Irlantiin parisuhdelaki

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Irlannin hallitus hyväksyi viikko sitten 26.6. lain samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröinnistä. Lain on tarkoitus tulla voimaan tämän vuoden loppuun mennessä. Uusi laki parantaa samaa sukupuolta olevien parien asemaa. Se tuo mm. keskinäisen elatusvelvollisuuden sekä eläke- ja perimisoikeuksia.

Monen mielestä laki on ponnahduslauta tasa-arvoon. Irlanti on vahvasti katolinen maa, eivätkä seksuaalivähemmistöjen oikeudet ole edenneet samaa vauhtia kuin monissa muissa Euroopan maissa. Irlannissa homoseksuaaliset suhteet olivat kiellettyjä vuoteen 1993 asti. Ehkäisyvälineiden myynti sallittiin vuonna 1979 ja abortti on edelleen kielletty.

Nykyisin maassa on useimpien läntisten demokratioiden tapaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvien syrjintäsuoja.

Parisuhdelakiesitys on aiheuttanut myös suuttumusta; moni seksuaalivähemmistöihin kuuluva kokee, että kyseessä on kakkosluokan tunnustus parisuhteelle ja sen myötä homojen ja lesbojen määrittelely kakkosluokan kansalaisiksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Irlannissa on viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan varsin laaja tuki samaa sukupuolta olevien parisuhteille ja suurin osa kansasta hyväksyisi myös täyden avioliitto-oikeuden.

Ireland grants rights to same-sex partnerships
Dublin Pride celebrations soured by anger over Civil Partnership Bill
Keskustelua aiheesta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!