Helsinki Pride 2009 - kulkue ja puistojuhla

  • Uutinen
  • Pride
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 1

Helsinki Pride -viikon kulkue- ja puistojuhlapäivä oli perinteiseen tapaan lauantai. Tapahtumaviikon huipentuma oli Suomen tähänastisen pride-historian osallistujamäärältään kaikkien aikojen suurin. Ensimmäistä kertaa mukana oli toinenkin kuorma-auto - se ranneliike.netin värikäs.

Aamuyöstä yllättäen alkanut kevyt sadekuurottelu laantui aamupäivän aikana ja kulkueen lähtiessä liikkeelle aurinkokin hymyili.

Kulkue lähti liikkeelle Senaatintorilta klo 13. Ainakin 3 000 (mutta joidenkin arvioiden mukaan huomattavasti useammankin) ihmisen värikäs kulkue eteni Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin pääkaupungin ydinkeskustan halki ja saapui Töölönlahden rannalle Hakasalmen puistoon hieman ennen kahta, jossa käynnistyi puistojuhla.

Helsingin seudun Setan puheenjohtajan avauspuhe

HeSetan puheenjohtaja Osmo Ijäs kertoi puheessaan, että häneltä usein kysytään, miksi pride-tapahtuman suojelija on aina vasemmalta tai vihreistä - ja vastasi, että pyynnöistä huolimatta Keskustan tai Kokoomuksen silmäätekevistä ei ole kukaan sellaiseen suostunut. Ruotsissa sen sijaan tällaisesta kunniatehtävästä kilpaillaan oikealta vasemmalle. Ijäs heitti haasteen ilmaan; Marraskuun viimeiseen päivään mennessä molemmilta puolueilta odotetaan ministeritasoista suojelijaa ensi kesän pridea varten.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ijäs pohti myös sateenkaari-ihmisten vähäistä halua järjestäytyä. Keskiviikkona järjestetyssä keskustelutilaisuudessa arvioitiin jo iäkkäämpien ihmisten varovaisuutta, sillä heidän nuoruudessaan homoseksuaalisuus oli ollut rikos. Nuoret eivät taas näkisi jäsenyyttä tarpeellisena, koska lainsäädännön ajatellaan hoitavan syrjintätapaukset.

Ijäs muistutti, että saavutettujen oikeuksien toteutumista on valvottava, oikeaa tietoa on ylläpidettävä ja jaettava uusille sukupolville. Oikeudet voivat myös heikentyä, jos niistä ei pidetä tiukasti kiinni.

Setan jäsenjärjestöjen jäsenmäärän kasvattamiseksi HeSetan puheenjohtaja Osmo Ijäs julisti käynnistetyksi "Valtakunnalliset Homotalkoot", jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa Setan paikallisjärjestöjen jäsenmäärä vuodessa. Kampanjaa varten on perustettu nettisivusto http://www.homotalkoot.fi

Voltti-lehti esitti avunpyynnön

Ainoa paperille painettu suomalainen GLBT-media Voltti-lehti kaipaa lisää tilaajia. Lehden edustaja kertoi mm. lehden toimituspolitiikasta; lehti palvelee monipuolisesti kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia. Lehden voi tilata mm. osoitteesta http://www.voltti-lehti.fi

Pride-tapahtuman suojelija Jutta Urpilainen

Helsinki Pride 2009 -tapahtuman suojelijana toimi SDP:n puheenjohtaja kansanedustaja Jutta Urpilainen. Hän esitti puheessaan ajatuksiaan yhdenvertaisuuden edistämisestä ja siihen liittyvistä haasteista. "Vuosien saatossa myös seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuudessa on edistytty monella tapaa. Parisuhteen rekisteröintipäätös eduskunnassa, hedelmöityshoidot ja sisäinen adoptio ovat todella hienoja, upeita saavutuksia, jotka on saatu aikaan yhdessä Setan, muiden kansalaisjärjestöjen ja ison ihmisjoukon kanssa. Mutta edelleen tekemistä riittää ja rohkeutta tarvitaan myös 2000-luvulla", sanoi Urpilainen puheessaan.

Setan asiallisen tiedon omena ja Kunniarotta

Setan puheenjohtaja Outi Hannula palkitsi Asiallisen tiedon omenalla kirjailija Sofi Oksasen. Oksanen on kirjailijana ja kolumnistina nostanut esiin seksuaalivähemmistöjen asemaa Suomen lähialueilla, Baltiassa ja Venäjällä. Kunniarotta-häpeäpalkinnon sen sijaan sai Instrumentarium, jonka televisiomainoksessa likinäköinen heteromies ajautuu vahingossa homobaariin ja joutuu lähentelyjen kohteeksi. Heteromiesten homoseksuaalisuuden pelolla vitsaileminen osoittaa Setan mielestä arvostelukyvyn pettämistä.

Ja viihdettä...

Ohjelmaa oli tarjolla niin perheen pienimmille kuin isommillekin. Myös Homo-Suomen hehkein -kilpailun voittaja kruunaattiin. Lavalla nähtiin myös homokuoro Out ´n Loud kerallaan London Gay Men's Choir. Musiikillista antia olivat myös Maarit ja Sami Hurmerinta ja kaikeksi lopuksi Taikatuu.

Puistojuhlan ohjelma jatkui noin viiteen, mutta infopisteitä ja lavaa purkamaan jääneet olivat paikalla vielä kuuden jälkeen. Yleisöä jäi myös nurmikolle viettämään viikonloppupäivää - siitä huolimatta, että sää oli hissuksiin muuttunut viileämmäksi.

Poliisin mukaan kulkue ja puistojuhla sujuivat rauhallisesti.

Ranneliike.netin infopistettä rakennetaan Hakasalmen puistossa infotorilla.
Soundcheck on menossa kun keskipäivä lähestyy.
Senaatintorilaa valmistaudutaan kulkueeseen [MK]
Senaatintorilla ennen kulkuetta
Kulkue valmistautumassa lähtöön Senaatintorilta
Kulkue lähdössä matkaan
Kulkue lähdössä Senaatintorilta
Aleksanterinkadulla [MK]
Aleksanterinkadulla [MK]
Toinen Pride-kulkueen kuorma-autoista
Aleksanterinkadulla [MK]
Kuorma-auton lavan tunnelmia... Jutta Pinkkinen ystävineen [MK]
Kulkue
Mannerheimintiellä
Mannerheimintiellä
Toinen pride-kulkueen kuorma-autoista
Mannerheimintiellä
Kulkue oli ennätyspitkä [smo]
Puistojuhlassa [hb]
Ranneliike.netin kuorma-auto toi kulkueeseen väriä.
Puistojuhlassa oli vilinää
HeSetan puheenjohtaja Osmo Ijäs julisti käynnistetyksi "Valtakunnalliset Homotalkoot", jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa Setan paikallisjärjestöjen jäsenmäärä vuodessa.
Pride-tapahtuman suojelija Jutta Urpilainen esitti puheessaan ajatuksiaan yhdenvertaisuuden edistämisestä ja siihen liittyvistä haasteista.
Puistojuhlassa
Myös lapset oli huomioitu ohjelmatarjonnassa
Manne Maalismaa juonsi puistojuhlan ohjelman.
Lavalla nähtiin kotimainen homokuoro Out ´n Loud kerallaan London Gay Men´s Choir.
Setan puheenjohtaja Outi Hannula palkitsi Asiallisen tiedon omenalla kirjailija Sofi Oksasen. Oksanen on kirjailijana ja kolumnistina nostanut esiin seksuaalivähemmistöjen asemaa Suomen lähialueilla, Baltiassa ja Venäjällä. Kunniarotta-häpeäpalkinnon sen sijaan sai Instrumentarium, jonka televisiomainoksessa likinäköinen heteromies ajautuu vahingossa homobaariin ja joutuu lähentelyjen kohteeksi. Heteromiesten homoseksuaalisuuden pelolla vitsaileminen osoittaa Setan mielestä arvostelukyvyn pettämistä.
Puistossa
Vinokinon infopiste
Voltti-lehden piste puistojuhlassa
Demarinuorten infopiste
Qlifen infopiste
HeSetan infopiste
Tribadien päivät ja yöt
SAK.n infopiste
AIDS-tukikeskus
Ranneliike.netin infopiste puistojuhlan infotorilla. Upeat kulkuessa mukana olleet ilmapallokaaret lahjoitettiin Priden pääjuhlaan.
Vihreä lanka
Yhteys-liike
Vihreät
Homo-Suomen Hehkein julkistettiin.
Sami ja Maarit Hurmerinta esiintyivät
Taikatuu

Seta jakoi Asiallisen tiedon omenan ja Kunniarotan
Ajatuksia Pride-viikosta 2009
Helsinki Pride -marssia ja puistojuhlaa videolla

1 kommenttia