vihreitä.

Liberaaleista pääsi parlamenttiin Guido Westerwelle, Jörg van Essen ja Michael Kauch.

Kristillisdemokraattien listoilta parlamenttiin pääsi avoimesti homo Stefan Kaufmann.

Sosiaalidemokraattien riveissä on yksi homo: Johannes Kahrs.

Mukaan pääsi myös yksi homovihaaja Norbert Geis. Hän on nimitellyt homoja "kehityshäiriöisiksi".


28.9.2009 Kuningas Guido!

Stern-lehdessä kysytään: Miksi talouskriisin aikana uusliberaali puolue voitti? Se johtuu Guido Westerwellestä.Vaali-illan tilaisuudessa Guidolla oli paljon hyviä tukijoukkoja, mm. hänen elämänkumppaninsa Michael Mronz, jonka kanssa hän käveli käsi kädessä. Yksi kannattaja ihmisjoukossa huokaili: "Homo ulkoministeriksi. Siinä asiassa ollaan maailmalla etujoukoissa".

Vaali-illan juhlissa Guido nauroi ja säteili ja sai kaikki muutkin nauramaan ilosta. Ihmiset huusivat "Guido, Guido". Se on hvyä nimi, samaan tapaan kuin "Gorba" tai "Willy". 2000-luvulla Guido on kehittynyt vitsihahmosta vakavasti otettavaksi poliitikoksi. Alkuvaiheessa hänen oli vaikea elää homoutensa kanssa. Hän oli poliitikko ilman yksityiselämää. Häneltä puuttui sellainen arvostus, jota muilla liberaaleilla historian aikana on ollut.

Kymmenessä vuodessa Westerwelle on muuttunut. Hän itsekin myöntää, että hän on oppinut virheistään. Puolueesta hän on tehnyt ainutlaatuisen vapaus- ja talouspuolueen. Talouspuolueena FDP on selkeästi uusliberaalinen. Jotkut poliitkot pitävät jopa paradoksina, että kriisin aikaan uusliberalistinen puolue saa 15% äänistä.

Toisten mielestä puolue on aina ollut luotettava. Toisten mielestä voitto on Guido Westerwellen hymyn ansiota. Westerwelle on muokannut puolueensa näköisekseen. Kun hänestä tulee ulkoministeri, hän tulee olemaan Saksan tunnusmerkki ja symboli. Seine Exzellenz "König Guido".


28.9.2009 Ensimmäinen reaktio: "En halua homoa ulkoministeriksi"

Ensimmäinen reaktio tuli nopeasti. Duisburgin kamreeri, sosiaalidemokraatti Peter Lagner kertoi illalla vaalijuhlissa, että hän ei halua ulkoministeriksi homoa. Duisburgin raatihuoneen juhlissa oli mukana myös kaupungin ylipormestari Adolf Sauerland. Hän on ollut pride-tapahtuman suojelijana, ja hän lausui, että hänelle on yhdentekevää, mitä Westerwelle tekee kotioloissa.

(DerWesten)


27.9.2009 Westerwelle Saksan ulkoministeriksi?

Jo jonkin aikaa on puhuttu, että jos liberaalit eli FDP menestyvät vaaleissa, Guido Westerwellestä tulee uusi ulkoministeri. Saksa saa gaymiehen ulkoministeriksi. Tässä kuvassa Guido Westerwelle poseeraa elämänkumppaninsa kanssa

http://www.bild.de/BILD/politik/fotos/2009/mai/2009-05-13-guido-westerwelle/westerwelle-mronz-11465695-q,templateId=renderScaled,property=Bild,height=349.jpg

Kanslerina jatkaa papin tytär Merkel.


27.9.2009 Hiljaiseloa homopolitiikkaan?

Puoluekartta muuttui. Kristillisdemokaraatit ja liberaalit nousevat hallitukseen. Guido Westerwellestä tulee ehkä maan ensimmäinen homo ulkoministeri. Se on mielenkiintoista sen vuoksi, että liberaalit ovat vaatineet sellaisten maiden kehitysavun lopettamista, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia. Kiitospuheessaan tänä iltana Guido Westerwelle sanoi, että nyt viimein on saatava kuntoon kansalaisoikeusasiat - myös Saksassa.

Pieni yksityiskohta: Piraattipuolue sai 2% äänistä. Sillä ei pääse parlamenttiin, sillä kynnys on 5%.

*******

Queer.de-uutissivusto on laatinut kuvaukset kunkin pääpuolueen suhtautumisesta homojen ja lesbojen oikeuksiin. Dennis Kleinin artikkelisarja on tässä lyhennettynä ja vapaasti uudelleen kirjoitettuna. Se voi auttaa queer-koululaisia esitelmien teossa tai opiskelijoita politiikan harjoituskursseilla. Politiikassa on homo- ja lesbonäkökulma.


27.9.2009 Johtava puolue: Kristillisdemokraatit CDU/CSU

Konrad Adenauer oli 1960-luvulla kristillisdemokraattisena kanslerina. Homoja jahdattiin ahkerasti ja nyt puhutaan pelottavasta "Adenauer-ajasta". 1962 hän lausui, että homot ovat vakava vaara kansan terveelle ja luonnonmukaiselle järjestykselle..

Nyt ääni kellossa on muuttunut. CDU ilmoittaa, että he kunnioittavat jokaisen ihmisen omaa päätöstä elää erilaisissa perhemuodostelmissa. Siihen lauseeseen sisältyvät myös homoperheet. Onko Sauluksesta tullut Paulus? Voi sanoa, että kaikkia homojen aseman parantamiseen suunniteltuja lakeja CDU on yrittänyt estää. Rekisteröidystä parisuhteesta tehtiin valituksia perustuslakituomioistuimeen. Tasa-arvolakiin ei haluttu mukaan homoja ja lesboja. Lakiin haluttiin kyllä naiset ja uskovaiset. Perintöverouudistuksessa CDU/CSU halusivat käydä homoparien kukkarolla. Heitä haluttiin käsitellä toisilleen vieraiden ihmisten tapaan, kun toinen osapuoli kuolee. Sosdemien painostuksen jälkeen CDU suostui siihen, että perinnön veroton osuus on sama homo- ja lesbopareilla. Jos CDU:n eriarvoinen käsittely olisi mennyt läpi, lähes jokainen homopari olisi joutunut myymään kuolemantapauksessa yhteisen kodin.

Ihanteet menneisyydestä

Kristillisdemokraattien ihanteena on terve, traditionaalinen perhe. Homoilla sellaisia ei voi olla. Heteroperheessä on jotain uskonnollista, jota valtion täytyy suojata. Mutta ideaalikuva on alkanut vuosi vuodelta rapistua. Kuitenkin CDU haluaa elätellä vanhaa ideaalia mm. perheen verotuksessa. Jos aviopuolisoiden tulot ovat hyvin erilaiset, toisella isot tulot, toisella pienet, käytetään tasausta, joka säästää perheeltä paljon veroja. Tätä tasausta CDU ei ole halunnut homopareille eikä avopareille. Tarvitaan siis "papin amen" eli käynti avioliittotoimistossa. Avoliittolaisia ja sateenkaariperheläisiä ei hyväksytä tähän joukkoon, vaikka heillä olisi lapsia.

Uusia tuulia

Kristillisdemokraateissa on näkynyt jotain uusia tuulia. Kristillisdemokraattien sisällä toimii homo-puolueosasto, Homot ja lesbot CDU:ssa eli LSU. He ovat jo vuosia toimineet lobbausryhmänä, joka käy henkilökohtaisesti keskusteluja poliittisten mahtimiesten ja -naisten kanssa. He yrittävät saada puolueensa herkemmäksi homo- ja lesboasioille. Helppoa CDU:n homoilla ja lesboilla ei ole. Pride-paraateissa heitä pilkataan.

CSU on Baijerin kristillisdemokraatit, CDU toimii muualla maassa.

(queer.de)

27.9.2009 Saksan vihreät Bündnis 90/Die Grünen

Vihreistä on hauska laskea leikkiä. Soini nimittää suomalaisia vihreitä kokoomuksen ja keskustan puisto-osastoksi ja viherpiipertäjiksi. Saksassa Vihreät ovat tehneet homojen tasa-arvon puolesta enemmän kuin kukaan muu. Kansanedustaja Volker Beck aloitti 1990-luvulla kampanjan avioliiton avaamisesta homoille jal lesboille. Silloin asialle naurettiin. Muutamaa vuotta myöhemmin vihreät tulivat hallitukseen, ja saivat skeptiset sosiaalidemokraatit eli SPD:n, mukaan, ja niin syntyi rekisteröity parisuhde 2001.

Se laki oli virstanpylväs.Siitä hyötyvät ne 15 000, jotka ovat sen solmineet ja samalla ensi kertaa valtio tunnusti samaa sukupuolta olevien parisuhteet. Tarvittiin 32 vuotta, että siirryttiin homoseksuaalisuuden rangaistavuudesta nykyiseen ajattelutapaan.

Ensin syytettiin, että vihreät haluavat romuttaa perheen käsitteen vanhanaikaisena. Todellisuudessa perheen käsitettä on laajennettu.

Vihreillä on ollut vaikutusta myös maata hallitseviin kristillisdemokraatteihin eli CDU:hun. Osavaltio Hampuri on ollut edelläkävijä. Siellä on ollut vihreiden ja CDU:n paikallinen hallitus. Hampuri on halunnut homoille ja lesboille täyden tasa-arvon, kun muualla valtakunnassa rekisteröityjä parisuhteita on pidetty huonompina kuin perinteistä avioliittoa. Viimeksi Hampuri on halunnut, että homot ja lesbot on mainittava myös perustuslaissa. On myös aloitettu erilaisia projekteja kouluissa. Hampurissa Vihreiden ja Kristillisdemokraattien yhteistyö on ollut lähes "vallankumouksellista".

Vihreiden opposiotiopolitiikka

Koko valtakunnan tasolla vihreät ovat olleet oppositiossa (sosiaalidemokraatit ja kristillisdemokraatit ovat hallituksessa). Oppositioasemassa vihreät ovat jatkuvasti pommittaneet Berliinin hallituspiirejä ja parlamenttia aloitteilla ja kyselyillä homojen asemasta. Teemoina ovat olleet mm. homoseksuaalisuudesta ennen vuotta 1969 tuomittujen rehabilitointi ja rahallinen korvaus, translaki ja syrjinnänvastaisen lain suuntaviivat. Lisäksi on jatkuvasti tehty kyselyjä hallituksen kannasta muiden maiden ihmsioikeusloukkauksissa. Muut oppositiopuolueet ovat alkaneet seurata vihreiden ajattelutapoja.

Volker Beck on ollut erityisen aktiivinen. Hän on osallistunut mm. Moskovan Prideen ja hänen nenänsä on lyöty verille. Hän on ollut Varsovassa ja Riiassa pride-paraatissa.

Vihreissä on ollut joitakin henkilöitä, jotka eivät ole hyväksyneet homojen ja lesbojen tasa-arvoa. Sellainen oli mm. Antje Vollmer. Hänet on tuupattu syrjään vuodesta 2005 lähtien. Vihreät olivat hallituskumppanina sosiaalidemokraattien kanssa 2000-luvun alussa, ja he joutuivat tekemään monia kompromisseja. Jos vihreät eivät Helmut Kohlin jälkeen 1998 olisi tulleet hallitukseen, Saksa olisi homopoliittisesti kehitysmaa - samantapainen kuin Italia nykyään.

(queer.de)

Vihreille ennusteet antavat noin 10% äänimäärän.

27.9.2009 Valtapuolue SPD, sosiaalidemokraatit

Sosiaalidemokraatit ovat olleet Saksassa vallankahvassa jo 11 vuotta. Suurprojekti oli 2001 rekisteröidyn parisuhteen luominen. Se syntyi yhdessä hallituskumppani vihreiden kanssa. Toinen merkittävä projekti on ollut tasa-arvolaki, joka syntyi yhdessä kristillisdemokaattien kanssa ja siinä laissa mainitaan "seksuaalinen suuntautuminen". Hallituskumppani kristillisdemokraatit olisivat halunneet tasa-arvolakiin mukaan vain vammaisuuden ja sukupuolen, mutta listasta tuli pidempi.

Vuoteen 1998 saakka hallitsi Helmut Kohlin kristillisdemokraattinen koalitio. Sinä aikana homojnen ja lesbojen asioita ei ajettu. Ainoa parannus oli homoseksuaalisuuden poistaminen rikoslaista 1994. Sekin parannus syntyi pakkotilanteessa, kun DDR:n ja Saksan liittotasavallan lait yhtenäistettiin.

Vuoden 1998 jälkeen sosiaalidemokraatit eli SPD tuli hallitukseen yhdessä vihreiden kanssa. Sosiaalidemokraattisessa puolueessa tarvittiin suuri ajattelun muutos. Homo-oikeudet eivät olleet itsestäänselvyys sosdemeille. Täysi tasa-arvo torjuttiin pitkään 2000-luvulle saakka. Esim. nykyinen oikeusministeri Brigitte Zypries torjui vielä viisi vuotta sitten homojen ja lesbojen adoptio-oikeuden. Tänä vuonna hän on esitellyt julkisuudessa laajaa tutkimusta, jossa todetaan, että sateenkaariperheissä kasvaa tasapainoisia nuoria.

Sosiaalidemokraatit ja kristillisdemokraatit samassa hallituksessa

Viime vuodet maata on hallinnut suuri koalitio, jossa ovat kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit. Sosiaalidemokraatit ovat pystyneet jonkin verran vaikuttamaan kristillisdemokraatteihin. Tasa-arvolakiin saatiin kohta, jonka mukaan laki koskee myös "seksuaalista suuntautumista". Ilman SPD:tä olisi syntynyt diskriminaation hierarkia: naisia ja ihonväriltään erilaisia ei olisi saanut syrjiä, homoja olisi saanut.

On muitakin asioita, joissa SPD on päässyt kompromissiin CDU:n kanssa. Sellainen on esim. perintövero. Vanhan lain mukaan mies-nainen -pariskunnan jälkeenjääneen ei tarvinnut maksaa kovia perintöveroja (alaraja oli korkealla), mutta homoliittolaisia verotettiin kuin toisilleen tuntemattomia. SPD:n ansiosta uudessa laissa homopareilla on sama verotuksen alaraja 500 000 euroa kuin heteroaviopareilla. Krisitllisdemokraatit saivat kuitenkin lakiin pienen epätasa-arvon: homopari maksaa 500 000 euroa ylittävästä perinnöstä 50% perintöveroa, heteroparit vain 30%.

Uneliaisuutta homoasioissa

SPD ei kannata avioliiton avaamista homoille. Muissa asioissa pyritään täyteen tasa-arvoon. Puoluetta kuitenkin vaivaa eräänlainen uneliaisuus. Asioiden vatvominen kestää kauan. Rekisteröityä parisuhdetta vatvottiiin 2000-luvun alussa kolme vuotta. Samanlaista aikaansaamattomuutta oli pitkään tasa-arvolaissa. Sitä ei saatu aikaan vihreiden ja sossujen valtakaudella, vaikka asiaa oli jo kauan puhuttu. Asia siirtyi vaalien yli, mutta onneksi se urakka päättyi positiivisesti.

Sosiaalidemokraateissa on eroja eri puolilla valtakuntaa. Joissakin osissa maata vastustetaan esim. virkamiesten samaa sukupuolta olevien leskein tasa-arvoa heteroleskiin verrattuna. Toisalla esim. Berliinissä ollaan aktiivisia esim. nuorisoväkivaltaprojekteissa.

Esikuvana Wowereit

Berliinin pormestari on homo. Hän tuli kaapista jo 200-luvun alussa ja lausui kuuluisat sanat: Olen homo ja niin on hyvä. Wowereit on luonut positiivista kuvaa homoista ja lesboista. Hän on tullut kaapistsa jo uransa alkuvaiheissa. Toisin teki Hampurin kristillisdemokraattinen pormestari Ole von Beust, jonka homoseksuaalisuus pitkään oli "julkinen salaisuus". Wowereitille homoseksuaalisuus on niin normaali asia, että häntä ei voi sillä asialla enää painostaa tai loukata. Moni loukkaja on myöhemmin pyydellyt anteeksi.

(queer.de)


27.9.2009 Vapaat demokraatit eli liberaalit FDP

Vapaus ja kansalaisoikeudet ovat puolueen tärkein tavoite. Puolueella on homo puheenjohtaja Guido Westerwelle. Tämä on suosituin talk-show -ohjelmien polittinen vieras tv:ssä.

Ylevät tavoitteet homopoliitikassa

Puolue on määritellyt hienot tavoitteet. Esim. rekisteröity parisuhde ja avioliitto pitää saada täysin tasa-arvoisiksi. Homoille ja lesboille on avattava adoptiomahdollisuus. On sallittava keinohedelmöitys ja homofobisilta mailta on poistettava kehitysapu.

Miten nämä tavoitteet saavutetaan? Sitä ei puolueessa paljon mietitä. Puolue ei halua hallitukseen niiden puolueiden kanssa, jotka ajavat homo-oikeuksia. Hallituskumppaniksi sopii vain kristillisdemokraattinen puolue. Sitä paitsi: talouspolitiikka jyrää alleen kaikki homokysymykset.

Syntilistalla tasa-arvolaki

Hyvä esimerkki siitä, että talouspolitiikka jyrää alleen homokysymykset, on suhtautuminen tasa-arvolakiin. Liberaalit ovat vastustaneet tasa-arvolakia byrokraattisena ja talouden kasvua hidastavana. Olihan vaarana, että ihmiset todellakin alkavat vaatia tasa-arvoa ja rikkomuksia viedään oikeuteen. Liberaaleilla on kärjistettynä tällainen kanta: ravintolan omistaja ei voi poistaa tiloistaan mustaa, mutta homon saa poistaa.

Liberaalit haluavat siis syrjintähierarkiaa. Kaikki tämä markkinatalouden takia. Viesti on selkeä: homojen syrjintä ei ole hirveän paha asia.

Historia ei näytä hyvältä

Liberaalit eli FDP on ollut maan hallituksessa 30 vuotta 1960-luvulta alkaen. Silloin oli voimassa pelätty homorikoslaki 175. Liberaalit eivät tehneet mitään lain poistamiseksi. Rekisteröity parisuhde saatiin vasta vuonna 2001, kun vallassa olivat sosdemit ja vihreät.

Saksan osavaltioiden parlamenteissa liberaaleilla on ollut vaihteleva menestys. Esim. Baijerissa CDU määräsi, että homot älkööt tulko vihittäviksi heteroiden tapaan henkikirjoittajalle, vaan notaari hoitaa asian pikaisesti. Hessenissä on saatu paikallistasolla tasa-arvoa rekisteröidyssä parisuhteessa eläville. Myös Sachsenin osavaltiossa liberaalit ovat hallitusyhteistyössä, mutta homopolitiikkaa ei hallitussopimuksessa mainita sanallakaan.

Parlamentissa on tällä hetkellä kuitenkin pari liberaalia, jotka puhuvat homojen ja lesbojen puolesta: Gisela Piltz ja Jörg van Essen. Miten käy, jos liberaalit liittoutuvat kristillisdemokraattien kanssa, ja maahan saadaan näiden kahden hallitus. Jääkö hallitusohjelmaan mitään HLBTI-asioita? Ei jää, jos homoasiat vähänkin loukkaavat vapaata markkinataloutta. Liberaalit ovat olleet 11 vuotta oppositiossa, ja heillä on varsin vähän hallituskokemusta. Voi käydä, että kristillisdemokraattien kainalossa liberaalit voivat sanoa vain Tuntematonta mukaillen: "Ne jyrää meitin".

(pohjana queer.de:n artikkeli)

27.9.2009 Die Linke, paitsiossa, mutta nousussa

Vasemmistopuolue Linken vaaliohjelmassa luvataan, että puolustetaan HLBTI-väen perusoikeuksia. Tasa-arvo on lopullinen tavoite. Avioliitto on avattava homoille ja lesboille. Homot ja lesbot on mainittava perustuslaissa. Sateenkaariperheet on saatava tasa-arvoisiksi.

Monet kuitenkin sanovat, että homoteemat eivät ole puolueessa kovin korkealla tavoitelistoissa. Kaikki muut asiat ovat marginaaliasioita, paitsi sosiaaliuudistus Hartz IV, Afganistan ja Lissabonin sopimus. Muihin asioihin osoitetaan varsin vähän kiinnostusta. Christian Schenkin jälkeen (ent. Christiane Schenk) puolueessa ei ole ollut HLBTI-asioiden puolesta taistelevaa poliitikkoa. Hän oli puolueen edeltäjän, PDS:n homo- ja lesbopoliittinen asiamies.

Parlamentissa Linke on hyvin vähän käyttänyt puheenvuoroja HLBTI-kysymyksissä. Osavaltioiden parlamenteissa tilanne on Linken osalta sekava. Joissain osavaltioissa, mm. Berliinissä, halutaan homoparien tasa-arvoa, mutta jossain muualla, mm. Saarlandissa, Linken perhepolitiikan asiamies Christa Müller puhuu sellaisen perhepolitiikan puolesta, joka on kuin suoraan paikallisen piispan papereista. Nainen kuuluu hellan ääreen. Siellä ei homoja ja lesboja paljon kunnioiteta.

EU:ta vihataan

Vasemmistopuolue Linke yrittää torjua Lissabonin sopimuksen. Homoliike pitää EU-sopimusta tärkeänä, koska se antaa toivoa itäeurooppalaisille homoliikkeille. Linke torjuu perusoikeussopimuksen. Homoliike taas pitää sitä tärkeänä, koska siellä mainitaan homot ja lesbot ja annetaan heille turva syrjintää vastaan. Linke vastustaa EU:ta, koska se näkee siinä aggressiivisen, sotilaallisen supervallan. Joissakin tilanteissa on vedetty esimerkiksi jopa natsi-Saksa.

Puolue harrastaa aggressiivista retoriikkaa. Tämän tekstin saksalainen kirjoittaja kertoo, että Linke-puolueen taholta on tullut jopa uhkauksia toimitusta kohtaan, koska Linkestä kertova juttu ei ollut riittävän posiiitiivinen.

Jos Linke ei löydä yhteistyölle suopeampaa toimintatapaa ja hieman enemmän Eurooppa-myönteisyyttä, se ei tule olemaan vakavasti otettavana hallituskumppanina pitkään aikaan, vaan se torjutaan oppositioon.

(queer.de)

15.9.2009 TV-väittely: homokysymykset sivuutettiin

14 miljoonaa katsojaa seurasi Saksassa kahden mahtavimman tv-väittelyä sunnuntai-iltana. Angela Merkel (CDU, kristillisdemokraatit) ja Frank-Walter Steinmeier (SPD, sosiaalidemokraatit) olivat vastakkain. Lesbo- ja homopoiitiikkaa ei käsitelty sanallakaan. Ei puhuttu adoptiosta, ei tasa-arvosta eikä syrjintäsuojasta.

Oppositiosta tuli heti kritiikkiä. Molemmat suuret (CDU ja SPD) ovat mukana hallituksessa kumppaneina. Oikeaa väittelyä ei syntynyt kavereiden kesken.

15.9.2009 Hampurin pormestari Ole von Beust

Hampurin pormestari Ole von Beust on homo ja kristillisdemokraatti (CDU). Lauantaina hän kävi Kristillisdemokraattisten Homojen ja Lesbojen Unionnin (LSU) kokouksessa.

54-vuotias pormestari kehui, miten pitkälle Saksassa on päästy HLBTI-asioissa. Uutistoimisto AFP kävi kuuntelemassa pormestarin puhetta. Syrjintä alkaa olla jo historiaa, sanoi von Beust. Askel askeleelta päästään oikeudellisesti eteenpäin. Hampurin osavaltion CDU-Vihreät –koalitiolla on paikallisesti hoidettu perintötasa-arvoa ja virkamiesten tasa-arvoista kohtelua eläkeasioissa.

Psykologisella tasolla on vielä paljon tehtävää. Monilla ihmisillä on vielä ennakkoluuloja. Ulkomailta on pelottavia esimerkkejä. Näin esim. itäisessä Euroopassa ja arabimaissa. Näiden maiden tilanteesta pitää puhua, mutta pormestari ei kannata sitä, että kehitysapua leikattaisiin. Homofobiset maat reagoivat paremmin asialliseen kritiikkiin kuin pakotteisiin. Tässä asiassa hän on eri linjoilla, kuin liberaalien Guido Westerwelle. Liberaalit panisivat rahahanat kiinni niiltä mailta, jotka teloittavat surutta homoja.

Hampurin pormestari Ole von Beust tuli pormestariksi 2001. Hänen homoseksuaalisuutensa tuli julki 2003, kun oman puolueen poliitikko yritti painostaa Ole von Beustia. Menneenä kesänä Ole von Beust oli Hampurin CSD:n suojelijana.

15.9.2009 SPD:n puheenjohtaja lentoturmassa

Saksan sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Franz Münterfering joutui eilen lento-onnettomuuteen. Lentokone teki hätälaskun ja perä maata raapien kaikki meni hyvin Stuttgartin vaahdotetulla kentällä.

Video
http://www.morgenpost.de/videos/berlin/article1170103/Flugzeugnotlandung_mit_Muentefering.html

Asiahan ei tähän liity, mutta Münteferingin tytär on Saksassa kirjailija ja julkkislebo.

11.9.2009 Onko CDU:n vaalimainoksessa homopari?

Kristillisdemokraattien vaalimainoksessa (video) käyskentelee Angela Merkel ja vasemmassa alalaidassa on miespari. 90 sekunnin videossa Merkel kertoo elämäntarinansa. Loppusekunneilla näytetään useita ihmisiä. Mies panee kätensä toisen hartioille. Merkel kommentoi: Yhdessä saavutamme paljon - me kaikki yhdessä.

Krisillisdemokraattien tiedotustoimisto ei osannut kertoa, onko kyseessä homopari. Keskiviikkona saatiin kuitenkin lausunto: Tämä on kuvakollaasi, ja siinä esiintyvien seksuaalisesta suuntautumisesta ei voida antaa tietoja. Krisitllisdemokraattisen puolueen homo/lesboalaosasto on kuitenkin pannut kuvan omalle nettisisvulleen.

CDU eli krisitllisdemokraatit torjuu kaikki homojen ja lesbojen aseman parantamiseen tähtäävät esitykset.

Vaalimainos Youtubessa:

http://www.youtube.com/watch?v=OWPKNOSduIU


Toisenlainen äänestys: miten poliitikot pukeutuvat

Poliitikot keskimäärin pukeutuvat huonosti: liian pitkät housut, halvat keinonahkakengät, huomiota herättävät kravatit. Poikkeuksiakin on. Yksi heistä on Berliinin pormestari Klaus Wowereit (homo, sosdem SPD). Toinen on liberaalien Guido Westerwelle (homo). Äänestys parhaista pukeutujista järjestettiin ammattilaisten Textilwelt-lehdessä.

Paras pukeutuja saksalaisessa politiikassa on CDU:n (kristillisdemokraatti) Karl-Theodor zu Guttenberg. Aamupäivisin hermes, iltaäivisin löysä AC/DC-paita.Toiseksi pääsi liberaalien Guido Westerwelle. Kolmas on liittopresidentti Horst Köhler. Klaus Wowereit pääsi neljännelle sijalle. Wowereit pukeutuu varsin kepeästi esim. CSD-tapahtumissa: T-paita, pullover hartioilla. Angela Merkel jäi harmillisesti sijalle 7. Vihreät ovat pukeutumisessa peräpäässä, samoin vasemmistopuolue Linken parhaat pukeutujat.

Kuvassa kolme parasta, Guttenberg keskellä (onko hänellä numeroa liian pieni takki? Ihan niin kuin meidän tv1:n säämiehellämme), Westerwelle vasemmalla ja Köhler oikealla.
http://www.morgenpost.de/politik/article1167800/Der_schoene_Guttenberg_hat_wieder_zugeschlagen.html

Berliinin pormestari Wowereit menestyi hyvin pukeutumistyylissään, mutta aurinkolasit kaipaisivat pesua
http://www.morgenpost.de/berlin/article1167834/Wowereit_kleidet_sich_gut_aber_nicht_am_besten.html

8.9.2009 Liberaalien puheenjohtaja on avoimesti homo


Saksan politiikassa on sodan jälkeen välillä hyväksytty ja välillä ei-hyväksytty sitä, että joku poliitikko on homo. Konrad Adenauerin kerrotaan 1950-luvulla sanoneen, että hänelle on yhdentekevää, onko hänen ulkoministerinsä Heinrich von Brentano homo vai ei, kunhan vain ei koske häneen. Adenauerin aika tunnetaan Saksan synkkänä aikana. 50 000 homomiestä joutui oikeuteen ja sai rangaistuksen - usein vankilaa. Vuonna 1961 puolustusvoimavaltuutettu Helmut von Grolmanin ura katkesi, kun levisi tieto hänen homokontakteistaan erääseen tarjoilijaan.

Liberaalien puheenjohtajalla Guido Westerwellellä on ollut helpompaa. Kun hänen homoseksuaalisuudestaan alettiin kuiskutella vuonna 2004, ei homoseksuaalisuus enää ollut rangaistavaa eikä välttämättä enää häpeällistäkään.Hänen homoseksuaalisuutensa tiedettiin laajasti, mutta PR-neuvonantajat yrittivät luoda hänestä kuvan nuorena poikamiehenä, joka vain ei ole sattunut löytämään sopivaa puolisoa.

Westerwelleä piikiteltiin eri tilanteissa. Homopiirit laajasti tiesivät hänen homoutensa ja pilkkasivat hänen piiloleikkiään. Parlamentin istunnossakin häntä pilkattiin. Sosiaalidemokraattien nykyinen puheenjohtaja Franz Müntefering (jonka tytär on lesbokirjailija) lausui 14.3.2003, että hän "näkee Westerwellessä rouva Tatcherin heiluttelemassa käsilaukkuaan". Pöytäkirjan mukaan salissa kuului suosionosoituksia ja naurua. Westerwelle reagoi salamannopeasti, otti naapuriltaan käsilaukun ja piti sitä korkealla ilmassa. Koko salli kiehui riemusta. Müntefering jatkoi: "Tätä olenkin epäillyt". Westerwelle vastasi: "Ei, olette tiennyt sen, kultaseni".


Klaus Woweereit ja Ole von Beust riensivät apuun


Avoimesti homot pormestarit Berliinistä ja Hampurista tulivat apuun. Klaus Wowereit on sosiaalidemokraatti ja tuli kaapista jo pari vuotta aikaisemmin 2001. Hänen kuuluisa lauseensa on "Olen homo ja niin on hyvä". Vuonna 2003 joutui kristillisdemokraattinen (CDU) Ole von Beust puoluetoverinsa hyökkäyksen kohteeksi. Aiheena: Ole von Beustin homoseksuaalisuus, jota tämä oli pitänyt yksityisasianaan. Beus voitti julkisuuspelin ja mm. tänä vuonna 2009 pormestari Ole von Beust oli Hampurin Priden suojelijana.

Nyt oli homoja jokaisessa suuressa puolueessa. Liberaalien Westerwelle otti kovan riskin ja tuli julkisuuteen 36-vuotiaan kumppaninsa Michael Mronzin kanssa. He menivät Angela Merkelin syntymäpäiville yhdessä. Parlamentissa liberaalisen ryhmän puheenjohtaja lähetti onnittelusähkeen: "Mikään ei ole elämässä tärkeämpää kuin vakaa parisuhde"


Tuliko Westerwellestä homoasioiden ajaja?


Poliittisia ongelmia alkoi tulla, kun Westerwelle Spiegel-lehdessä alkoi vaatia täyttä tasa-arvoa homoille ja lesboille mm. adoptioasiassa. Kristillisdemokraateille, CDUlle, adoptio oli kuin punainen vaate. Ei missään tapauksessa lisää oikeuksia homoille. Brandenburgin osavaltion sisäministeri Jörg Schönbohm ilmoitti: Ei tarvita homoja vaan perheitä, jotka saavat lapsia ja kasvattavat niitä. Samanlaisia viestejä tuli ympäri maata. Mitä ajattelevat ns. normaalit perheet, kun liberaalien johdossa on homo. Liberaalisen puolueen perhepolitiikan neuvonantaja ihmetteli 2005, että liberaalisen puolueen johdossa ei uskalleta sanoa sanaa: perhe.

Vaaleissa puolueen piti päästä yli 5%:n kynnyksen. Riittäisivätkö siihen homojen ja lesbojen äänet? Puolueen perinteistä kannattajakuntaa olivat hyvätuloiset yksinäiset ja lapsettomat perheet. Nyt piti vakuuttaa myäs nuoret perheet kannattamaan liberaaleja. Homojen ääniin ei voinut luottaa, koska vihreät olivat leimallisesti homojen ja lesbojen edusmiehiä ja -naisia.


Oliko Westerwellestä nyt tulossa homojen esitaistelija. Puolueessa pelättiiin äänikatoa, koska Westerwelle oli omien puoluetovereidenkin mukaan mennyt liian pitkälle. Viime vuosina hänon joutunut taiteilemaan enemmistö- ja vähemmistöasioiden välimaastossa. Hän on säilyttänyt puolueen puheenjohtajuuden.


Westerwelle homolehden haastaattelussa


Tänä vuonna 2009 valmistaudutaan vaaleihin niin, että Westerwelle antoi Du&Ich -homolehdelle haastattelun. Hän on myös lehden kansikuvapoikana. Westerwelle sanoo, että he perheenä elävät elämäänsä hyvin normaalisti. Ehkä se on omiaan rohkaisemaan nuoria homoja, kun nämä etsivät omaa identiteettiään. Westerwelle sanoo, että hän ei koskaan ole rakennellut elämäänsä kulisseja. Suvaitsevaisuus on kehittynyt viime vuosina suurin askelin. Enää ei tule uhkauskirjeitäkään kuin muutamilta äärijoukkoihin kuuluvilta.

Westerwelle ja hänen miesystävänsä lehtikuvassa

http://www.bild.de/BILD/politik/2009/09/06/fdp-chef-guido-westerwelle/ueber-seine-homosexualitaet.html


3.9.2009 HLBTI-väki iloitsi viime sunnuntain vaalituloksista


Saksassa oli 30. elokuuta suuri vaalisunnuntai. Osavaltiovaalit pidettiin Thüringenissä. Saarlandissa, Sachsenissa ja Nordrhein-Westfalenissa. Miksi HLBTI-ihmiset iloitsevat? Thüringenissä loppui kristillisdemokraattien yksinvalta. Puolue kärsi kovan tappion. Myös Saarlandissa CDU menetti enemmistönsä. Kölnissä valittiin pormestariksi homoystävällinen kandidaatti, sosiaalidemokraatti Jürgen Roters.

Thüringen on aivan keskellä Saksaa. Se on entistä DDR:n aluetta. Siellä on tunnettuja kaupunkeja: Erfurt, Jena, Weimar. Kristillisdemokraatit eli CDU on hallinnut. Nyt CDUn osuus on vain 31% eivätkä he pysty enää yksin hallitsemaan. Tarvitaan mukaan sosiaalidemokraatteja (ääniosuus 18%). Hallitus voi olla joko CDU-sosiaalidemokraatit tai kokonaan vasemmistolainen hallitus, tukena vihreät. Mutta erityisesti vasemmistopuolue Linke menestyi: 27% äänistä eli lähes yhtä paljon kuin CDU.

Saarland on lounaiskulmassa Ranskan rajalla. Myös siellä kristillisdemokraatit kärsivät rökäletappion (34%, menetys 13%). Sosiaalidemokraatit SPD sai 24%, mutta todelllinen yllättäjä oli vasemmistopuolue Linke, joka sai 21% (aikaisemmin 2%).

Sachsenin osavaltiovaaleissa CDU pysyi vahvana (40%). Linke on toisena (20%). Äärioikeistolainen NPD pääsi parlamenttiin yli 5%:n äänimäärällä.

Nordrhein-Westalen on Kölnin ympärillä oleva osavaltio. Siellä kristillisdemokraatit CDU säilyi vahvana, vaikka äänimäärät pienenivätkin (ääniosuus 39%). Sosiaalidemokraatit saivat 30% äänistä.

Kölnissä valittiiin pormestaria. Voittaja oli perheeliinen kahden lapsen isä Jürgen Roters (54% äänistä). Häntä sanotaan homoystävälliseksi sosiaalidemokraatiksi. Vastaehdokkain oli kaksi homoa: CDU:n ehdokas Peter Kurth (33%) ja Ralph Sterck, liberaalit FDP (5,5%).


Miksi HLBTI-ihmiset iloitsivat? Kristillisdemokraatit olivat alamäessä.


3.9.2009 Puolueiden suhde homoliittoihin ja homoavioliittoihin


CDU/CSU kristillisdemokraatit, Saksan suurin puolue, Baijerissa CSU, muualla CDU, liittokansleri Merkelin puolue: Puolue ei hyväksy, että muut yhdessäelämisen muodot asetettaisiin tasa-arvoisiksi perinteisen avioliiton kanssa. Syy: perustuslaissa avioliitolle annetaan erityisasema. Merkel korostaa koko ajan kristillistä ihmiskuvaa. (Ääniosuus viime vaaleissa 2005 CDU 34% CSU 7%)

SPD sosiaalidemokraatit, puolueen puheenjohtaja Franz Müntefering (2008-), hänen tyttärensä on avoimesti lesbo. Tunnettu sosiaalidemokraattinen homo poliitikko on Klaus Wowereit, Berliinin pormestari. Puolueen kanta: tavoitteena on, että rekisteröity parisuhde tulee tasa-arvoiseksi avioliiton kanssa. Syrjintä on poistettava siinä asiassa. Avioliiton avaamisesta homopareille puolue ei puhu. (28%)

FDP liberaalit, puheenjohtajana on avoimesti homo Guido Westerwelle. Kanta: rekisteröidyt parisuhteet tasa-arvoisiksi avioliiton kanssa. Syrjintä poistettava erityisesti verotuksessa ja virkamiesten oikeuksissa. Avioliiton avaamisesta homopareille ei puhuta mitään. (10%)

Linke, vasemmistopuolue, entisen DDR:n pääpuolueen jatkaja. Kanta: Kaikki yhdessäelämisen muodot tasa-arvoisiksi. Avioliitto kuuluu kaikillle. (9%)

Bündnis 90/Die Grünen Saksan vihreät.Tunnettu poliitikko ja kansanedustaja Volker Beck, joka jatkuvasti ottaa kantaa koti- ja ulkomaisiin homokysymyksiin. Vihreiden tavoite: oikeudellinen tasa-arvo samaa sukupuolta oleville pareille kaikilla elämänalueilla. Vaaliohjelmassa 2009 vaaditaan myös avioliiton avaamista homo- ja lesbopareille. (8%)


Lisäksi on suuri määrä pienpuolueita, mutta niistä merkittävin on Saksan Kansallisdemokraattinen puolue (NPD), joka on hyvin äärioikeistolainen. Se on tähän saakka jäänyt parlamentissa äänikynnyksen alapuolelle, mutta se on jo joissakin osavaltioiden parlamenteissa mukana. Luultavasti kielteinen suhde kaikkiin homojen asemaa parantaviin uudistuksiin.


2.9.2009 Angela Merkel ja homokysymys


Viime perjantaina liittokansleri Merkel antoi haastattelun, josssa hän ilmaisi kielteisen asenteensa homokysymyksiin. Merkel kuuluu johtavaan kristillisdemokraattiseen puolueeseen (CDU). Tämä oli jo toinen kerta, kun hän ilmaisi vastustuksensa homoparien adoptioasiaan.

Merkel antoi haastattelun katoliselle uutistoimistolle KNA:lle. Hän korosti, että kristillinen ihmiskuva ohjaa häntä mm. perhepolitiikassa. Yksi näistä asioista on homoparien adoptio-oikeus. Hän haluaa, että avioliitolle annetaan erityinen suoja. Puolue on ilmaissut selkeästi periaatteet.

Jo maaliskussa Angela Merkel puhui homoliittoja vastaan Katolisessa Akatemissa Berliinissä. Silloin hän kehotti kunnioittamaan muitakin perhemuotoja kuin perinteistä isä-äiti-lapsi -perhettä, mutta täydellistä tasa-arvoa eri perhemuotojen välille hän ei halua.

Heinäkuussa Merkel esiintyi Münchenin Katolisessa Akatemiassa, ja hän ylisti avioliittoa. Se on luotettavin yhdessäelämisen ja vastuunkantamisen muoto. Sen takia perustuslaissa on oltava mainittuna avioliiton suoja. Kuitenkin pitää hyväksyä myös muut yhdessäelämisen muodot ja huomioida yksineläjät. Mutta hänellä oli viesti niille, jotka päätyvät avioliittoon ja alkavat kasvattaa lapsia: avioliitossa elävät eivät saa tuntea itseään vähemmistöksi sen takia, että valtio kiinnittää kaiken huomion muihin elämisenmuotoihin.

(queer.de)

4 kommenttia

Eli Merkel puhuu niin sitä. Että isä-äiti-lapsi -perheen asema ja suoja jotenkin mystisesti heikkenisi, jos muunlaisille perhemuodoille annettaisiin enemmän oikeuksia ja suojaa - tai jopa tasa-arvo.
Kukaan ei ole koskaan yksityiskohtaisesti kertonut, että _miten_ tämä kummallinen heikkeneminen tapahtuisi.
Taitaa ollakin kyse lähinnä ennakkoasenteesta.
Järkyttävintä Saksan lainsäädännössä on minusta se, että yksinhuoltaja saa enemmän tukia jos lapsi on syntynyt avioliitossa kuin jos lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella.

Edes heterot eivät ole Saksassa samanarvoisia keskenään.