Moskova: oikeus myötäilee viranomaisia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006

Moskovan gayaktivistit jatkavat viranomaisten systemaattista haastamista. Tämä GayRussia-sivustolla oleva uutinen on absurdiudessaan aivan rajattoman huvittava:

Moskovan Tagankan kaupunginosan tuomioistuin vahvisti 11.6.2009 kaupungin hallinnon aiemmin keväällä asettaman, 1.4.2009 pidettäväksi tarkoitetun peräpukamien vastaisen mielenosoituksen kiellon laillisuuden. GayRussia.Ru:n HLBT-projektin aktivistit olivat haastaneet viranomaiset oikeuteen Venäjän perustuslainlain vastaisen kiellon johdosta. Taustalla oli kaupungin hallinnon johdonmukainen kanta, jonka mukaan yleisen moraalitajun vastaisia mielenosoituksia ei sallita. Kyseisen mielenilmauksen aihe oli kansanterveydellinen.

Aktivistit olivat hyvissä ajoin hakeneet säädetyssä järjestyksessä lupaa 25 henkilön peräpukamien vastaiselle mielenosoitukselle Pushkinin puistoon. Lupa evättiin sillä perusteella, että mielenosoitus on omiaan levittämään disinformatiota Venäjän terveystilanteesta, jossa viranomaisten mukaan ei esiinny mainittua ongelmaa. Tähän aktivistit vastasivat täydentämällä lupahakemusta Venäjän peräpukamatilastoilla. Lupa evättiin toistamiseen samana päivänä sillä perusteella, että hakijoiden todellinen tarkoitus ei ole kiinnittää huomiota ko. terveysongelmaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kanteen perusteluissa aktivistit huomauttivat, että Venäjän lainsäädäntö määrittelee julkisten tapahtumien järjestämisen edellytykset, ei lupaviranomaisen mielipide julkisesta tapahtumasta. Lisäksi Moskovan viranomaiset eivät määrittele kansalaisten julkisen toiminnan päämääriä, vaan sen tekevät mielenosoituslupaa hakeneet kansalaiset itse.

Oikeuden päätöksen jälkeen Nikolai Aleksejev kertoi vievänsä tämänkin asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Venäjän oikeuslaitos on hänen mukaansa tällä päätöksellä vahvistanut, että kansalaisten sananvapauden piiriin kuuluvan toiminnan päämäärät määritellään viranomaisten toimesta ja laillista kokoontumisvapautta saa käyttää ainoastaan lupaviranomaisen henkilökohtaisen mielipiteen niin salliessa. Lisäksi oikeus on päätöksellään antanut viranomaisille luvan harjoittaa sensuuria.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!