Budapestin Pride: Vihan kohteina homot ja juutalaiset

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 5

9.9.2009 Osa äärijoukoista riehui myös synagogan edessä

Simon Wiesenthal -keskus kertoo, että lauantaina ennen pride-kulkuetta 500 uusnatsia ja muuta kaljupäistä kokoontui Budapestin synagogan luona ja heitti portille polttopullon. Synagogassa oli menossa kesäjuhla ja useiden ihmisten kimppuun käytiin. Olutpulloja lenteli vasten synagogan ovea. Kesäjuhlan ilmoitustaulu revittiin ja sytytettiin tuleen. Synagogan oikealla sivustalla oleva varasto yritettiin myös tuikata tuleen. Poliisi puhuu pienemmästä hulinoijien väkimäärästä. Poliisin saapuminen paikalle esti isommat vahingot.

Juutalaisten kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö on lähettänyt Euroopan neuvostolle kirjeen, jossa pyydetään perustamaan tutkimuselin selvittelemään Unkarin fasistista liikehdintää. Väkivalta juutalaisia, mustalaisia ja homoja vastaan on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

(index)


6.9.2009 Häiriköinti homoja vastaan jatkui myös yöllä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Poliisi kertoo, että yöhön mennessä oli pidätetty 43 ihmistä Budapestin Priden yhteydessä. Pidätetyt olivat käyttäneet väkivaltaa, särkeneet paikkoja tai rähisseet. Kaksi poliisia loukkaantui lievästi. Astorian kulmalla tuntemattomat miehet pahoinpitelivät nuoren naisen, joka oli palaamassa pride-paraaatista ja hänellä oli yllään priden poolopaita. Poliisi kuulusteli tapauksen nähneitä.

Poliisi kertoi, että Andrassy-akadulla vastamielenosoittajat eivät pystyneet häiritsemään kulkuetta. Deak-aukiolla, kaupungintalon puistossa ja Astorian lähistöllä sen sijaan vastamielenosoittajien hyökkäykset olivat voimakkaita. Blaha Lujza -aukiolla alkoi myöhemmin hulinajoukkojen kokoontuminen, koska siellä pidettiin priden iltajuhla Corvin-tetö -nimisessä paikassa. Siellä norkoili noin 60 ihmisen joukko ja he viipyivät paikalla aamutunneille saakka. Aukiolla olevan tavaratalon parkkipaikalla oli rivistönä ainakin 50 poliisia täysissä varusteissa. He muodostivat kunniakujan klubille menijöille. Aukiolla tehtiin iltayön aikana henkilöllisyystarkistuksia.

Yhden jälkeen yöllä aukiolla oli useita kymmeniä mustapukuisia nuoria, jotka huutelivat hävyttömyyksiä klubille meneville. Useita pidätettiin. Klubille meni noin 150 vierasta uhkasta välittämättä. Aukiolla notkuvat miesjoukot uhkasivat pysyä siellä klubin sulkeutumiseen saakka.

Tässä mainitut aukiot ovat tuttuja kaikille Budapestin kävijöille, koska aukioilla on samannimiset metroasemat.


Budapestin paraati ei saanut ulkomailla julkisuutta

Koska Budapestin Pride-kulkue selvisi ilman haavoittuneita, ei myöskään ulkomaisissa lehdissä juuri ole tapahtumasta kirjoitettu. Sen sijaan Unkarissa julkisuutta on saatu runsaasti.


5.9.2009 Budapestissa jatkuu hulinointi pienryhmissä

Muutaman tusinan verran riehujia liikkuu mm. Blaha Lujza –aukion tienoilla huudellen "homo"- ja "mustalainen"-huutoja. Nämä häiriköt odottelevat Unkari-Ruotsi –jalkapallo-ottelun päättymistä, jotta saadaan Stadionilta lisää täydennysjoukkoja. Raitiovaunupysäkillä Astorian kohdalla oli nuori nainen, jolla oli päällä pride-poolopaita. Varoittamatta kolmen neljän miehen ryhmä tuli ja pahoinpiteli naisen lyömällä ja potkimalla. Yksi siviiliauto ja yksi poliisiauto on mukiloitu. 11 henkeä on pidätetty poliisiauton tuhoamisesta.

Joukkioita on nähty myös lähellä paikkaa, jossa prideen liittyvät bileet pidetään.

Jalkapallo-ottelun lopputulos Unkari-Ruotsi 1-2

Hulinointi on Budapestissa ollut hyvin tavallista viime vuosina. Poliittisen jännityksen vuoksi kaikkina kansallisina juhlapäivinä on ollut suuria hulinoita. Hulinoilla on yritetty kaataa sosialistista hallitusta, mutta se ei ole kaatunut, koska vastustajilla ei ole ollut uskottavia miehiä ja naisia tilalle.

Homoja vastaan kiihottava Szent Korona Radio on asettanut etusivulleen kuvan sateenkaarilipusta. Siinä on verisiä raitoja. Tekstinä on: "Tänään sateenkaarilippua peittää veri - hinttiveri." Sivulla myös muistutetaan homojen hakkaajia siitä, että klo 23 alkavat hinttijuhlat Corvin tetössä, osoite Blaha Luiza -aukio.

http://szentkoronaradio.com/files/imagecache/lead_pic/buzikveer.jpg


Newsticker Budapestista

18.10
Newsticker päättyy tähän. Budapestissa jatkui hulina vielä ainakin tunnin pride-paraatin jälkeen.

Deak-aukiolla tarvittiin kyynelkaasua ja kumipatukoita. 200-300 hengen väkijoukkoa vaadittiin työntymään taaksepäin. Yksi mellakkapoliisi kaatui ja hänen kimppuunsa hyökättiin. Poliisi torjui tilanteen kyyynelkaasulla. Väkijoukko hajaantui.

Poliisi on pidättänyt kaksi vastamielenosoittajaa, joilla oli mukanaan metsästyslinko tai -ritsa.

Pride-paraatin osanottajat johdatettiin poliisivartiossa suljetulle metroasemalle ja metrojuna vei heidät pois alueelta.


17.05

Pride-paraati saapui määränpäähänsä 16.45.

17.00
Poliisi ilmoittaa, että ennen paraatin alkua 20-päinen joukko kokoontui Ankerin luo. Paikalle osui englantilainen turisti, jonka kanssa syntyi sanaharkkaa. Englantilainen hakattiin. Poliisi kuitenkin hillitsi tilanteen. Ambulanssi vei miehen sairaalaan ja kolme lyöjää pidätettiin.

16.47
Deák Térillä tarvittiin kyynelkaasua. Väkijoukko alkoi hajota ja kaikki lähtivät juoksemaan.

16.22.
Väkijoukot huutelevat hävyttömyyksiä homokulkueelle. Poliiseja tulee sekä edestä että takaa.

Entisellä pääministerillä on neljä henkilökohtaista turvamiestä kulkueessa.

16.15
Teréz-kaarikadulla on satoja vastamielenosoittajia ja poliisi on lähettänyt sinne apuvoimia. Tilanne on kuitenkin rauhallinen.

16.00
Marssila on mukana monia tunnettuja henkilöitä: entinen pääministeri Ferenc Gyurcsány puolisonsa kanssa, Mátyás Eörsi (liberaalit SZDSZ), kansanedustaja Tamás Bauer (vapaat demokraatit), Péter Kende kirjailija, András Léderer (SZDSZ nuorisojärjestön puhjoht). Amnesty International on näkyvästi mukana ja monia unkarilaisia järjestöjä.

Uutiskuvaa klo 16.00
http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8752

15.53
Deak-terillä odottaa satapäinen huppumiesten tai -nuorten joukko homoparaatia. Deak-térillä on tunnettu metron risteysasema.

15.51
Teréz--kaarikadun ja Szofiakadun lähellä on satoja vastamielenosoittajia. Poliisi on jakanut omille joukoilleen kilvet. Helikopteri seuraa. Poliisin kameramiehet ikuistavat6 vastamielensoittajien kasvoja. Joukossa on natsiajasta muistuttavia punavalkoraitaisia lippuja.


15.50
Kulkue lähti liikkeelle lähes tunnin myöhässä. Alussa on 50 metriä pitkä sateenkaarilippu.

15.37
Kaksi puolalaisturistia esitti kovaäänisesti vastalauseensa, kun poliisi tutki kassit ja otti juomapullot. Teréz- ja Szofiakatujen lähelle on kerääntynyt isoja ryhmiä, ja poliisijoukot seisovat vastapäätä. Helikopteri valvoo ylhäältä.
Hir-tv:n uutisten mukaan osanottajia pridellä on ainakin tuhat.
http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8750

15.27
Lähes parikymmentä mielenosoittajaa on pääkaudlla sitkeästi rivissä. Keski-ikä n. 60 vuotta. N. puoli neljältä itävaltalainen antifasistinen ryhmä liittyi pride-joukkoon. Liikkeeellelähtö puoli tuntia myöhässä.
Oktogon-aukion reunoilla on kuulemma hyvin kovaäänisiä vastustajajoukkoja. Siellä huudellaan "Hintit ja juutalaiset".

15.20
Hääseurue joutui reitin varrelal odottaman monta minuuttia ennen kuin poliisi avasi portit ja seurue pääsi avioliittotoimistoon. Oktogonin aukiolla poliisirivistöillä kyynelkaasuaseet valmiina.

15.12
Kulkue ei lähtenyt ajoissa. Odotellaan Wienistä saapuvia osanottajia. Helikopteri tuli taivaalle.

14.53
Noin 500 marssijaa on ryhmittynyt lähtöön. Mitään välikohtauksia ei ole ollut lähtöpaikalla. Entinen pääministeri on mukana.

14.29
Entinen pääminsiteri Ferenc Gyurcsány saapui paraatin lähtöpaikalle puolisonsa kanssa. Gyurcsany siirtyi keväällä syrjään pääministerin virasta.
Hir-tv kertoo, että samalla poliiseja virtasi paikalle suuret määrät.

5.9.2009 Poliisin autorivistöt paikoillaan


Jo aamusta alkaen marssireitin varrelle on pysäköity poliisin suuria ajoneuvoja.Erityisen paljon poliiseja on Kodaly Köröndillä, kymmenissä pienbusseissa, Keletillä (itäisellä rautatieasemalla) ja Erzsebet-aukiolla. Autoja marssireitin pääkadulla, Andrassy-kadulla, on ainakin 325. Kaikkialla kapupungilla poliisin läsnäolo on näkyvää. Kaupungintalon edessä ja Erzsebet-aukilla on ainakin 60 poliisia täydessä taisteluvarustuksessa.

Budapestin poliisijohto on määrännyt Budapestin keskustaan tehostetut turvatarkastukset lauantai-aamusta sunnuntain aamukuuteen saakka. Poliisi voi tarkataa henkilöllisyydet, tehdä ruumiintarkastuksen ja tukia auton. Yleiselle turvallsiuudelle vaaralliset esineet ja aineet takavarikoidaan. Poliisi korostaa, että turvatarkastuksilla ei häiritä rauhanmomaista mielensoitusta, vaan tarkoituksena on löytää lainrikkojia ja häiriönaiheuttajia.


Unkarin parlamentissa kiiteltiin suurlähetystöjä - Suomi puuttui

Unkarin parlamentissa Eurooppa-asioiden valiokunnan puheenjohtaja Matyas Eörsi kiitteli ja ylisti eilen niitä suurlähetystöjä, jotka ovat asettuneet tukemaan Budapestin Prideä. Suurlähetystöjä on 13. Suomi ei ole sillä listalla.

Matyas Eörsin mukaan kaikki parlamentissa olevat pulueet ovat perusihmisoikeuksien puolella. Kaikilla on mielipiteen- ja kokoontumisoikeus muiden häiritsemättä siitä riippumatta, mikä on heidän seksuaali- tai sukupuoli-identiteettinsä. Eörsi uskoo, että valiokunta syksyn ensimmäisessä kokouskessa pääöttää antaa tätä asiaa koskevan lausunnon.


Greg Dorey: Ulkopolitiikkamme osana on ihmisoikeuksien puolustaminen


Englannin suurlähettiläs Greg Dorey on Nepszabadsag-lehden haastateltavana. Hän sanoo, että Englannin ulkopoliitiikan osana on ihmisoikeuksien tukeminen. 13 muuta maata on tehnyt samoin allekirjoittaessaan homoparaatia puolustavan vetoomuksen. Tänä vuonna uhkauksia pride-marssia vastaan on tullut aikaisempaa enemmän ja sen takia suurlähetystö päätyi tällaiseen tuen ilmaisuun Budapestin pridelle.

Julkilausuma on herättänyt paljon mielenkiintoa ja monet ovat ilmaisseet olevansa samaa mieltä. Mutta on ollut jonkin verran myös kielteistä asennetta. Pääosin palaute on ollut myönteistä.

Jo aikaisemmin Englannin suurlähetystö oli mukana järjestämässä ennen Sziget-festivaalin virallista ohjelmaa konsertin rasismia vastaan (ZARE). Se sai hyvän vastaanoton ja teltta oli täynnä väkeä.

http://nol.hu/belfold/20090905-dorey__kulpolitikank_resze_a_szabadsagjogok_tamogatasa


Budapestin pormestari tervehtii rohkeita homoparaatin osanottajia


Gábor Demszky, Budapestin pormestari tervehti eilen pride-paraatiin osallistuvia. He asettuvat puolustamaan ihmisoikeuksia uhkailuista huolimatta. Pieni poiikkeavien joukko on jo kahtena vuonna yrittänyt väkivalloin estää paraatin. Pormestari sanoo uskovansa, että poliisi on riittävästi varautunut ja pystyy estämään hyökkäykset.

Pormestari sanoo olevansa vakuuttunut, että pride-paraati lisää yahteiskunnan värikkyyttä ja tukee pääkaupungin arvoja. Budapest on ainoa itäisen Keski-Euroopan maa, jossa pride-paraati on järjestetty jo yli vuosikymmenen. Pormestari kertoo iloitsevansa, että Budapesst seuraa Wienin, Berliinin ja Madridin esimerkkiä eikä niiden kaupunien esimerkkiä, joissa etniset, uskonnolliset ja seksuaaliset vähemmistöt eivät saa näkyä julksiuudessa. Hän toivottaa hyvää marssia ja hyvää mieltä kaikille paraatin osanottajille.


Unkarilaiset keskittyvät Unkari-Ruotsi -jalkapallo-otteluun

Illalla klo 21 Suomen aikaa alkaa tärkeä ottelu. Unkarihan ei ole paljon näkynyt jalkapallon MM- tai EM-kisoissa. Muutakin on tapahtumassa. Sunnuntaiaamuna keskusta suljetaan puolimaratonin takia.

4.9.2009 Englannin suurlähetystö sateenkaariliputtaa


Keskiviikkona järjestettiin Englannin suurlähetystössä vastaanotto Budapest Priden merkeissä. UkGayNewsin mukaan suurlähettiläs Greg Dorey korosti Englannin hallituksen virallista poliitikkaa, joka tukee HLBTI-ihmisiä.

Amnesty International on vedonnut Unkarin viranomaisiin, jotta mielipiteen vapaus säilyisi ja tapahtuma voitaisiin järjestää rauhanomaisesti. Unkarin gay-yhteisö toimii kovien paineiden alla. Suvaitsemattomuus on laajaa.

Kuva Englannin suurlähetystön vastaanotolta
http://ukgaynews.org.uk/Archive/09/Sep/0401.htm


ILGA Europe lähettää kaksi tarkkailijaa Budapestiin


ILGA Europe on päätätnyt lähettää kaksi edustajaansa Budapestiin seuraamaan Budapestin Prideä. Tiedotteessa sanotaan, että ILGA Europe on huolestuneena seurannut Unkarin tilannetta. Monien vuosien ajan pride-marssit ovat sujuneet ilman ongelmia, mutta viimeisen kahden vuoden aikana tilanne on muuttunut rasistiseksi ja homofobiseksi. Jotkut unkarilaiset poliitikot ovat tänä vuonna vaatineet pride-paraatin kieltämistä. ILGA Europe pitää hyvänä, että poliisi on selvin sanoin ilmittanut, että perustuslain mukaan paraatia ei voi kieltää.

Latvialainen ILGAn johokunanssa istuva Linda Freimane kertoo , että ILGAn edustajat olviat Budapestin Pridessä vuonna 2007. Oli pelottavaa, kun kulkueen osanottajia kohti heiteltiiin mm. räjähtäviä panoksia. Tämän takia Budapestin Prideä pidetään erityisen tärkeänä ILGA Europelle.


Äärijoukot alkoivat puhua homoista, kun kukaan muu ei rohjennut


Vielä 2000-luvun alkupuolella Unkarissa yksikään poliitikko ei voinut parlamentissa puhua homoista. Se sana oli totaalinen tabu. Maassa ei tunnettu ainoatakaan homopoliitikkoa. Muutama vuosi sitten äärijärjestöihin kuuluvat nappasivat itselleen homo-, mustalais- ja juutalaiskeskustelun, kun kukaan muu ei halunnut kajota näihin asioihin. Mutta äärijärjestöjen puhetapa oli vahvasti negatiivinen ja se pahensi näiden ryhmien asemaa ja loi maahan lisää ennakkoluuloja..


Political Capital Institute on analysoinut unkarilaisten asennetta homoihin. Unkarilaiset eivät ole erityisen homofobisia. He kuuluvat suunnilleen euooppalaiseen keskikastiin. "Hyväksymme teidät kunhan ette vain näy" on yleinen ajattelutapa.. Arjen suvaitsemattomuuden keskellä homot toimivat juuri näin: kätkeytyvät.. Homoista ei ole voinut puhua yhteiskunnallisena asiana.

Poliittisten päättäjien vaikeus puhua homoista näkyy nyt viikonvaihteessa pride-paraatin aikana. Äärioikeistolaiset omivat homoteeman itselleen, koska kukaan muu ei asiasta uskaltanut puhua. Äärioikeistolaiset ovat ottaneet itselleeen myös romaniasian ja alkaneet puhua siitä suorin sanoin. Kansassa ennakkoluulot ovat entisestään lisääntyneet, kun homoista ja romaneista puhuvat vain ne joukot, jotka suhtautuvat näihin ryhmiin vihamielisesti. Vasta viime vuonna tuli kaapista ensimmäinen politiikassa toimiva homo.

Vuonna 2006 tehtiin koko Euroopan alueella mittaus, jossa todettiin, että Unkarissa on aika paljon ihmisiä, jotka jättäisivät HLBTI-ihmiset rauhaan ja antaisivat heidän elää sellaisina kuin ovat. Näitä oli 42% vastaajista. Homojen vastustajia oli 25% vastaajista. Läntisissä Euroopan maissa hyväksyjiä on nykyään n. 70%.

Näiden prosenttien valossa Unkari kuuluu itäeurooppalaisten ennakkoluuloisten maiden ryhmään. Mutta alkuaikoina pride-paraateja voitiin pitää ilman välikohtauksia. Ensimmäinen pride-kulkue oli vuonna 1997. Vasta 2007 alkoivat väkivaltaisuudet. Osittain tämä liittyy siihen, että syksyllä 2006 poliittinen tilanne kuumeni ja äärijoukot alkoivat muodostaa katutappeluryhmiä. Sen jälkeen ne ovat jatkuvasti etsineet tilaisuuksia saada tapella ja tulla nähdyiksi. Tämänvuotisen priden teema ei ole homojen yhteiskunnallinen asema, vaan kokoontumisoikeus ja poliisin tarjoama.turva.

Unkarilaiset homot joutuvat paljon enemmän kätkeytymään arkioloissa kuin läntisen Euroopan HLBTI-ihmiset. Vain 6% unkarilaisista sanoo tuntevansa jonkun homon. Esim. Tsekissä tuo luku on kaksinkertainen.

http://nol.hu/belfold/_elfogadjuk__de_ne_lassuk___-_kozepesen_eloiteletesek_a_magyarok_a_melegekkel

Laulu homofobeille: Fuck you

Budapestin liberaalissa aamulehdessä Nepszabadsagissa on jälleen luettelo prideä tukeneista suurlähetystöistä. Suomi ei koskaan päässyt sille listalle. Lehdessä kerrotaan, että tuen ilmauksia on tullut eri puolilta maailmaa. Unkarilaiset taiteilijat ovat tehneet homofobikoille oman musiikkiesityksen: Fuck You homofobikot!

http://www.youtube.com/watch?v=2UuxeI9D-1A

Poliisi valmistautuu pride-kulkueeseen

Poliisi valmistautuu huomiseen pride-kulkueeseen erilaisilla turvatoimilla. Samaan aikaan on muitakin, jotka ovat valmistautumassa: ääriliikkeet, jotka lupaavat hyökätä paraatin kimppuun. Poliisi yrittää taata turvallisuuden, mutta poliisi ei tule sietämään mitään sopimattomuuksia kulkueessa.

Budapestin Pride-viikko päättyy tähän paraatiin. Viikon ajan poliisi on huolehtinut tilaisuuksien turvallisuudesta. Viime vuonna heitettiin mm. yhteen baariin molotovin cocktail, mutta nyt ei ole tietoa välikohtauksista.

Viime vuonna poliisi aitasi pääkadun, mutta jätti sen rinnalla molemmin puolin olevat huoltokadut avoimiksi yleisölle. Sieltä oli hyvä heitellä marssijoita kivillä, ilotulitteilla ja molotovin cocktaileilla. Silloin pidätettin 57 ihmistä. 23 siviiliä ja 12 poliisia loukkaantui.

Tänä vuonna suljetaan koko Andrassy-katu ja sen sivukadut. Pysäköinti on ollut kiellettyä sillä alueella jo perjantaista lähtien. Kulkue lähtee klo 15 Suomen aikaa ja marssi lähelle Tonavan rantaa kestää n. 1 ½ tuntia. Kulkueeseen voi liittyä vain lähtöpisteessä. Siellä on turvatarkastus, ja mitään aseita, lasipulloja tai keppejä ei sallita. Viime vuonna mukaan pääsi turvatarkastuksesta huolimatta myös vastamielenosoittajia. Heillä oli juomapulloissa voihappoa. Nyt jokainen joutuu maistamaan omasta pullostaan.

Äärijoukot ovat jo pitkään valmistautuneet tähän päivään. Äärioikeistolainen Jobbik-puolue sopi jo kesällä kansallisten radikaalisten järjestöjen kanssa siitä, miten homoparaati estetään. Penkkiurheilijoiden järjestöt ovat kertoneet, että lauantai-iltana on Unkari-Ruotsi –jalkapallo-ottelu, joten sopivaa väkeä on liikkeellä. Futisotteluun on saapumassa väkeä kaikkialta Unkarista. On siis odotettavissa, että vastamielenosoittajia on enemmän kuin viime vuonna. Myös pelastuspalvelu joutuu valmistautumaan. Ambulanssimiehet pukeutuvat suojahaarniskaan.

Kun viikko sitten oikeistokansanedustaja Ilona Ekes vaati paraatin kieltämistä, monet järjestöt liittyivät samaan joukkoon vaatimuksen taakse.

Poliisi on varoittanut, että pride-kulkueessa ei saa esiintyä sopimattomasti. Liberaalien nuorisojärjestö ärähti ja vaati, että poliisin on keskityttävä omaan työhönsä eikä pidä ryhtyä leikkimään makutuomaria. Myös pride-paraatin järjestäjät ovat olleet närkästyneitä poliisin huolenpidosta, kun on kysymys paraatin osanottajista. Millainen pukeutuminen on sopimatonta, poliisilta kysellään. Saako puku olla punainen? Samaan aikaan vastamielenosoittajat saavat huudella pahimpia mahdollisia rivouksia ja heilutella "sopimattomia" kylttejä kenenkään estämättä.

3.9.2009 Likaisten lausuntojen tulva


Viime perjantaina kansanedustaja Ilona Ekes haukkui homot sairaiksi ja suositteli käännytysterapiaa. Samalla hän vaati, että poliisin tulee kieltää lauantain homopoaraati, koska se aiheuttaa lapsissa ja nuorissa haittoja heidän henkiseen kehitykseensä.

Näistä kansanedustajan puheista alkoi melkoinen likapuheiden aalto. Yleisvaltakunnallinen oikeudellisesti loukattujen yhdistys ilmoittaa, että ensi vuonna he aikovat järjestää samaan aikaan homomarssin kanssa hetero-pridemarssin vastakkaiseen suuntaan. "Inhimillisempi parkkeerausliike" liittyi mukaan priden vastaiseen rintamaan, samoin hengellisten koulujen vanhempien liitto ja liikennetyöntekijöiden liitto.

Vanhempien liitto ilmoitti tiedotteessan syitä, miksi prideparaati pitää kieltää. Vilkas keskustan liikenneväylä suljetaan. Kulkueessa on myös toisella tavalla seksuaalisesti suuntautuneita. Jumala loi ihmiset miehiksi ja naisiksi, jotta nämä lisääntyisivät ja täyttäisivät maaan. Miehen ja naisen välinen vetovoima on perheen perustamisen peruslähtökohta. Unkarin perustuslaki puolustaa erityisesti avioliittoa ja perhettä. Perustuslaki suojelee myös nuorisoa niin, että he tulevaisuudessa voivat perustaa perheen ja kasvattaa lapsia. Nuorena ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen voi vaikuttaa, kun tehdään homopropagandaa. Näin ollen homoparaati on perustuslain vastainen ja se tulee kieltää. Näin järkeili vanhempien liitto.

Kirkollisten koulujen vanhempain yhdistykset vastustavat myös sitä, että homoparaatissa on uskonnollisia symboleita. Sen takia vaaditaan poliisia kieltämään lauantain pridemarssi . "Eläköön enemmistön yhteiskunta" on lausunnossa loppukaneettina.


1.9.2009 Poliisi torjui kieltovaatimukset

Poliisi piti eilen illalla lehdistötilaisuuden Budapestin Priden takia. Lauantaina on tiedossa merkittäviä rajoituksia liikenteessä kulkueen käyttämän kadun läheisyydessä. Poliisi otti kantaa myös pride-paraatin kieltämiseen. Perustuslaki turvaa mielenosoitusoikeuden. Jokaisella kansalalisella on oikeus esittää mielipiteensä, vaikka se eroaisikin joidenkin muiden ryhmien mielipiteistä. Oikeistopuolueen kansanedustaja vaati perjantaina mielenosoituksen kieltämistä, koska se olisi haitallinen ihmisten liikkumiselle ja nuorten henkiselle kehitykselle.

Lauantain paraati ja sen turvajärjestelyt aiheuttavat ongelmia pääkadun varrella oleville liikkeille, koska koko lähialue on suljettu.

Tänä aamuna jälleen merkittävä päivälehti Nepszbabdsag julkaisi listan suurlähetystöistä, jotka tukevat Budapestin Prideä. Suomen suurlähetystö ei ole listalla mukana.

*****

Suomen suurlähetystöä ei ole mainittu missään uutisessa, kun on käsitelty suurlähetystöjen tukea Budapestin Pridelle. Ehkä on hyväkin, sillä tänään kerrotaan äärioiekistolaisen puolueen Jobbikin julkilausumasta, joka koskee myös Suomea. Äärioikeistolainen puolue haluaa oppikirjoista pois maininnan, että unkarilaiset olisivat jotenkin sukua suomalais-ugrilaisille kansoille. Ei, se on historian vääristelyä ja lähtöisin Habsburgien ajoilta. Unkarilaisilla on paljon komeampi historia. He ovat hunnien jälkeläisiä. Nepszabadsag-päivlehti kertoo julkilausumasta pitkässä artikkelissaan. Oppikirjat pitää uusia ja tieteellistä tutkimusta on tältä osin korjattava.

31.8.2009 Budapestin Pride 2009 avattiin eilen


Budapestin Pride –viikko avattiin eilen Müvész-elokuvateatterissa. Virallisena avaajana oli kirjailija ja yliopisto-opettaja Ádám Nádasdy. Pride-viikko on tällä kertaa poikkeuksellisesti vasta nyt alkusyksystä. Oscar-palkittu näyttelijä Whoopi Goldberg oli lähettänyt tilaisuuteen videoviestinsä. Goldberg on mm. YK:ssa puhunut homojen oikeuksien ja homoavioliittojen puolesta. Myös Kanadan parlamentin kansanedustajilta oli tullut minuutin mittainen filmi solidaarisuuden ja tuen osoituksena.

UkGayNews siirtyy Budapestiin


Viikon loppupuolella tunnettu HLBTI-uutissivusto UkGayNews siirtyy Budapestin seuraamaan Pride-tapahtumia. Sivusto on paljon luettu ja runsaasti lainattu eri tiedotusvälineisiin ympäri maailmaa.

"Uusi" Unkarin kaarti uhkaa väkivallalla

Äärioikeistolainen "uusi" Unkarin kaarti on selkeäsanaisesti mobilisoimassa väkeään Budapestin Priden kulkuetta vastaan ensi lauantaina. Oikeuden päätöksellä Unkarin kaartin toiminta kiellettiin heinäkuun alussa, mutta nyt sama joukko jatkaa "uutena Unkarin kaartina". Heillä on omat univormut, joiden selässä lukee: Santarmit.

Radioasema Szent Korona Radio (pyhän kruunun radio) on mukana kiihotustyössä homoparaatia vastaan. Radioaseman sivuilla on Unkarin kaartin julistus syyskuun 5. päivän takia. Radioaseman etusivulla on otsikkona: "Kansannousu saatanallista festivaalia vastaan". Kuvatekstissä sanotaan: "Pitäkää ruuti kuivana".

Teksti ei ole pelkkää homojen häpäisemistä, vaan siinä todetaan, että tehkööt homot mitä haluavat neljän seinän sisällä. Sen sijaan ongelma on, että homoparaatin mukana ääneen pääsevät kaikenlaiset juutalaisia ja mustalaisia puolustavat ihmisoikeusaktivistit ja ns. antifasistit. Sen takia kaikkia kehotetaan lauantaina mukaan homoparaatiin, mutta poliisiketjujen ulkopuolelle.

Radioaseman sivulla on myös äänestys. Moniko menee itse marssimaan? Tilanne: 4%. Huomattavasti isompi määrä aikoo mennä hulinoimaan: 42%.

http://szentkoronaradio.com/kozlemenyek/2009_08_29_toroczkai-laszlo-felhivasa-szeptember-5-ere

30.8.2009 Kohu homojen parantamisesta jatkuu


Perjantaina kansanedustaja Ilona Ekes kertoi lehdistötilaisuudessa, ettei kenenkään tarvitse olla koko elämää homona, vaan siitä voi parantua. Ilona Ekes on parlamentin ihmisoikeus-, vähemmistö- ja uskontoasioiden valiokunnan jäsen. Sosiaalidemokraattinen puolue vaatii nyt, että Ilona Ekes on vedettävä pois valiokunnasta perjantaisen tempauksensa takia. Ei kuulu tälle vuosisadalle, että kansanedustaja vaatii mielenosoitusoikeuden rajoittamista.

Muistakin puolueista on tullut vihaisia kommentteja. Unkarin Demokraattinen Foorumi –puolueen puheenjohtaja paheksui, että vähemmistöä vastaan käynnistetään hyökkäys ja pelottelukampanja.

Ilona Ekes perjantaina vakuutti, että homous on parannettavissa ja homoparaati ensi lauantaina on kiellettävä, koska se on haitallinen yleiselle siveydelle. Ilona Ekesin oma puolue, konservatiivinen Fidesz ei edelleenkään ota mitään kantaa kansanedustajansa puheisiin.

*****

Tänään alkoi 14. kertaa Budapestissä pride-viikko. Aikaisemmin sitä kutsuttiin filmi- ja kulttuurifestivaaliksi. Tänä vuonna se sai uuden nimen: Budapest Pride.

*****

Homopiireissä Budapestin Pridestä on puhuttu aika kielteisesti. Pieni ryhmä järjestää jonkin sellaisen kulkueen, jossa ollaan kuin lampaat rivissä, poliisit molemmin puolin. Edes pissalle ei saa poistua. Kukaan ei näe sitä kulkuetta, koska kaikki lähikadut on suljettu.
(www.gaybears.hu)

Todellisuudessa kuitenkin Budapestin Pride on jo nyt saanut valtavasti julkisuutta. Suurlähetystöjen laaja tuki varmaan hiljentää arvostelua. Unkarissa on sama kuin meillä Suomessa aikaisemmin: ollaan valmiita torjumaan ja pilkkaamaan pridekulkueet, mutta ollaan myös valmiita ottamaan vastaan ne lainsäädännön parannukset, joita järjestöt ovat saaneet aikaan vuosien mittaan, mm. reksiteröidyt parisuhteet.


29.8.2009 Voisiko Suomi tukea Budapestin Prideä?


PinkNews kertoo, että useat Budapestin suurlähetystöt ovat ilmaisset tukensa Budapestin Pridelle. Näitä ovat: Englanti, USA, Kanada, Etelä-Afrikka, Ranska ja Saksa.

Eilen julkaistiin yhteinen lehdistötiedote. Sen olivat allekirjoittaneet seuraavat suurlähetystöt: Australia, Kanada, Tsekki, Ranska, Saksa, Hollanti, Norja, Slovenia, Etelä-Afrikka, Espanja, Ruotsi, Englanti ja USA. Tiedotteessa ilmoitettiin, että allekirjoittaneet antavat tukensa ja solidaarisuutensa Unkarin HLBTI-yhteisölle. HLBTI-ihmisillä on oikeus laillisesti ja rauhassa marssia yhdessä lopettaakseen sen hiljaisuuden, joka näiden asioiden ympärillä vallitsee. Tiedotteessa muistutetaan myös kansainvälisistä ihmisoikeuksista.

Priden tapahtumat alkavat sunnuntaina ja huipentuvat ensi lauantain pride-paraatiin.

Budapestin iso päivälehti Népszabadság otsikoi tänä aamuna: "Budapestin suurlähetystöt homojen rinnalla". Uutisessa kerrotaan, että 13 suurlähetystöä on ilmaissut tukensa Budapestin Pridelle. Maat on lueteltu ja teksti on kokonaisuudessaan lehdessä.

Onko Suomi pidättäytynyt kannanotoista vai eikö ole pyydetty mukaan? Kenellä on Alexander Stubbin kännykkänumero? Kannattaisi pirauttaa.

PinkNewsin uutinen
http://www.pinknews.co.uk/news/articles/2005-13855.html


28.8.2009 Kansanedustaja: Homot voidaan parantaa


Unkarilainen Fidesz-puolue vastannee jossain määrin saksalaisia kristillisdemokraatteja (Merkelin puoluetta). Fidesz-puolueen kansanedustaja Ilona Ekes piti tänään lehdistötilaisuuden. Siinä hän kertoi lähettäneensä poliisille pyynnön kieltää viikon päästä lauantaina pride-paraati. Monet järjestöt, kuten Kansallinen Pedagoginen seura, Unkarin Naisten Liitto ja Unkarin Katolisten Lääkärien Szent Lucas –Seura ovat myös allekirjoittaneet poliisille lähetetyn kieltovaatimuksen.

Ilona Ekes perusteli vaatimustaan niin, että homojen ei pidä tulla kaduille esittelemään provokatiivisesti itseään. Tällainen paraati on omiaan herättämään kansalaisissa pelkoa ja mielipahaa. Viime vuonna oli kovat rähinät ja ne ovat haitallisia nuorten terveelle kehitykselle. Nyt, kun paraati pidetään koulujen alkamisen jälkeen, on todennäköistä. että entistä useampi lapsi ja nuori joutuu näkemään sen. Se on lasten siveelliselle ja henkiselle kehitykselle haitallista.

Lehdistötilaisuudessa näytettiin myös filmi, jossa amerikkalaiset ja saksalaiset psykologit ja psykoterapeutit kertoivat homoseksuaalisuudesta. Homous on tutkimusten mukaan kehityshäiriö ja sen voi parantaa tietyssä määrin. Homoseksuaalisuuden syy löytyy lapsen ja vanhemman henkisestä suhteesta. Filmissä asiantuntijat kertoivat, että on olemassa terapia, jolla asiaan voidaan vaikuttaa. Ei ole totta se, mitä usein hoetaan, ettei homoutta voisi parantaa. Kyllä voi, sanottiin filmissä.

Ilona Ekesin mukaan hallituksen tehvävä on levittää oikeaa tietoa homoseksuaalisuudesta. On pidettävä konferensseja ja keskustelutilaisuuksia. Provokatiivinen pride-mielenosoitus ei palvele tätä tarkoitusta. Kyseessä ei ole mikään ihmisoikeusasia. Ilona Ekes tuomitsi myös sen, että Pride-paraatissa pukeudutaan provokatiivisesti.


Oikeistopuolue Fideszin lehtistötiedottaja ilmoitti, että heidän kansanedustajansa puhuu omia mielipiteitään. Hän ei toimi puolueen nimissä.

(nol.hu)


Kansanedustajan parantamisohjeet ovat aiheuttaneet sekä pahennusta että ylistystä. Priden vastustajat ovat olleet innosstuneita. Kovimmin Ilona Ekesiä on kritisoinut sosiologi Judith Takács. Hänen mukaansa nyt tehdään homoista hirviöitä ja samalla maahan yritetään ujuttaa parantamisoppeja.

Paraatin tilanne 24.8.2009


Nepszabadsag-lehti kertoo, että Budapestin Pride-paraatin vastamielenosoittajat pidetään heittoetäisyyden ulkopuolella. Kananmunien ja molotovin cocktailien heittäminen ei enää onnistu. Priden aikaan suljetaan pääkatu, Andrassy-katu ja kaikki sen sivukadut. Pride-kulkueeseen odotetaan 2000 osanottajaa, monet tulevat ulkomailta. Pride-tapahtuman järjestäjät kertovat, että tänä vuonna turvatoimet ovat huomattavasti tiukemmat kuin viime vuonna. Kokoontuminen alkaa klo 13 paikallista aikaa Felvonulasi-aukiolla ja kello 14 alkaa marssi, joka etenee Elisabeth-sillan aukiolle. Budapestin poliisijohto lupasi maksimaalista turvaa. Vastamielenosoittajat pysyvät turvallisella etäisyydellä.

Viime vuonna 23 siviiliä ja 12 poliisia loukkaantui. Tänä vuonna poliisi on luvannut suojella kaikkia pride-viikkoon kuuluvia taphtumia, kuten elokuvaesityksiä, keskustelutilaisuuksia, yms.. Viiime vuonna hyökättiin molotovin cocktaililla mm. yhteen saunaan. Tänä vuonna paraatiin osallistuvien turvatarkastus on erityisen tiukka. Lipuissa ei saa olla lipputankoa ja sateenvarjot ovat kiellettyjä. Kun kulkueesta erotaan, pitää liikkua ryhmässä eikä yksinään. Poliisi huolehtii turvalllisuudesta metroasemalle saakka.

Pahimmat priden vastustajat löytyvät Jobbik-ääripuolueesta, unkarilaiskaartista ja monista radikaaleista nuorisoliikkeistä. Pride-paraatin järjestäjät pitävät huolen siitä, että mitään provokatíivista pukeutumista ei paraatissa ole. Transvestiitit hyväksytään, koska he muodostavat vähemmistön vähemmistössä.

Ulkomainen tuki

Hollannin ja Englannin suurlähetystöt tukevat pride-paraatia. Lähetystöjen työntekijät osallistuvat paraatiin.Erityisesti hollantilaiset seuraavat Unkarin ihmisoikeustilannetta. Monista muista maista odotetaan osallistujia. Mm. Wienistä tulee tilausbusseja.

Järjestäjät ovat pahoillaan, että turvallisuuskysymykset ovat päällimmäisinä, ja pride-tapahtuman kulttuuriannista puhutaan hyvin vähän.


Sarjamurhaajat pidätetty

Unkarin yhteiskunnallinen tilanne on edelleen kireä. Perjantaina pidätettiin Debrecenin kaupungissa neljän miehen kopla, jota epäillään romanien sarjamurhista. Kevään aikana on tapettu yhdeksän romania ampumalla haulikolla. Poliisi oli luvannut miljoonapalkinnon hyvistä vihjeistä ja CIAn miehet kävivät auttamassa murhaajien proifiloinneissa. Murhat ovat olleet kylmäverisiä. On mm. sytytetty romanien kotitalo palamaan, ja kun perhe pakenee, on ammuttu haulikolla pakenevia.

Nyt on saatu kiinni todennäköiset tappajat. Neljästä miehestä yksi on tullut kuuluisaksi Replika-soittokunnan perustajana. Soittokunta ilmoittaa kotisivuillaan olevansa tyrmistynyt. Miehet toimivat portsareina Debrecenin kaupungin parissa ravintolassa ja heidät pidätettiin suurella poliisioperaatiolla perjantaina yöllä. Ainakin yhdellä miehistä on yhteyksiä pahamaineiseen Unkarin kaartiin, joka on homo- ja mustalaisvastainen, ja joka ilmeisesti on mukana priden vastamielenosoituksessa. Voi olla, että viime päivien pidätykset rauhoittavat äärijoukkoja. Poliisi toimii johdonmukaisesti kaikkea ääriliikehdintää vastaan.


Népszabadság-sanomalehden lukijakommentteja virtaa lisää solkenaan. Vihamielisyys homoja kohtaan on kova, ja ymmärtämystä ääriliikkeitä kohtaan löytyy paljon.

Uutisen alkuperäislähde ja kuva tiedotustilaisuudesta
Ilona Ekesin lehdistötilaisuus

5 kommenttia

Kyllä Stubbia on asiasta varmasti informoitu, mutta Suomen viralliseen linjaan ei kuulu ottaa kantaa hlbti-väen ihmisoikeuksien puolesta, muuten kuin kotimaisissa juhlapuheissa.

Ranneliikkeen aktivistit voivat ehkä korjata, mutta en tiedä Stubbin, tai Halosen, tehneen juuri mitään homojen, lesbojen tai transihmisten puolesta ulkopolitiikan yhetydessä.
Epäilen, että Unkarin julistukseen maat on valittu edustamaan eri maanosia ja erilaisia ja eri kokoisia maita. Mahdollisesti kaikkia ei yrtettykään saada mukaan julkilausumaan.
---
Hallituksen tuoreessa ihmisoikeuspoliittisessa selonteossa on nostettu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet yhdeksi painopisteeksi. Stubb esittelypuheessaan:

"Painopisteiksi on valittu naisten, lasten, vammaisten henkilöiden, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen sekä alkuperäiskansojen oikeudet.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla on oikeus oikeudenmukaiseen maailmaan. Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin perustuva syrjintä ja suoranainen väkivalta on kuitenkin yleistä. Joissakin maissa se on kirjattu lakiin. Maailmassa on seitsemän valtiota, joissa homoseksuaalisuudesta rangaistaan kuolemalla (Iran, Saudi Arabia, Jemen, UAE, Sudan, Nigeria, Mauritania). Vaikka seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin kohdistuu räikeitä ihmisoikeusloukkauksia, heidän asemaansa ei kiinnitetä riittävästi huomiota kansainvälisillä ihmisoikeusfoorumeilla. Tästä syystä heidät on nostettu yhdeksi Suomen kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikan painopisteeksi."

Jäämme odottamaan tekoja...