Virossa aletaan pohtia samaa sukupuolta olevien henkilöiden liittojen virallistamista

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti

Viro alkanee kulkea eri tietä homojen oikeuksien kohdalla kuin Latvia ja Liettua.

Postimies-lehti otsikoi tänään:
"Ministeriö pohtii homoavioliiton laillistamista".

Pikakäännös uutisen ingressistä.

Oikeusministeri Rein Lang tapasi tänään homojärjestön edustajia ja tutustutti heidät ministeriössä valmistuneeseen analyysiin "mitteabielulise" ="avioliiton ulkopuolisen" (tarkoittanee siis sitä, että muiden kuin avioliitossa olevien) yhteiselämän oikeuksien järjestämistä ja odottaa järjestöltä omalta puolelta esityksiä.

*****************

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Postimiehen uutisesta seuraavassa hieman laajemmin. Lopussa Viron Gay-nuorten edustajan toivomus.

*************

Ministeriön tavoitteena on tämän analyysin avulla korjata nykyistä lainsäädännöllistä ja sosiaalista tilannetta niin eri- kuin samaa sukupuolta olevien parien kohdalla.

Raportti sisältää sellaisia aiheita kuin ei-avioliitossa olevien määritelmän ja sisällön Viron lainsäädännössä (verolaki, vuokrasäännökset, perintölaki).

Oikeusministeri pyysi LGTB-järjestöiltä ja muilta asiasta kiinnostuneilta lausuntoja joulukuun 1. päivään mennessä. Analyysi lähetetään myös kaikille eduskuntapuolueille lausunnolle mahdollisesta parisuhdelaista.

Raportin kirjoittaja, Andra Olm totesi Viron perustuslaki, kansainvälinen laki ja EU-laki kohtelevat avioliittokäsitettä enemmänkin traditionaalisella tavalla. ”Oikeusistuimet tulkitsevat avioliiton heteroseksuaaliseksi liitoksi, jonka vuoksi samaa sukupuolta olevat pariskunnat eivät voi saada samoja oikeuksia, mitä tulee perheen suojeluun ja oikeuteen avioliittoon.”

Raportissa todetaan: ”Oikeusistuimet ovat todenneet, että hetero- ja homopariskuntien eriarvoinen kohtelu on perusteltua: traditionaalinen avioliitto tarkoittaa pariskuntaa, joka tuottaa jälkeläisiä. Tästä syystä avioliitto ja perheen suojelu on luotu suojaamaan tätä yhteiskunnan perussolua ja auttaa turvaamaan Viron kansakuntaa.

Lehtijutussa todetaan, että Viron ei ole pakko säädellä avoliittoja ja samaa sukupuolta olevien liittoja. Viron pitää kuitenkin huomioida nykyistä suvaitsevampi yhteiskunta ja muiden maiden käytännöt. Oikeudet eivät voisi tämän jälkeen käyttää traditionaalisen perheen ja jälkeläisten saamisen periaatetta päätöksissään.

Virolla on periaatteessa kolme vaihtoehtoa:
1. Olla koskematta nykyisiin [perhe-] lakeihin
2. Luoda parisuhdelaki, joka sisältäisi kaikki perusoikeudet samaa sukupuolta oleville pareille
3. Sallia Virossa sukupuolineutraali avioliitto

*************
Edellinen teksti on käännetty englannin kautta, Ago Pressin avustaessa Tartosta. Hän pyysi liittämään Ranneliikkeen uutiseen seuraavan lisäyksen:
Ago Press, joka on Estonian Gay Youth –järjestön - EGN hallituksen jäsen, toivoo analyysejä ja toivottavasti rakentavaa keskustelua [tästä aiheesta] yhteiskunnassa. ”Tämä tutkimus/raportti on ensimmäinen askel kohden nykyistä tasa-arvoisempaa ja vapaampaa Viroa, jossa kaikki pariskunnat voisivat saada saman sääntelyn parisuhteelleen ja lain antaman suojan.

EGN ja muut LGTB –järjestöt kutsuvat suomen kansalaisia ja järjestöjä Suomessa ottamaan yhteyttä Viron oikeusministeriöön ja tukemaan tätä erittäin tarpeellista aloitetta.

Rein Lang Minister of Justice, rein.lang@just.ee
Andra Olm, The author of analysis andra.olm@just.ee
Margus Sarapuu, chancellor margus.sarapuu@just.ee


Uutinen Postimees-lehdessä oikeusministerin tapaamisesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!